Хіти тижня. 155-мм сюрприз від Ердогана в Лівії. "Вагнерівці" не лише боягузи, а й бездарі. Режим Асада готується до силової операції в провінції Дараа

Війна в Лівії та огляд подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 15 травня 2020 року

Лівія: За оціночними даними на оточеній базі аль-Ваттійя, на північний захід від Тріполі, залишилося в строю близько 400 хафтарівських найманців, які міцно отаборилися в бетонних спорудах бази та на підготовлених позиціях.

Лівійська армія крок за кроком розколупує артилерією ці позиції, безпілотники корегують вогонь і заважають найманцям маневрувати. В лівійській армії вже вкотре попередил, що будь-які авітвки що з’являться в зоні бойових дій будуть вважатися цілями. Навіть, якщо це вантажівка з кавунами. Тінь чоловіка на фото з автоматом – то певно був хазяїн тих кавунів.


І надійщло уточнення чим саме луплять лівійські артилеристи по цілях на базі аль-Ваттійя. Цією штукою виявилися турецькі сучасні 155-мм САУ Fırtına («Буря» турецк.) з дальністю стрільби від 30 до 40 в залежності від виду боєприпасу. А приход такого калібру – річ дуже не корисна для оточуючих)

Також повідомляють про залучення цих самохідних гармат і на інших ділянках фронтів. Може, це той самий сюрприз, який обіцяв Ердоган?

Підтверджено знищення БМ 21 «Град» підрозділів ЛНА, майже відразу, як вони вчора поцілили по міській лікарні Тріполі. (Зі вчора ще 14 мирних мешканців постраждали внаслідок таких атак.) Турецький Bayraktar відреагував і блискавично знищив ціль, разом з екіпажем та залишками БК.

Черговий артилерійський удар по столичному аеропорту Мтітіга спричинив потужну пожежу в ньому. Без повідомлень про пошкодження. Клопоту пожежникам додає спека як сталася в Лівії (40 градусів).

Уряд Національної Єдності (Згоди) отримав потужну підтримку від НАТО. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив, що блок готовий підтримати законний лівійський уряд під керівництвом Файєса Аль-Сарраджа.

В інтерв’ю італійському щоденнику La Repubblica Столтенберг зазначив, що в НАТО є 30 партнерів, які з багатьох питань мають різні позиції, але додав, що Туреччина залишається важливим союзником.


Він також підкреслив, що НАТО підтримує зусилля ООН щодо мирного вирішення конфліктів як у Лівії, так і в Сирії. “У Лівії є ембарго на озброєння, яке повинні дотримуватися всі сторони. І це не означає поставити на один рівень сили, очолювані Халіфою Хафтаром та урядом Файєса Аль-Сарраджа, єдиним, визнаним ООН.”, – заявив глава НАТО.

В самого ж Хафтара справи йдуть не досить гарно. Скандал, що розгорівся із-за незгоди маршала сплачувати по рахункам Вагнеру (йдеться про 150 млн. $), отримали нові деталі. Тобто, крім боягузтва снайперських груп вагнерівців, які уникають активних бойових дій, до претензій Хафтара додалися ще факти невиконання своїх зобов’язань за контрактом з боку свинособачої ПВК.

Зокрема мова йде про групи технічної розвідки та РЕБ Вагнера, які б мали нейтралізувати зусилля турецьких ударних БПЛА. І як бачимо цього не сталося. Останнім наріжним каменем, стало повна неспроможність хоч щось вдіяти з цими безпілотниками під час останньої спроби Хафтара переломити хід боїв на півдні Тріполі. Де заколотник-маршал без толку спалив дорогоцінні резерви у марних спробах атакувати.

Також, розкол серед прибічників Хафтара, викликаний політичними спробами Акіла Салеха, владнати війну миром, попри зусилля йорданців – не завершився. Повідомляють про репресії вірних Хафтару військ до особового складу вірного Салеху 102-го піхотного батальйону. Командир цього батальйону заарештований силами безпеки Хафтара.

Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) попросили командира Сил швидкої підтримки Судану (RSF) Мохамеда Хамдана Дагала терміново направити 1200 бійців на фронти Лівії, щоб підтримати заколотника Халіфа Хафтара з його ЛНА, повідомляє The Libya Observer.


Висловлюючись за умови анонімності, надійне джерело заявило, що Дагала, відомий як Хемедті, обіцяв задовольнити прохання ОАЕ, незважаючи на внутрішнє протистояння, після погроз з боку керівників ОАЕ відрізати фінансову допомогу.

Хеметдті перебуває під осудом суданської армії за відправку тисяч суданських бійців для війни в Лівію, на фактичну смерть від дій безпілотників. За словами джерела, високопоставлені офіцери армії Судану не схвалюють односторонні дії Хемедті, які можуть накликати на Судан юридичні проблеми. І Гемедті вже почав відправляти безпосередньо своїх підлеглих солдат до Лівії через Еритрею, щоб уникнути прямої конфронтації з опозиційними офіцерами.

“Зараз в еритрейському містечку Сава чекають розгортання в Лівії 350 бійців RSF”, – повідомило джерело, додавши, що Хемедті відмовляється відправляти елітну команду RSF та своїх близьких одноплемінників, оскільки вони можуть йому знадобитися для здійснення своїх планів стати наступним президентом Судану.

Джерело цитувало офіцерів армії Судану, що Хемедті втрачає контроль над розгорнутими бійцями в Лівії після того, як багато з них загинули. «Втрачаючи здоров’я і мотивація на незрозумілій суданцям війні, деякі бійці виступили проти Хемедті і приєдналися до повстанців, які воюють проти уряду Судану» – заявило джерело.

Туреччина: Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, провів телефонну розмову з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберг. Про це йдеться в повідомленні Управління по зв’язках АП Туреччини.


Згідно з інформацією, в ході бесіди Ердоган і Столтенберг обговорили боротьбу з поширенням коронавирусу нового типу (Covid-19) і кроки, які необхідно зробити в період після пандемії. Сторони також торкнулися регіональної проблематики, в першу чергу ситуації в Сирії та Лівії.

У турецькому Ширнаку силами жандармерії була проведена контртерористична операція, в ході якої ліквідовано три терориста РПК. На фото трофеї, що дісталися жандармам. Хотів би зауважити, що попри зусилля турків по блокуванню інфільтрації терористичних груп з Сирії до Туреччини і майже щоденні звіти про ліквідацію таких груп, як бачимо – роботи ще не переробити.


Сирія: В повітрі над звільненим Ідлібом повстанці збили два розвідувальних БПЛА асадитів. Один над Джабаль Завією , інший над Барою.

Т.зв “Сили визволення Афріна” знищили з ПТРК екскаватор під час земляних робіт на передовій біля села Кімар.

Сполучені Штати нарешті дотямили, що щось не так з їхніми арабо-курдськими Сирійськими Демократичними Силами. У звіті Міністерства оборони США зазначається, що СДС не залучає арабів до управління цивільними та військовими структурами організації. Звіт підготовлений Управлінням Генерального інспектора в Пентагоні.

У звіті крім визначених суперечностей між командними ланками США та розвідкою, щодо питання підтримки арабів СДС, підтверджено, що організація не бажає ділити владу з арабами, навіть у районах з арабською більшістю або в підрозділах, де арабські бійці становлять більшість. СДС прагне обмежити вплив арабського елемента в межах організації та усунути будь-яку навіть невеличку автономію для арабів всередині нього.

Ось фактичний доказ від американців, про узурпацію, фінансованих ними СДС, з боку терористів РПК. Користуючись своєю розвинутою підпільною системою, РПК заволоділа ключовими посадами в організації і визначала напрямок розвитку відносин, що з Туреччиною, що з режимом асада. Тому і не дивно, що СДС в ключовий момент розпочала одноосібні перемовини з асадом (під сприянням русні) про включення СДС в склад армії режиму (САА). Гадаю, що такі викрутаси врешті решт протверезили американських чиновників від їх «любові» до курдів з РПК.

Сирійський ресурс Deir ez-Zor 24 дізнався з приватних джерел, що російські війська в Дейр Ез-Зор працюють над залученням місцевих прихильників в провінції з проіранських проксі до лав російських військ.

Джерела зазначають, що росіяни скористалися проблемою з затримкою виплати зарплати проіранським найманцям. Представник свинособак у Дейр-Еззор зустрівся з низкою представників цих найманців і зробив їм пропозицію співпрацювати з рашкою та залишити іранські угруповання. Крім «полегшеного» порядку несення служби, свинопес запропонував збільшену плату тим найманцям що перейдуть до проросійських формувань. Зазначена Deir ez-Zor 24 має складати 50 тис. сирійських лір (курс зараз – 1560 лір за 1 $).

Намагання розширення російського впливу в нафтових районах південно-східної Сирії, лише свідчать про спроби кремля залишити свою присутність в цій країні та свої економічні інтереси, попри любий подальший розвиток подій.

А ось збільшувати власний контингент в цьому районі русня поки не поспішає. І цьому заважає висока активність ІДІЛ на цій території. Після оголошення військової операції на виснаження, іділівці значно посили свою діяльність в пустельних районах Сирії і близько до Євфрату.

Останній раз, кілька днів тому, в черговому нападі терористів на підрозділ САА, загинули не менше 30 асадитів, багато хто отримав поранення. І це все відбувається, на тлі масштабної операції сирійської армії проти ІДІЛ. Але поки не зрозуміло, хто на кого полює.


В провінції Дараа все розгортаєтеся від поганого до гіршого. Режим ніяк не відреагував не заклики місцевих старійшин до мирного врегулювання конфлікту і продовжив перекидання армійських підрозділів 4-ї дивізії до міста Тафас. Планується широкомасштабна зачистка міста. Блоковані місцеві дороги та виїзд з міста.

Невдоволення місцевих перекинулося і на інші населенні пункти провінції.


Нагадаю, що 9 травня підрозділи 5-ої дивізії САА з боєм зайняли місто Музайріб, жителі якого розправилися з дев’ятьома поліцаями, які викрадали та катували людей. Тоді, як вирішала асадівська влада, не всі причетні до покарання злодіїв в погонах були піймані. Тому асадити сподіваються решту з них виловити в Тафас.

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Окупанти намагаються обійти Часів Яр з флангів, але успіхів не мають: Військовий розповів, що відбувається

субота, 27 квітень 2024, 6:22

Противник намагається обійти Часів Яр з лівого та правого флангів, щоб взяти в оперативне оточення. Внаслідок цього йдуть дуже складні бої в Іванівському та Богданівці. Водночас протягом останніх тижнів ворог не зміг досягти значних успіхів в обох насе...

Москва заскочена зненацька. Стратегія ППО РФ не розрахована на українські технології, — Newsweek

субота, 27 квітень 2024, 5:58

Найгірше щодо загрози з неба для держави-агресора тільки починається. Росії терміново треба переглядати концепцію протиповітряної оборони. Однак швидко це не вийде, навіть якщо вдасться намацати правильні рішення. За словами аналітика RAND Маттіаса Еке...