Хіти тижня. 366 загиблих захисників України: Офіс генпрокурора назвав причину Іловайської трагедії

За результатами розслідування Офіс генпрокурора України назвав єдиний фактор, який призвів до загибелі понад 300 українських військових під Іловайськом в серпні 2014 року. Це - масштабне пряме вторгнення збройних сил Росії. Про це йдеться в заяві Офісу генпрокурора до шостих роковин Іловайської трагедії, передають Патріоти України.

"Згідно з висновками експертів та комплексу інших отриманих доказів, єдиним фактором, який призвів до трагічних подій в Іловайську, є військова агресія ЗС РФ. У ніч з 23 на 24 серпня 2014 року відбулося масштабне пряме вторгнення збройних сил країни-агресора на територію України і подальше вчинення ними військових злочинів", - йдеться в заяві.

Зазначається, що на той момент Збройні сили Росії, які вторглися в Україну, складалися з 3 500 людей особового складу, близько 60 танків, 320 бронемашин, 60 гармат, 45 мінометів і 5 протитанкових ракетних комплексів.

У період з 24-25 серпня українські сили потрапили в оточення ЗС РФ і проросійських бойовиків. 26-28 серпня, між українською і російською сторонами почалися переговори про надання безпечних коридорів для виходу українських військових з оточення.

"Однак 29 серпня 2014 по безпосередньою вказівкою і наказом командування Генерального штабу ЗС РФ ... російські військовослужбовці в упор розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, разом з трьома полоненими російськими десантниками під час виходу особового складу підрозділів сил АТО", - йдеться в заяві. Тоді загинуло 366 українських воїнів, 429 - отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 - потрапили в полон.

Є важливий момент: Командир пояснив, чим замінити демобілізацію в Україні, і чому вона не потрібна до завершення війни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" полковник Павло Паліса виступив проти демобілізації до кінця війни. Військовий вважає, що набагато важливіше отримати можливість частіше проводити ротації для відновлення боєздатності підрозділі...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....