Хіти тижня. "Азербайджанські війська прорвали фронт, і цей пролом Вірменії вже нічим закрити", - Бутусов про ситуацію в Нагірному Карабасі

"27 вересня почався наступ Азербайджану в Карабасі - і через три тижні на південному фронті азербайджанські війська прорвали фронт, і цей пролом Вірменії вже нічим закрити. Вірніше, у Вірменії залишаються мотивовані бійці, залишається особистий героїзм, але армія Вірменії з тактикою і озброєнням 80-х років 20-го століття не може зупинити армію Азербайджану, яка має тактику і озброєння 10-х років 21-го століття і максимально натхнена довести розпочате до кінця. Азербайджан домігся блискучої перемоги, а Вірменія зазнала воєнної поразки в Карабасі, і тепер відхід звідти - питання часу", - пише у своєму блозі Юрій Бутусов, передають Патріоти України, і продовжує:

"Ключовим напрямком наступу Азербайджану став південний напрямок - відкрита танкодоступна місцевість. Це так звана "зона безпеки" - окупована вірменської армією територія Азербайджану. Ключовими опорними пунктами на півдні були селища Фізулі, Гадрут і Джебраїл. Це були точки зв'язності всього вірменського фронту на півдні Карабаху. І тепер ця лінія оборони знищена, і інших таких же зручних рубежів, де б можна було б зупинити наступ, у вірменській армії вже немає. Стратегічна обстановка в Карабасі повністю змінилася. Продовження наступальної операції Азербайджану незабаром призведе до виходу до Лачін і Шуші - тепер дві ці ключові точки зв'язності вірменської армії в Карабасі. Вихід азербайджанських військ в будь-якій точці на трасу Лачін-Шуші змусить Вірменію евакуювати весь регіон.

Як ми бачимо по карті, через Карабах проходить всього три магістралі, від контролю цих ліній залежить взагалі можливість ведення бойових дій.

Північна траса Варденіс-Мардакерт знаходиться під обстрілом азербайджанських військ, повноцінне її використання ускладнене. Південна траса Горіс-Джебраіл в результаті настання взята під контроль Азербайджану.

Центральна траса Горіс-Лачін-Шуша залишається єдиним шляхом постачання для Вірменії, хоча по мосту у Лачина Азербайджан вже наносив удар балістичною ракетою.

Азербайджан продовжує наступ до Лачін уздовж кордону з Іраном і до Шуші по гірській дорозі, і якщо не буде політичних причин для зупинки, азербайджанці повністю звільнять зону безпеки і перехоплять головну трасу постачання.

Ключовим фактором, який "зробив різницю", став новий підхід до оборонного планування, якість управління і розвідки, в тому числі, космічної, панування в повітрі, сучасна тактика придушення ППО і турецькі "Байрактара" з керованими бомбами як основний засіб вогневого ураження противника.

Пріоритетні цілі, судячи з відео:

- радари ППО і зенітно-ракетні комплекси;

- РСЗВ;

- машини постачання;

- танки;

- артилерія;

- легка бронетехніка;

- бази постачання;

- піхота на позиціях.

Судячи з відео в інтернеті і підрахунками ресурсу Oryx, вірменська армія на даний момент за три тижні боїв втратила знищеними і захопленими:

- 12 зенітно-ракетних комплексів військової ППО Оса-АК і Стріла-10 (це велика частина військової ППО, яка була 27 вересня в Карабасі);

- 2 зенітно-ракетні комплекси дальньої дії С-300ПС (відзначені на карті, один з них, на території Вірменії був знищений ударом, судячи з усього, балістичної ракети);

- станція РЕБ ППО Репелент ВС Вірменії (сучасна російська система);

- 5 радарів ППО;

- близько 150 вантажних і близько 80 легкових автомобілів;

- 101 танк Т-72;

- 44 одиниці легкої бронетехніки - МТЛБ, БМП, БТР;

- 48 самохідних і гармат польової артилерії 2С3, 2С1, Д-20, Д-30, Д-1, КС-19;

- 47 реактивних систем залпового вогню - в основному БМ-21, а також один далекобійний Смерч БМ-30, дві китайські WM-80, а також одна ТОС-1А, інформації про поставки яких до Вірменії з РФ не надходило (знищені майже всі РСЗВ армії Карабаху);

- особливо слід відзначити, що Азербайджан зумів нанести удар і знищити оперативно-тактично ракетний комплекс "Ельбрус" на території самої Вірменії (відзначено на карті);

- спроба вірмен застосувати пілотовану авіацію привела до втрати штурмовика Су-25.

"Байрактара" завдали вірменам більше втрат, ніж всі інші види бойової техніки разом узяті.

Вірменія заявила вже понад 710 загиблих військових. Це означає, з урахуванням поранених, що найбільш боєздатні підрозділи в Карабасі знекровлені. Так, їх активно поповнюють добровольці, але замінити собою добре навчену і злагоджену армію вони не зможуть, і перш за все тому, що вирішення проблеми дронів і раніше немає.

Втрати Азербайджану в техніці значні, і тут слід зазначити, що їх облік не такий повний - поле бою в основному залишається за азербайджанцями, і у вірмен немає дронів з відеокамерами, але тим не менш, втрати азербайджанців в техніці на порядок нижче противника. На відео зафіксовано втрати знищеними і захопленими:

- 21 танк Т-72 і Т-90;

- 17 одиниць легкої бронетехніки;

- 12 автомашин.

Азербайджан втрати засекретив. Рахунок втрат явно йде на кілька сот убитих. На карті відзначена гора Арега, в ході бою в районі якої в кінці вересня в засідці загинуло два взводи азербайджанської піхоти. Вірменська артилерія, маючи спостережні пункти в горах і відмінний огляд діяла активно, а дрони не могли відразу вибити все вогневі позиції за всіма фронту. Вірменська піхота показала високі бойові якості, то, що при таких втратах битва за південний Карабах йшло три тижні - заслуга тих, хто тримався на передовій, але за цей час азербайджанці перемололи все вогневі засоби і систему постачання і подальше опір виявилося неможливо.

Азербайджан показує повну перевагу не тільки в дронах - але і в управлінні і плануванні бойових дій, мотивація особового складу колосальна, азербайджанці прагнуть просуватися вперед де тільки можливо. Величезна увага Азербайджан приділяє ізоляції району бойових дій. Удари по комунікаціях привели до розвалу постачання і втрати великої кількості бойової техніки, яку вірменам довелося кинути. Очевидно, що на ряді напрямків відбувається неорганізований відхід.

Тактика азербайджанської армії будується на виявленні і послідовному точковому знищенні ключових вузлів опору на передовій. Для цього встановлюється безперервна розвідка з дронів, концентрації на об'єктах атаки ударних дронів, артилерії і РСЗВ. Вогневі засоби мають високу маневреність. Вузли опору "розм'якшуються", захисники несуть великі втрати, маневр оборони сковується за рахунок ураження системи постачання, сили оборони вимушено розосереджуються. Це використовується для просочування в проміжках і стиках бойових порядків вірмен, як це сталося в Гадрут.

Якщо при прориві передових укріплень були очевидні невмілі дії в ряді випадків, пов'язані з недоліком бойового досвіду, то перемога в боях за Гадрут була забезпечена несподіваним маневром в горах азербайджанської піхоти, яка забезпечила швидке взяття зручного для оборони селища, що має важливе оперативне значення. Гадрут показав, що азербайджанці підготувалися до контактних боїв і самостійним операціям піхоти без бронетехніки.

Вірменська армія зробила запеклий опір, і застосувала велику кількість традиційних озброєнь, але змінити якісний розрив героїзмом і кількістю танків і "Градів" не можна, прийшла нова епоха. Тактика вірмен зводиться до позиційної війни, до нанесення вогневого ураження противнику силами артилерії і РСЗВ. Основна бойова навантаження лягає при цьому на піхоту, оскільки при ізоляції району бойових дій взаємодія з танками і артилерією втрачається, постачання переривається, і фронт залежить від дій автономних бойових груп піхотинців.

Перш за все помітна слабкість радіоелектронної розвідки, низька ефективність радарів ППО радянської розробки проти БПЛА. У військ відсутні елементарні засоби РЕБ. Навіть застосування сучасних ЗРК Тор-2мкм і далекобійних ЗРК С-300ПС виробництва 80-х позбавила змоги комплексно прикрити війська через відсутність радарів ППО для виявлення малорозмірних цілей.

В Азербайджані дрони вирішують широкі оперативно-тактичні завдання, в Вірменії нечисленні дрони використовуються дуже обмежено.

В результаті вірмени не могли нав'язати противнику свою ініціативу, спроба завдати удару 9 жовтня за Горадіз була розбита, танкові підрозділи були атаковані "Байрактара" ще на рубежі розгортання. В умовах панування в повітрі противника концентрація будь-яких наземних сил на відкритій місцевості виявилася неможливою.

14 жовтня розпочався відхід. Азербайджанці вибили вірмен з пануючих висот навколо Джебраила, Гардута і Фізулі, і утримувати далі фронт стало неможливо. На даний момент азербайджанці продовжують наступ незважаючи на вже друге оголошене перемир'я. Поки незрозуміло, на якому рубежі азербайджанці зупиняться і зупиняться взагалі, поки не виб'ють вірмен з Карабаху повністю.

На північному фронті в горах, азербайджанці взяли Талиш і Мадагіс, вибили противника з укріпленого району, але вірменські частини завдали наступаючим значні втрати. Тут вірменської піхоті вдається триматися до сих пір. Але доля Карабаху вже зважилася в битві на півдні.

Після прориву Азербайджан буде продовжувати наступ, яке може буксувати через опору вірменських частин прикриття, через перекидання військ, нельотну погоду для дронів. Зупинити в горах азербайджанців можна - але без підготовлених рубежів оборони, без ППО і постачання, загони піхотинців будуть триматися стільки наскільки у них вистачить крові. Такий сценарій війни виключити не можна, але побудувати міцний новий фронт без вирішення проблеми ППО не вийде. Тепер бій за Карабах може зупинити тільки політичне рішення".

Шойгу погрожує Україні новою російською ракетою "аналоговнєт": Експерт оцінив, наскільки ця зброя небезпечна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:15

Комплекси ЗРК-500, якими Росія погрожує атакувати Україну, схожі на американський ЗРК Patriot, але із затримкою у часі на 40 років. Таку думку висловив 24 Каналу розказав військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан. За...

Не такого чекали: Удар Ізраїлю по Ірану став ганьбою для російської ППО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:57

Ізраїль завдав точкового удару у відповідь по Ірану, який атакував його раніше. Як пише американська газета The New York Times, метою атаки стала авіабаза поблизу міста Натанз у провінції Ісфахан. Там іранська влада розвиває власну ядерну програму. Ізр...