Хіти тижня. Безплатну "миску супу" від держави доведеться відробляти: "Слуги" вигадали обов'язкову умову для отримання соцдопомоги малозабезпеченими

Критики передбачають, що новий лад прирікатиме нужденних на ще більші приниження та свавілля від дрібних чиновників соціальної сфери

Соцдопомога в Україні видаватиметься за новим механізмом, і тепер надання виплат сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, малозабезпеченим сім'ям та матерям-одиначкам здійснюватиметься адресно органами місцевого самоврядування та райдержадміністраціями, зазначають Патріоти України.

Ті, хто претендують на отримання коштів, подаватимуть відповідну заяву разом із документами та оцінкою майнового стану сім'ї. При цьому необхідний перелік окремо буде затверджувати і змінювати уряд.

Матері-одиначки отримають право на отримання соцдопомоги - їх прирівняють до малозабезпечених сімей. Їм також потрібно буде пройти процедуру перевірки матеріально-побутових умов проживання.

Розмір допомоги для дітей під опікою або піклуванням буде збільшено до 2,5 "мінімалок", а для дитини з інвалідністю - до 3,5 прожиткових мінімумів.

Максимальний розмір соцдопомоги, в тому числі з урахуванням збільшення її розміру, не може перевищувати прожитковий мінімум для сім'ї. Наразі розмір держдопомоги обмежений 75% прожиткового мінімуму для сім'ї.

Виключається норма, яка передбачає збільшення розміру соціальної допомоги на кожну дитину до 13 років на 250 гривень, від 13 - 18 років на 500 гривень.

Органи місцевого самоврядування зможуть залучати працездатних непрацюючих (які отримують соцдопомогу у складі малозабезпеченої сім'ї) до безоплатних тимчасових робіт. Експерти зазначають, що в законопроекті не передбачено отримання письмової угоди на залучення до таких робіт, а це створює елемент примусу, що фактично суперечить законодавству.

Соціальна допомога в 2020 році видаватиметься за новими правилами (Фото: скрін w1.c1.rada.gov.ua)

Контролювати виплати буде спеціальний новостворений орган - Державна соціальна служба. Вона ж буде "відсіювати" недобросовісних одержувачів грошової допомоги.

Джерело: РБК-Україна

"Коли Путін кашляє, Шольц шукає бункер": Німецький канцлер став посміховиськом у Європі через надмірну боязливість

вівторок, 19 березень 2024, 6:50

Німецький канцлер відмовляється давати Україні ракети, боячись втягування країни у війну, передають Патріоти України. Як пише The Times, небажання канцлера Німеччини Олафа Шольца передавати Україні ракети Taurus усе більше дратує союзників та багатьох ...

"Оточення Путіна має розуміти, що його фізичне усунення - єдиний шанс на порятунок для них. Інакше він розпочне війну із Заходом", - Ейдман

вівторок, 19 березень 2024, 6:15

"Програма нового строку Путіна - глобальна катастрофа", - пише у своєму блозі Ігор. "Із новин: "Згідно з аналізом спецслужб Німеччини, Росія готується до масштабного конфлікту із Заходом, на що вказує реорганізація російської армії, пересування військ ...