Хіти тижня. Білорусь сколихнула хвиля протестів, силовики застосували зброю - Майдан у Мінську захлинувся в крові (фото, відео)

Після того, як з'явилися попередні результати виборів президента в Білорусі, в столиці країни Мінську та інших містах розпочалися масові протести і жорсткі сутички з міліцією. Заявляють щонайменше про одного загиблого, є поранені. Про це повідомляє Telegram-канал NEXTA Live, передають Патріоти України.

Оприлюднено дані національного екзит-полу

Так, за даними національного екзит-полу за чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка проголосували 81% виборців, за його опонентку Світлану Тіхановську - 8%. Разом з тим, Тіхановська впевнена, що більшість білорусів проголосували за неї - за її словами, про це свідчать дані 3 ділянок, де "не було фальсифікацій".

Міста повстали

Ввечері у Мінську та інших містах країни - Бресті, Гомелі, Гродно, Кобрині, Барановічах, Дзержинську, Пінську та інших - розпочалися сутички з міліцією.

Міліція пішла на штурм

В Мінську автозак в'їхав у натовп протестувальників. Водій автозаку, ймовірно, хотів налякати людей і рухався з великою швидкістю. Один з учасників протесту стрибнув на бампер автомобіля. Він почав розгойдуватися справа наліво. Чоловік впав під колеса, його мало не розчавили.

Пізніше повідомили, як автозак таки збив одну людину, його госпіталізували у важкому стані.

Згодом силовики в Мінську почали штурм барикад, які збудували на проспекті мітингувальники. В сторону барикад попрямувала колона спецтехніки, включили водомети, використовували світлошумові гранати і гумові кулі.

Що відомо про загиблих і поранених

В людей почали стріляти гумовими кулями, є поранені. Повідомляється про одного загиблого чоловіка. Кількість затриманих невідома. Правозахисники повідомляли про 50 затриманих в Мінську і 119 в інших містах, але ці дані далеко не остаточні.

До ранку ОМОН відтіснив більшість протестувальників і придушив осередки протестів.

Новинні сайти припинили роботу, в країні проблеми з інтернетом

У Білорусі не працював сайт державного новинного агентства "Белта", портал TUT.by. Крім того, не працюють такі ЗМІ, як "Наша нива", "Онлайнер", "Білоруський партизан". ЗМІ повідомляють, що в Мінську також перестали працювати Uber і "Яндекс.Таксі". З дня 9 серпня в Білорусії з перебоями працюють месенджери і соціальні мережі.

"Для російської пропаганди зʼявиться чудовий козир": Експерт пояснив, як Росія бачить майбутню війну з Альянсом

вівторок, 19 березень 2024, 0:30

Експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко вважає, що Росія може готуватись до обмеженої гібридної операції на території однієї з країн НАТО. Таку думку він висловив у етері "Еспресо", передають Патріоти України. "Ще о...

Гарно зарекомендували себе у розвідці, та патрулюванні: Бельгія надасть Україні 300 штук італійських броньованих позашляховиків LMV, - ЗМІ

вівторок, 19 березень 2024, 0:04

Бельгія готує пакет військової допомоги для України, який міститиме 300 броньованих позашляховиків LMV, повідомляє видання Shephard Media. Компанія Iveco DV представила LMV 4x4 у 2001 році, як автомобіль із високим рівнем прохідності та захисту броні. ...