Хіти тижня. "Буревісник" Апокаліпсису, або Як Путін заради піару влаштував на Росії "Чорнобиль-2". Інженер розкрив важливі подробиці

Розробка російської ракети "Буревісник" , яка, ймовірно, вибухнула під час випробувань під Архангельськом, виявилася провальною, а сама ракета - безглузда з військової точки зору. Про це розповів російський інженер Андрій Горбачевський в інтерв'ю "Новій газеті", зазначають Патріоти України.

Як зазначається, випробування "Буревісника" під Архангельськом під час якого загинули 7 осіб, було вже п'ятим за рахунком, і всі п'ять виявилися провальними.

"Вважається, що норма - це один невдалий запуск з трьох. Якщо п'ять запустили - і все провальні, то це вже НП. Це показує, що розробка системи виявилася провальною. Вона настільки сира, що випускати її на випробування було рано. Потрібно було серйозно допрацьовувати, випробовувати на стендах, а не направляти відразу на пуск", - говорить Горбачевський.

Інженер зазначає, що вибух стався не в самому ядерному реакторі, яким оснащена ракета, а десь поруч.

"Швидше за все, вибух стався не в самому ядерному реакторі, а десь в системах його забезпечення. Міг бути вибух і поруч з ракетою. Далі був пошкоджений реактор. Тобто ядерного вибуху не було, але було пошкодження реактора, звідси і витік радіації . Чорнобиля там, звичайно, не було. Якби вийшла з ладу система управління ядерним реактором, то міг бути і Чорнобиль, тільки, звичайно, в набагато меншому масштабі", - відзначає експерт

За його словами, "Буревісник" - продовження старої радянської розробки, ефективність якої не досліджувалася, а головна мотивація для розробки була - зробити те, чого немає у противника. У той же час президент РФ Володимир Путін під час презентації ракети заявляв, що її буде неможливо збити, і що вона послужить ідеальною "зброєю відплати" для Росії.

"Сенс крилатих ракет в тому, що вони дешевші за балістичні, але у нас і так є стратегічні крилаті ракети, наприклад, Х-101, яка має дальність 5000 кілометрів... Таке пояснення - це просто... Це для внутрішнього споживання. Щоб розповісти, які ми великі. тому що і звичайна крилата ракета зі звичайним двигуном нас повністю влаштовує. Її недолік в тому, що системи ППО чекають її з боку Канади, вона може підлетіти до США тільки з півночі. А ракета з ядерним двигуном повинна летіти, припустимо, 12 годин, долетіти до Південної Америки, розвернутися... Але крилаті ракети в принципі мають сенс тільки тоді, коли вони набагато дешевші балістичних, які з нашої території спокійненько долетять до Америки, там вибухнуть і все покрошать. І яких у нас за договором про СНО-2 і так є 650 штук. Досить , щоб знищити Америку багато разів. Так що цінність крилатої ракети, повторюю, в її дешевизні. А вже ця нова ракета потрібна тільки в тому випадку, якщо ми з Америкою вийдемо з усіх договорів про озброєння і будемо один одного лупцювати ракетами до посиніння. З військової точки зору така ракета - річ безглузда", - розповідає інженер.

Горбачевський підкреслює, що ракету створили виключно з метою піару. У той же час, її використання небезпечно в першу чергу для самої Росії.

"Це маленький Чорнобиль. Уявіть, що ракета все-таки запущена - і вибухнула на нашій же території. Ну а те, що вона ще й неефективна, стане ясно тільки через 10-15 років", - резюмував експерт.

Готовий на 95%: У Раді розповіли, що буде із новим законопроєктом про мобілізацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:44

Законопроєкт про мобілізацію станом на четвер, 28 березня, готовий на 95%. Комітет Верховної Ради України з національної безпеки, оборони та розвідки закінчив розгляд 4051 з 4266 правок до документа. Але це не означає, що він готовий до голосування. Пр...

"У військових є один обов’язок": Сирський вперше прокоментував відставку Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:30

Коментуючи своє призначення на посаду головнокомандувача Збройних сил замість Валерія Залужного, генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що президент Володимир Зеленський, очевидно, мав для того "вагомі причини", а обов'язок військових - виконув...