Хіти тижня. Через Конституційний суд: Інавгурація Зеленського опинилася під загрозою зриву

Якщо відсторонення глави КС Шевчука відбудеться, то призначення інавгурації може бути зірвано, або сильно затягнутися.

Станіслав Шевчук. Фото: УНІАН.

14 травня судді Конституційного суду розглянуть на своєму засіданні питання про позбавлення повноважень нинішнього голову КС Станіслава Шевчука. Причому 12 голосів за його відставку знайтися можуть, а ось оперативно обрати нового голову суду – малоймовірно. Дана обставина ставить під загрозу проведення інавгурації обраного президента Володимира Зеленського, оскільки привести його до присяги має саме глава КС, повідомляють Патріоти України.

Зазначається, що уже деякий час в вищому конституційному органі не спостерігається єдності рядів, а четверо суддів навіть стали ініціаторами відсторонення Шевчука з посади. Декларовані причини – зловживання службовим становищем, політизація діяльності суду та твердження голови в інтерв’ю про його готовність приведення до присяги президента навіть у випадку фальсифікації підсумків виборів.

Як зазначають журналісти, теоретично цю місію міг би узяти на себе і заступник голови КС, але цього не передбачає Конституція. В іншому випадку легітимність заходу може бути поставлена під сумнів.

Самі судді, правда, в своїй заяві від 25 квітня стверджували, що присяга буде прийнята так, як і сказано в Основному законі. Однак, як саме це може статися в разі звільнення чинного голови і не призначення нового, ясності досі немає. За законом від моменту відсторонення від обов’язків одного і вступу на посаду іншого повинно пройти найбільше – 6 місяців.

В даний час ні у одного з суддів стійкої підтримки немає. Тому, якщо відсторонення Шевчука відбудеться, то призначення інавгурації може бути зірвано, або сильно затягнутися. І ця ситуація вигідна всім, оскільки впливу на суддів різних політичних груп ніхто не скасовував.

«Між тим співрозмовник LB.ua у КС вважає, що для фінального голосування за позбавлення повноважень Шевчука голосів таки не вистачить. Мовляв, судді просто демонструють свою важливість і вагу напередодні приходу нового президента», – зазначає видання.
Джерело: LB.ua

Загрожує 20 років в'язниці: ФСБ затримала українця на кордоні з Грузією, - росЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 16:52

У Північній Осетії затримали громадянина України за підозрою в передачі українським спецслужбам інформації про розташування російських військових. Про це повідомляє місцеве видання "15-регіон" з посиланням на пресслужбу прикордонного управління ФСБ Рос...

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...