Хіти тижня. Через рішення німецького Бундестагу розгорівся дипломатичний скандал між Польщею і Україною

Німецькі депутати ухвалили рішення про зведення пам'ятника лише польським жертвам Третього рейху.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник в одному із інтерв'ю німецькому журналу Spiegel вкотре закликає Бундестаг спорудити у Берліні Меморіал мільйонам українських жертв нацистської окупації, такий, як було створено для поляків, але такі ініціативи не сподобалися польському послу. Про інтерв'ю, яке набуло широкого розголосу в Німеччині та за її межами, написала дружина посла Світлана Мельник, передають Патріоти України.

Так, у своєму зверненні посол нагадав, що 8 мільйонів жителів України, були замордовані гітлерівською Німеччиною, тож закликав країну визнати свою історичну відповідальність за злочини націонал-соціалізму та спорудити у Берліні гідний меморіал для їх вшанування. Водночас розкритикував рішення Бундестагу, прийняте у жовтні (минулого року), щодо створення у Берліні "місця вшанування пам’яті" тільки польських жертв нацизму. "Якщо й виокремлювати окремі нації, тоді потрібно вшановувати й українців", — коментує ситуацію посол України у ФРН Андрій Мельник.

Він закидає Великій коаліції (ХДС/ХСС і СДПН) те, що попри проголошену готовність вести у цьому контексті "діалог зі східноєвропейськими сусідніми державами", голос України не було почуто. "Ми не могли донести нашу позицію". Посол Андрій Мельник перед голосуванням у парламенті закликав у своєму листі понад 600 депутатів Бундестагу відкласти голосування", — йдеться в інтерв'ю.

Однак така позиція українського посла не сподобалась польському. Як пише видання, польський посол Анджей Пржилєбський направив до українського відомства повчальний лист, в якому закидає українцям колабораціонізм із нацистами. Андрій Мельник назвав цей лист "безсоромним" і поділився його змістом з депутатами Бундестагу. Це є зайвим доказом того, що польська сторона "очевидно намагається монополізувати себе як головну жертву Другої світової війни".

А дружина українського дипломата закликала спільноту долучитися до вимог встановити в Німеччині Меморіал для замордованих гітлерівцями українців. Сам Мельник покладає надію на новий склад Бундестагу.

У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, - омбудсмен Лубінець

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:04

У тимчасово окупованому Мелітополі 14-річним вихованцям обласного центру соціально-психологічної реабілітації, які залишились без батьківського піклування, ворог примусово видав російські паспорти. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав л...

Patriot – це не "срібна куля" для України, потрібні інші системи - Ллойд Остін

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:29

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що робота над пошуком і поставкою в Україну систем Patriot триває. Про це він сказав на пресконференції за підсумками 21-го засідання контактної групи військової допомоги Україні у форматі "Рамштайн" 26 квітня, ...