Хіти тижня. "Чому дядька Василя, який сидить у Луганську, ми маємо карати за отримання російського паспорта, а держслужбовців у Києві - ні?" - Тимчук

За словами нардепа, мешканці окупованих територій Донбасу практично не виявляють інтересу до можливості отримання російського паспорта.

Дмитро Тимчук

Законопроєкт про конфіскацію майна мешканців окупованих територій Донбасу, які набули громадянства РФ, нелогічний, оскільки в разі його ухвалення можуть постраждати пересічні громадяни, які не зробили Україні нічого поганого, сказав нардеп від "Народного фронту", координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук, передають Патріоти України з посиланням на видання Гордон.

"Технічна сторона питання полягає в тому, що у Верховної Ради цього скликання залишилося дуже мало часу для ухвалення яких-небудь законопроєктів. До того ж, на погоджувальній раді спікер парламенту анонсував, що ми виходимо на Виборчий кодекс. А там потрібно розглянути 4700 правок. Це в кращому разі займе два-три пленарні тижні. Тому я дуже сумніваюся, що до законопроєктів, зареєстрованих останнім часом, взагалі дійдуть руки. А ймовірність того, що цей проєкт закону розглянуть депутати наступного скликання, практично дорівнює нулю. Можливо, і варто ухвалити закон, що громадянство РФ є підставою для якихось санкцій – це тема для юридичного та експертного обговорення. Але чому це має стосуватися лише людей, які залишилися з того боку лінії розмежування? У нас вистачає депутатів і урядовців із паспортами РФ. Чому дядька Василя, який сидить у Луганську, ми маємо карати за російський паспорт, а держслужбовців у Києві – ні?" – зазначив Тимчук.

Він сумнівається, що парламентарі підтримають цей законопроєкт. "Також виникає запитання: як взагалі проводити конфіскацію майна? Відправляти, чи що, виконавчу службу на окуповану територію? Ну добре, припустімо, конфіскували. А як реалізувати? Мені складно собі це уявити. Як варіант, можна конфіскувати активи на неокупованій території. Але ж не всі мешканці ОРДЛО їх мають. Отже, одних покарають, а інших – ні. Це вже якийсь вибірковий підхід, соціальна несправедливість. Тобто тут є маса запитань. Тому я сумніваюся, що цей законопроєкт може бути ухвалено. Принаймні в нинішньому формулюванні він перспектив не має. До того ж, Україні реально зараз шкодять представники окупаційних адміністрацій в ОРДЛО. Припустімо, людина не має російського паспорта. Так що, її не буде покарано? А той-таки дядько Василь, який нічого поганого Україні не зробив, відповідатиме лише тому, що взяв паспорт РФ? Я в цьому логіки не бачу", – підкреслив нардеп.

За його словами, мешканці окупованих територій Донбасу практично не виявляють інтересу до можливості отримання російського паспорта. "За даними за минулий тиждень, на набуття громадянства РФ з ОРДЛО було надіслано всього 500 пакетів документів. Плюс-мінус. Усі ж думали, що приходиш, заповнюєш анкету, здаєш копію паспорта, платиш мито – і відразу отримуєш паспорт РФ. Але ні, нічого такого. Росія в цьому плані себе убезпечила, щоб не було прямої прив'язки, що органи її міграційної служби незаконно працюють на окупованих територіях Донбасу. Пункти приймання просто збирають документи, а вже потім їх надсилають у Ростовську область. Людям кажуть: мовляв, не хвилюйтеся, копія квитанції у вас є, рано чи пізно ви отримаєте паспорт. Але от коли це буде – через місяць чи через рік – ніхто не скаже. Причому насамперед ідуть так звані військовослужбовці 1-го і 2-го армійських корпусів, а також представники окупаційних адміністрацій. А звичайні громадяни – лише Богу відомо, коли це буде", – резюмував Тимчук.

4 червня позафракційний народний депутат Олег Мусій подав на розгляд Верховної Ради законопроєкт №10363 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо цивільної конфіскації майна осіб – громадян України, котрі добровільно отримали громадянство Російської Федерації та проживають в окремих районах Донецької та Луганської областей". 5 червня проєкт закону було спрямовано на розгляд парламентського комітету.

"Для російської пропаганди зʼявиться чудовий козир": Експерт пояснив, як Росія бачить майбутню війну з Альянсом

вівторок, 19 березень 2024, 0:30

Експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко вважає, що Росія може готуватись до обмеженої гібридної операції на території однієї з країн НАТО. Таку думку він висловив у етері "Еспресо", передають Патріоти України. "Ще о...

Гарно зарекомендували себе у розвідці, та патрулюванні: Бельгія надасть Україні 300 штук італійських броньованих позашляховиків LMV, - ЗМІ

вівторок, 19 березень 2024, 0:04

Бельгія готує пакет військової допомоги для України, який міститиме 300 броньованих позашляховиків LMV, повідомляє видання Shephard Media. Компанія Iveco DV представила LMV 4x4 у 2001 році, як автомобіль із високим рівнем прохідності та захисту броні. ...