Хіти тижня. Дав два тижні розібратись. "Якщо на фронті вбивають кулі і снаряди, то в тилу - безвідповідальність, безгосподарність і корупція": Зеленський провів своє перше засідання РНБО

А Гройсману дали 10 днів щоб запропонувати варіанти вирішення пріоритетних проблем в енергетичній сфері. Всіх цікавить, чи запрацює ринок електроенергії з 1 липня. - На прем'єра тиснула більшість присутніх на засіданні, щоб відтермінувати реформу.

Президент України Володимир Зеленський провів першу нараду за участю членів Ради національної безпеки й оборони України, присвячену енергетичній безпеці. Як повідомляє прес-служба глави держави, сьогодні проблематику енергетики обговорили в форматі наради, а через два тижні будуть ухвалені відповідні рішення.

"Якщо на фронті вбивають кулі і снаряди, то в тилу – безвідповідальність, безгосподарність і корупція. Ціна питання дуже велика – безпека і добробут наших людей", – наголосив Зеленський.

За його словами, протягом 2014-2018 років видобуток вугілля державними підприємствами України зменшився на 47%. Він також додав, що українська економіка критично залежить від імпорту енергоносіїв, і дуже мало зроблено для їх отримання з різних джерел.

"Незважаючи на райдужні заяви, видобуток газу не росте. Завтра – літо, але зима близько. І вже слід готуватися до опалювального сезону", – наголосив президент.

Зеленський також наголосив, що одним із зобов'язань України перед Європейським Союзом є реформування енергетичної сфери та ключовою тут є демонополізація енергетичних ринків. З 1 липня має запрацювати черговий етап – ринок електроенергії.

"Але в умовах суцільної монополізації можуть виникнути ризики і для виробників, і для споживачів, і для економіки України в цілому. Про це нас попереджають міжнародні партнери", – підсумував президент.

У свою чергу секретар РНБО Олександр Данилюк в коментарі журналістам повідомив, що перше засідання оновленого складу РНБО, яке відбулося 31 травня, було проведено в новому форматі і не може вважатися повноцінним. Наразі розпочато підготовку до повноцінного засідання РНБО, яке вирішено присвятити війні на сході, друге ж засідання знову присвятять проблемам в енергетиці.
За його словами, на засіданні президент Зеленський повідомив про підсумки поїздки до Львівської області, де при обвалі на шахті загинули два гірники. Тому Кабінет Міністрів отримав доручення протягом найближчих 10 днів запропонувати варіанти вирішення пріоритетних проблем в енергетичній сфері. Крім того, обговорювалася ситуація на енергоринку, яка може ускладнитися у зв'язку з обмеженням поставок нафти і дизпалива з РФ з 2 червня.

Також Данилюк по результатам засідання заявив, що проблему із запуском нового ринку електроенергії має вирішити уряд.

«Більшість учасників засідання зійшлися на тому, що дію закону треба відкладати. Питання тільки – на три місяці, на дев’ять місяців, на рік. Але також була й позиція, що треба готуватись до того, що закон буде впроваджений», - розповів Данилюк деталі обговорення на першому засіданні РНБО.

Йдеться про те, що 1 липня має запрацювати нового оптового ринку електричної енергії (відповідна модель була ухвалена ще в квітні 2017 року).

Данилюк зазначив, що система розрахунків неготова, може бути скачок цін. Всі готувались, що це відбудеться з 1 липня, а зараз деякі партнери змінюють цю позицію, тому що по-різному оцінюють ступінь готовності і наслідки. На РНБО вирішили, що займатись цією проблемою має Кабінет міністрів.

«Чи сприйме Верховна Рада закон про відтермінування як пріоритетний? Це питання є відкритим. Остаточну позицію буде формувати Кабінет міністрів», - сказав секретар РНБО.

Він визначив два шляхи для уряду: або Кабмін сам шукає вирішення і звертається до Верховної Ради, щоб відтермінувати, або звертається до РНБО з «єдиною добре опрацьованою пропозицією, яку ми проаналізуємо і винесемо на найближчу Раду нацбезпеки».

Президент Зеленський 31 травня затвердив новий склад Ради національної безпеки і оборони України, до якого увійшли перший заступник голови Служби безпеки України - начальник Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ Іван Баканов, глава АП Андрій Богдан, секретар РНБО Олександр Данилюк, міністр фінансів Оксана Маркарова, заступник голови АП Вадим Пристайко та Руслан Рябошапка, а також начальник Генштабу Руслан Хомчак.

Торгував із олігархом Курченком: У США суд виніс вирок бізнесмену, який порушив санкції

субота, 20 квітень 2024, 13:43

У США бізнесмена Джона Кана Унсалана (він же Хуррем Кан Унсалан) засудили до шести років ув'язнення за порушення санкційного режиму. Він визнав, що вів торгівлю з проросійським олігархом з України Сергієм Курченком та підконтрольними йому компаніями. П...

Посол повідомила, як швидко США передадуть допомогу Україні після голосування в Конгресі

субота, 20 квітень 2024, 12:22

США за короткий період можуть перейти до постачання Україні озброєнь після ухвалення відповідного закону в Конгресі. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Від моменту підпи...