Хіти тижня. "Дефолт призведе до стрибка протестних настроїв і силового повалення влади. А в Зеленського, на відміну від Януковича, "Беркуту" немає", - Карл Волох

Арсенію Яценюку вдалося витягнути країну з прірви, та все одно його рейтинг обнулився.

Арсеній Яценюк був найліпшим прем‘єром за історію незалежності і витягнув країну з ями. І все одно його рейтин обнулився. Нинішнім керманичам не варто тішити себе ілюзіями, що вони здатні пережити дефолт, - написав у своєму блозі на Facebook політичний аналітик Карл Волох, передають Патріоти України.

Він зазначив, що нерідко чує думку, нібито нинішня влада "всі свої гріхи, навіть дефолт, спише на пандемію, тому може собі дозволити будь-яке безумство".

Політаналітик нагадав, що відбувалося вз економікою країни у 2014-2015 роках: "Різке падіння рівня життя населення, девальвація втричі національної валюти, стрибок цін на газ і опалення тощо. Чи були в цього об‘єктивні причини? Ще й які. Яценюк прийняв у 2014 уряд не просто із нульовою сумою на рахунках казначейства, а й із рівнем ЗВР значно нижче критичного".

"Більше того, всім причетним було зрозуміло, що катастрофа в економіці найбільшою мірою викликана саме попереднім штучним підтриманням нереального курсу гривні та низьких тарифів - тобто, без різкого зниження рівня життя населення вийти з кризи було неможливо", - написав він.

До цих факторів додалася війна (тобто, різкий стрибок видатків на оборону), окупація Росією одного з провідних промислових регіонів країни, "біженці, російське економічне ембарго, котре означало зниження на чверть усього українського експорту": "Іншими словами, якби український уряд складався з суцільних Бальцеровичів-Тетчер-Лі Кван Ю, то й тоді без різкого падіння рівня життя населення не обійшлося, а вихід із кризи навряд чи був набагато стрімкішим".

Та попри ці об’єктивні причини рейтинг тодішнього глави уряду Яценюка "обнулився": "При тому, що він був найліпшим прем‘єром за історію незалежності і витягнув країну з ями (більше схожої на прірву)", - написав Волох.

Водночас тепер, наголосив експерт, у державного керівництва "є сьогодні спокуса не заїдатися з Коломойським і його "Плюсами"... і провалити закон про банки, тобто, співробітництво з МВФ. І ймовірно, вони сподіваються потім відбрехатися вірусом".

"Але все це ілюзії. Дефолт призведе до стрибка протестних настроїв і силового повалення влади. А в Зеленського, на відміну від Януковича, "Беркуту" немає, як і справжньої партії, опори на місцеві еліти, співставних коштів тощо. Та й ситуація в країні принципово інша. Тому, як би я не бажав нинішнім недолугим керманичам швидше зникнути з політичного життя, не думаю, що їм варто ризикувати і тішити себе ілюзіями, що вони здатні пережити дефолт", - написав Карл Волох.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...