Хіти тижня. До 5-річчя найбільшої військової катастрофи ЗСУ у "гібридній війні": Іловайська епопея, як це було

У боях за Іловайськ загинуло 366 українських військових

10 серпня 2014 року можна вважати відправною точкою боротьби за Іловайськ. Саме тоді добровольчі батальйони "Азов", "Донбас" та "Шахтарськ" почали штурмувати місто та заходити на окуповану територію.

10 серпня відбувся другий штурм міста. Добровольчі батальйони спробували взяти Іловайськ, але ворожі війська підбили БМП українських військових. Цього дня Україна втратила 12 відважних синів.

Через два дні наші армійці спробували захопити місто зі сторони Шахтарська. В свою чергу вороги почали підступний обстріл з житлових районів із застосуванням важкої артилерії.

18 серпня українські армійці все ж змогли взяти під контроль більшу частину міста. Утім 23-24 серпня РФ ввела регулярні війська, а 28 українські воїни опинилися в оточенні.

Запропонований президентом Росії Володимиром Путіним гуманітарний коридор для виведення військ став пекельним випробуванням. 29 серпня, українські військові, відповідно до поставлених умов, виходили беззбройними з Іловайська. Але обіцяний "зелений коридор" привів до розстрілу українських добровольчих батальйонів, які хотіли звільнити міста окупованого Донбасу від проросійських найманців. В цей день Україна втратила найбільшу кількість армійців за весь час бойових дій.

Кровопролитні бої за Іловайськ тривали майже місяць. В історії вони отримали назву Іловайський котел. За офіціними даними під час боїв за Іловайськ загинули 366 українських військових, зникли безвісти – 158, поранені – 429, полонені – 128. Серед них бійці батальйонів "Донбас", "Дніпро-1", батальйони МВС "Херсон", "Світязь", "Миротворець", "Шахтарськ", зведена рота 93-ї та 17-ї бригад ЗСУ.

"Це справді дуже серйозно": Папа Римський знову закликав Україну до переговорів з РФ

четвер, 25 квітень 2024, 10:45

Папа Римський Франциск знову закликав Україну до переговорів з РФ. Нова заява понтифіка прозвучала на на тлі війн в Україні та Секторі Гази. На його думку, "досягнутий мир кращий, ніж безкінечна війна". Про це пише CBS News, передають Патріоти України...

У Повітряних силах розповіли деталі атаки по Черкащині - росіяни вдарили "Іскандером" по Смілі

четвер, 25 квітень 2024, 10:28

У Повітряних силах розповіли деталі атаки по Черкащині, передають Патріоти України. "Було вражено цивільну інфраструктуру, пошкоджено логістичне сполучення зализиці. Крім того, удар пошкодив адміністративні будинки та пошкодив авто та цивільне майно",...