Хіти тижня. Догосподарювалися: "Слуги" Зеленського вже викачали з української ГТС й газ для технологічних потреб. "Газпром" має юридичні підстави відмовитись від транзиту

Замість закупки палива фінансували "Велике будівництво"

Очільник Оператора ГТС України Сергій Макогон надіслав лист-попередження президенту України Володимиру Зеленському, уряду та НКРЕКП з приводу ситуації, що склалась на газовому ринку України, зазначають Патріоти України.

Через нестачу газу у магістральному газопроводі, російський Газпром матиме підстави відмовитись від транзиту свого блакитного палива через українську ГТС. Така ситуація склалася через те, що в Оператора ГТС (по суті у магістрального газопроводу) відбирають газ, який був ним придбаний для технологічних потреб.

Газ в українській трубі закінчується: для проходження опалювального сезону бракує півтора мільйона кубометрів  - today.ua

Про це розповів у своєму Facebook екс-міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко.

"Нарешті Оператор ГТС набрався мужності та сповістив Уряд та президента стосовно величезних проблем на газовому ринку", - пише у своїй публікації Кучеренко.

Далі він перелічує ті проблеми, які виклав у своєму листі до очільників країни та кураторів енергетичної галузі генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

Газ в українській трубі закінчується: для проходження опалювального сезону бракує півтора мільйона кубометрів

Отже, як повідомляє Макогон, відповідно до рішення СНБО, компанія Нафтогаз має забезпечувати газом операторів ГРМ (облгази) для покриття їхніх виробничо-технологічних втрат (ВТВ). Однак Нафтогаз цієї функції не виконує. Натомість газ для ВТВ береться із магістрального газопроводу – в Оператора ГТС, що вже суттєво зменшило його запаси газу. А тим часом, цей газ конче необхідний для виконання оператором ГТС його транзитних зобов'язань.

"Обсяги газу закуплені ТОВ ОГТСУ для забезпечення транзиту є гарантією виконання нами транзитної угоди із ВАТ Газпромом. Будь-які відбори цього газу без чітко визначеної компенсації між ринковою ціною та ціною передачі газу іншим учасникам ринку газу призведуть до неможливості виконання транзитних зобов'язань", - пише Сергій Макогон.

Іншими словами, Оператор ГТС повинен мати у своїй "трубі" певний обсяг газу для того, щоб виконувати технологічний процес прокачування газу, що надходить із Росії. Однак у нього цей газ забирають для технологічних потреб регіональних облгазів. Причому газ беруть не за ринковою ціною, а за низьким тарифом. Усе це може скінчитися тим, що Газпром матиме всі підстави взагалі відмовитись від транзиту газу Україною. І в цьому вже не буде ніякої політики, лише технологія.

Звісно, оператор ГТС міг би поповнювати запаси відібраного газу, докуповуючи новий. Але той новий доведеться купувати за ринковою ціною, і в цьому випадку вже в лютому український газовий транзитер буде банкрутом. Отже, щоби остаточно не втратити транзит російського газу, проблему слід негайно вирішувати.

Крім того, Макогон попереджає, що упродовж найхолодніших місяців зростатиме дефіцит газу. На кінець березня він становитиме сумарно близько 1,5 млн кубометрів, що може призвести до перебоїв із постачанням газу в регіони і, відповідно, до колапсу системи опалення в Україні.

"Звертаємо увагу, що очікуваний дефіцит газу в опалювальному сезоні 2021-2022 рр. під час пікового похолодання в січні 2022 р. – 128 млн кубометрів, в лютому – 240 млн кубометрів. Прогнозний дефіцит в березні – 1100 млн кубометрів. Така ситуація може призвести до обмеження обсягів транспортування природного газу замовниками послуг, а також може негативно вплинути на транзитні зобов'язання", - попереджає автор листа.

Підсумовуючи те, що написав Сергій Макогон, Кучеренко робить висновок, що автор листа мав би про це попередити владу ще до початку опалювального сезону, а не тепер.

"Мав би це зробити ще три місяці тому! А не підлаштовуватися під "кураторів", - пише Кучеренко.

Нагадаємо, Сергій Макогон також попередив, що Газпром цілком може припинити транзит газу українською ГТС ще до завершення контракту, який діє до 2024 року. Адже за умовами контракту Газпром має платити за транзит, але не зобов'язаний прокачувати свій газ через нашу ГТС. І він може пустити його повз Україну. Тоді Україна назавжди втратить транзитний потенціал, а разом із ним і реноме надійного партнера в очах Європи, яка отримує газ із нашої труби.


Але радіти поки що зарано: У Хорватії на виборах перемогла проукраїнська партія

четвер, 18 квітень 2024, 19:14

У Хорватії партія проукраїнського прем’єр-міністра Андрея Пленковича "Хорватський демократичний союз" перемогла на дострокових парламентських виборах, але не набрала абсолютної більшості, і тепер муситиме домовлятися про коаліцію, передають Патріоти Ук...

Цинізму не позичати: У прикордонні Чернігівщини окупанти атакували водія автомобіля, який привіз хліб у магазин

четвер, 18 квітень 2024, 18:56

Вдень 18 квітня російські терористи обстріляли водія автомобіля, який привіз хліб у магазин. Внаслідок воєнного злочину чоловік 1994 року народження отримав контузію. Війська РФ вдарили по цивільному транспортному засобу в Новгород-Сіверському районі. ...