Хіти тижня. Екс-очільниця Нацбанку із Лондона розповіла про ГПУ, "ПриватБанк" і Порошенка

Валерію Гонтареву, серед інших колишніх посадовців, Генеральна прокуратура викликала на допит у справі про розслідування злочинів бізнесмена Сергія Курченка.

Валерія Гонтарева

Гонтарева вже повідомила, що в Україну на допит не приїде, але готова давати свідчення у Лондоні, де вона зараз живе і працює. А свій допит називає спробою дискредитації себе та реформ фінансового сектору, які вона разом з командою зробили.

Журналісти зв’язалися з колишньою головою НБУ, щоб дізнатися, чому, на її думку, Генпрокуратура викликає екс-посадовців на допит одразу після чергових виборів на посаду президента України, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

– Як ви розцінюєте дії Генпрокуратури у справі Курченка? Чому, на вашу думку, саме зараз вас, Філатова, Ложкіна та Злочевскього викликають на допит?

– Абсолютно очевидно, що це спланована акція по повній дискредитації мене особисто і всіх реформ фінансового сектору, які я і моя команда зробили. Як ви пам’ятаєте, почалося це за три дні до першого туру виборів. Спочатку були підозри від продажного прокурора Кулика, які він вносив о 5-й ранку в реєстри по фейкових паперах, привезенних з Австрії – і все це оголосив сам генпрокурор (наприкінці березня в ГПУ заявили, що прокурор Кулик неправомірно оголосив підозри Ложкіну, Гонтаревій та Філатову – ред.). Потім було три повністю неправомірних рішення судів по «Приватбанку»: оскаржена націоналізація, оскаржені пов’язані особи і оскаржена персональна гарантія Коломойського з фінансової поруки. Це повне правове свавілля.

І на наступний же день після виборів знову з’являється ця повністю фейкова підозра. В країні – просто повний правовий хаос.

– Під час дебатів між кандидатами в президенти Володимир Зеленський запитав у Петра Порошенка, «чому Гонтарева ховається у Лондоні». Як ви це прокоментуєте?

– Я живу і працюю в Лондоні вже 7 місяців. Працюю в найвідомішому економічному інституті світу – Лондонській школі економіки. Займаюся глобальними питаннями монетарної політики і трансформацій центральних банків. Дуже пишаюся своєю роботою і досягнутими реформами. Пишу книгу про те, як робити всеосяжну реформу фінансового сектору, консультую центробанки і уряди інших країн. Тому як я можу коментувати ці безглузді звинувачення…

– Пишуть, що ви товаришуєте з Петром Порошенком. Чи це правда? Як ви оцінюєте результати виборів в Україні? Чи спілкувалися з Петром Порошенком після другого туру виборів?

– Востаннє я спілкувалася з президентом два роки тому, перед тим, як піти з НБУ. Вибір українського народу такий, який він є, я голосувала за Порошенка і таких, як я, в країні – 25% (згідно з результатами ЦВК, за Петра Порошенка проголосували 24,45% виборців – ред.). Це радує.

– Чи вплине зміна президента на курс гривні? Який ваш прогноз?

– Я дуже пишаюся тим, що ми зробили для стабільності фінансової системи в країні. Це головне досягнення нашої команди. Ми перейшли на плаваючий курс, перейшли на нову політику інфляційного таргетування. Тож якщо вакханалія судової системи не зруйнує всі наші досягнення, то макроекономічна ситуація буде і надалі залишатися стабільною. Тим більше, у нас дуже інституційно сильний незалежний НБУ і дуже професійний і порядний міністр фінансів Оксана Маркарова.

– Як ви оцінюєте рішення суду про незаконну націоналізацію «Приватбанку»?

– Повне беззаконня. У разі скасування націоналізації буде реституція (поновлення порушених майнових прав, приведення їх до стану, що існував на момент вчинення дії, якою заподіяно шкоди – ред.), і держава забере влиті в банк 155 мільярдів гривень, після чого банк буде негайно визнаний неплатоспроможним і буде ліквідований. Я сподіваюся, що такого сценарію ніхто не допустить, бо це просто фінансовий колапс. Тож вірю, що правда переможе.

– Щодо діяльності компанії ICU, яку ви очолювали до червня 2014 року. Її пов'язують з виведенням 1,5 мільярда доларів з України (так звані «гроші сім’ї Януковича»). Чи правда, що свого часу ICU супроводжувала процес передачі корпорації Roshen у «сліпий траст»?

– Я вкотре повторюю, що я ніколи не бачила ні Януковича, ні Арбузова, ні Курченка і ніяких інших «героїв» злочинної влади. ICU як брокер надавала послуги з ОВДП різним клієнтам, так як ICU – це найбільший торговець держпаперами в країні. ICU ніколи не виводила ніяких грошей, про що неодноразово говорилося, а виступала брокером з купівлі ОВДП (облігації внутрішньої державної позики України – ред.). Всі операції завжди були законні, і ви можете звернутися в ICU за коментарями. Можу сказати тільки одне – я ніколи не відповідала за брокерську діяльність, я відповідала в групі ICU за управління активами, про що добре відомо всім учасникам ринку.

– Який бізнес зараз маєте у Великобританії та в Україні?

– У Британії я працюю і ніякого бізнесу тут я не маю. В Україні я допомагаю розвивати стартап Medikit – це медична платформа для лікарів і пацієнтів.

Третя штурмова бригада ЗСУ заявила про прорив обороги противника під Авдіївкою не зважаючи на шалений опір окупантів

четвер, 28 березень 2024, 23:15

Третя окрема штурмова бригада зявила про прорив в Орлівку й інтенсивний бій у залишках селища. "Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник. Ворог відстрілювався гранатами, випуска...

"Майже повністю складається з іноземних елементів": Експерт "розібрав" російську ракету "Циркон"

четвер, 28 березень 2024, 22:46

Україні потрібна система THAAD, котра здатназбивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею. Про це заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський, пише Espreso, передають Патріоти України. «Маємо більш великий фрагмент російської ракети „Циркон“...