Хіти тижня. "Естонія не вступала добровільно в Союз. Нас окупували", - Кальюлайд

Росія почала історичну суперечку з Естонією і у відповідь отримала звинувачення в окупації.

Керсті Кальюлайд

30 січня посольство РФ в Естонії опублікувало коментар офіційного представника МЗС Росії Марії Захарової в зв'язку зі святкуванням 100-річчя Тартуського мирного договору між РРФСР і Естонією. У ньому вона заявила, що Естонія як держава, що існувала в період з 1918 по 1940 рік, втратило статус суб'єкта міжнародного права з огляду на входження до складу СРСР, а Тартуський договір втратив силу, оскільки обидві сторони, які його підписали, виявилися в складі одного суб'єкта міжнародного права - СРСР, передають Патріоти України.

«На відміну від Російської Федерації (продовжувача СРСР), сьогоднішня Естонія - нова держава, що утворилася через розпад Радянського Союзу, що є одним з його правонаступників і визнана міжнародним співтовариством саме в цій іпостасі. З урахуванням вищевикладеного Тартуський договір 1920 року є недійсним і належить історії», - заявила Захарова.
В Естонії вважають по-іншому.
Президент Керсті Кальюлайд на святкуванні 100-річчя від дня укладення Тартуського мирного договору заявила, що він «був, є і завжди буде залишатися свідоцтвом про народження Естонської держави». «І він діє. Естонія не вступала добровільно в Радянський Союз. Нас окупували. І ми відновили свою незалежність на підставі правонаступництва. У той же час ми повинні також поважати міжнародний консенсус про відмову від подальшого перегляду повоєнних кордонів у Європі. Зворотня риторика тільки створює непотрібну плутанину», - наводяться слова Кальюлайд на сайті президента Естонії.

Намагалася вплинути на Європарламент: У Польщі викрили шпигунську мережу Росії

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:50

Сайт Voice of Europe, який просуває російську пропаганду, країна-агресор Росія використовувала, зокрема, для послаблення позицій Польщі в Європейському союзі. Про це повідомив "Радіо Свобода" речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Яцек ...

Є вагома причина: Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпіади у Парижі,

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:30

Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Побоювання, зокрема, викликані терактом у Підмосков'ї, передають Патріоти України з посиланням на Europe 1. Джерело видання у головному управлінні внутрішньої без...