Хіти тижня. "Гітлер ледь не на підлозі валявся, щоб Сталін не заважав йому провести польську кампанію", - російський історик

За невтручання радянського диктатора Йосипа Сталіна у вторгнення нацистської Німеччини в Польщу Адольф Гітлер "заплатив стільки, скільки попросили".

Марк Солонін. Фото: Фонтанка.ру.

У 1939 році лідер нацистської Німеччини Адольф Гітлер просив радянського диктатора Йосипа Сталіна не заважати вторгненню в Польщу. Про це в авторській програмі засновника видання "ГОРДОН" "В гостях у Дмитра Гордона" заявив російський історик, блогер і публіцист Марк Солонін, передають Патріоти України.

"Гітлер дуже наполегливо просив, ледь не на підлозі валявся, щоб Сталін не заважав йому провести польську кампанію. Сталін погодився надати таку послугу, узявши за неї дуже багато. Але в Гітлера не було інших варіантів, він заплатив стільки, скільки попросили. Що цікаво: попросити можна було навіть більше", – сказав він.

За словами історика, за невтручання під час вторгнення Німеччини в Польщу СРСР отримав половину Польщі. "За секретним протоколом він отримував навіть більшу частину Польщі. Було передбачено розділ за лінією Вісла – Сян. Потім переграли. Межиріччя Вісли та західного Бугу залишили Гітлеру, а Сталін за це забрав собі Литву", – зазначив Солонін.

Він стверджує, що Сталін також "дістав доступ до всіх військових досягнень гітлерівської Німеччини". "Наприкінці 1939-го – у першій половині 1940 року радянські інженери та "інженери", які в лапках, абсолютно офіційно об'їздили, облазили, обнюхали всі авіаційні, танкові, артилерійські, суднобудівні заводи Німеччини. Вивезли все. Німецькі літаки, ті, що були у строю, той самий "Мессершмітт", "Юнкерс 88", "Юнкерс 87". Причому забирали по п'ять-шість екземплярів. Один – щоб зламати на статичних випробуваннях, кілька – обстріляти, ще один – заганяти руховий ресурс тощо", – розповів Солонін.

Він уважає, що в 1939 році Сталін був "набагато сильнішим" за Гітлера. "Тому Гітлер і готовий був прогинатися, діставати ці ляпаси і вдавати, що він їх не дістав. Розгадка дуже проста. Завжди наводжу цей приклад. Черепаха запросто обганяє оленя, якщо почне рух на 10 років раніше. Сталін почав раніше. Він почав створювати військову економіку і величезну армію в роки індустріалізації, на початку 30-х. Німеччина була пов'язана умовами Версальського договору, мала крихітну армію з 10 дивізій, із малокаліберною артилерією (не більше ніж 105 мм), з обмеженою кількістю снарядів на один ствол. Вона була непорівнянною", – уважає історик.

Джерело: Гордон

Тактика стала "гнучкою": Росія перехопила ініціативу на фронті, але ЗСУ демонструють "стійку оборону", - німецький генерал

четвер, 28 березень 2024, 9:57

Глава ситуаційного центру по Україні при міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг оцінив поточну ситуацію на фронті, вказавши, що росіяни перехопили ініціативу на суші та в повітрі, однак українські сили демонструють "стійку та ст...

Росія готує новий наступ: Наступні 5-8 місяців можуть стати вирішальними в війні в Україні, - The Economist

четвер, 28 березень 2024, 9:55

Протягом найближчих кількох місяців, російська окупаційна армія може посилити свій наступ. Водночас Україна зіткнулася з проблемами зі зброєю, мобілізацією та будівництвом оборонних споруд, передають Патріоти України. Про це пише The Economist. Українс...