Хіти тижня. Гнув залізо як гуму, рвав колоду кард задля забавки: Як найсильніший у світі українець підкорив Лондон під час Другої світової

Мабуть всі добре обізнані щодо знаменитого закарпатця, вихідця з села Білки, Івана Фірцака-Кротона, якого у 1928 році було визнано найсильнішою людиною планети. Але, виявляється, у нашого відомого силача був неабиякий послідовник. Його ім'я Еміл Корошенко. І його теж було визнано найсильнішим у світі, зазначають Патріоти України.

Закарпатець Корошенко був відомим "стронгменом" - займався єдиноборствами, боксом, вільною боротьбою, а ще вмів ефектно показати на публіці як вправно може виконати будь-який силовий трюк - наприклад, з легкістю порвати руками колоду карт.

Еміл Корошенко, за його власними словами, народився у 1910 році в селі Косино, нині це Берегівщина, а тоді Угорщина. Навчався у Берегові (Берегсасі) на бляхаря, тобто майстра, що виготовляє вироби із металу.

"Я навчався на бляхаря у Берегсасі, і моя величезна сила вже на той час проявилася у повній мірі. І вже тоді перегризав цвяхи зубами і гнув їх між пальцями", - розповідав Еміл, перебуваючи у 1936 році у редакції угорськомовної газети Pragai Magyar Hirlap, що виходила Празі.

Адже справжнє його ім'я - Елемер Кьорошкені, яке він свідомо змінив коли Закарпаття (Підкарпатська Русь) стало частиною Чехословаччини. Еміл у той час був призваний до чехословацької армії. І там теж показував свої силові трюки. А далі став виступати на великій арені. У цьому йому допоміг чемпіон Чехії із вільної боротьби Йозеф Вавра.

Згодом Корошенко стає досить відомим борцем. І його запрошують на турніри по всьому світу. Однак розпочалася Друга світова війна. Еміл опиняється у Єрусалимі, де вступає до 11-го чехословацького батальйону. І тут продовжує всіх дивувати. Зокрема досі згадуються його походеньки по місцевості, а також відірвані вуха у арабів, які його хотіли побити...

А «коронний» його номер – зігнута між зубами монета. Її було увіковічено фотографами.

У 1943 році чехословацький батальйон переводять до Шотландії. Тут Еміл Корошенко знову не сидить без діла - вже наступного року він виступає у Лондоні. І представляється всім як "найсильніша людина у світі". І у цьому мав рацію, адже перемагав неодноразово найсильніших борців.

Після закінчення війни Еміл додому не повернувся. Тимчасово він оселився у словацькому селі Бєль, що біля самого кордону із Закарпаттям. Радянській устрій його лякав - мабуть боявся потрапити у сталінський концтабір, як більшість його друзів та рідних.

Натомість закарпатський силач продовжує виступати на рингах Європи у "реслінгу". І небезуспішно. Але згодом вирішив емігрувати до Австралії. Там, у Сіднеї, він відкрив власне кафе, де пригощає всіх охочих закарпатськими і угорськими стравами. Згодом дочекався приїзду коханої дружини, з якою познайомився у Бєлі. До 1968 року виступав на світових рингах, де боровся з відомими спортсменами того часу. Входив до "списку найсильніших" стронгменів світу.

21 травня 1969 року раптово помер, очевидно від серцевого нападу. Емілу Корошенко виповнилося 59 років. Похований він на кладовищі Роквуд у Сіднеї, разом із дружиною.

Mukachevo.net вдалося розшукати архівне відео, яке англійці зняли для показу у кінотеатрах того часу (1944 рік). Закарпатець дуже ефектно показує на що здатний - він з легкістю рве на собі стальний ланцюг, згинає різні металеві вироби як гуму, рве на частини карткову колоду... А ще з металевої полоси, яку згинають на його носі, вправно майструє літеру "V" - Перемога! Без сумніву, це слово у той час було найважливішим не тільки для мешканців Великобританії.

"Вони володіють українською мовою або суржиком": У Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині

четвер, 28 березень 2024, 16:39

Проникнення розвідувально-диверсійних груп ворога в столицю може вплинути на рівень застосування Росією масованих атак, це надзвичайно серйозно. Про це повідомив військовослужбовець ЗСУ, голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в етер...

"Два-три-чотири місяці справді будуть неймовірно тяжкими": Денисенко попередив, що РФ готує "бліцкриг"

четвер, 28 березень 2024, 16:25

Найближчі кілька місяців будуть важкими для України. Окупаційна російська армія буде намагатися провести новий бліцкриг. Таку думку висловив політолог Вадим Денисенко в ефірі "Radio NV", передають Патріоти України. "Росіяни будуть робити все від себе ...