Хіти тижня. "Я не просто отримав вказівку": Екс-очільник ГУР розповів подробиці розмови з Єрмаком про перенесення операції по "вагнерівцях"

Василь Бурба розповів подробиці розмови з главою Офісу президента Андрієм Єрмаком про перенесення операції по затриманню так званих "вагнерівців". За його словами, президент Володимир Зеленський особисто делегував Єрмака до обговорення операції ще від самого початку. Про це Бурба розповів у записі для передачі "Свобода слова Савіка Шустера", інформують Патріоти України.

"У нашому випадку, за командою президента, у кабінеті окрім мене та нього були голова Офісу, заступник голови Офісу, керівник розвід комітету. У цьому складі відбувалися доповіді. Тобто, це ті особи, які уповноважені президентом. Що відбулося 23 числа? Відбулася доповідь президенту. Втім, ми до президента не потрапили. Було повідомлено, що до нас спуститься, і нас попросили зайти на другий поверх у кабінет голови Офісу. Це напередодні операції, коли йшла фінальна стадія", – сказав він.

Екс-очільник ГУР додав, що під час обговорення перенесення у кабінеті перебувало троє осіб – він, Баранецький та Єрмак. "Ми до президента піднялися на четвертий поверх, нам було повідомлено його помічниками, що буде з нами розмовляти голова Офісу. Ми провели розмову, нас було троє: я, перший заступник Руслан Баранецький та глава Офісу. Що відбулося – доповідь про зміни в обстановці та доповідь щодо наступного етапу. Тобто, планова доповідь, яку ми робили по нашій операції протягом деякого часу", – зауважив Бурба.

На запитання, як Єрмак міг давати вказівки, екс-очільник ГУР відповів: "Дуже все просто. У зв'язку з тим, що він був допущений та делегований президентом, я отримав вказівку щодо перенесення фінального етапу. Я не просто отримав вказівку, я отримав відповідь, що це – вказівка президента. Тобто, особа, що була делегована і перед цим була присутня повідомила, що це – команда президента. Письмового наказу не було", – підкреслив він.

Екс-очільник ГУР також вказав, що письмового наказу про перенесення операції не було. "Нагадую ще раз, ми не можемо без команди президента до нього зайти. Є помічники і охорона, від помічника чітко отримав вказівку – спустіться. Людина приходить і каже, він делегований, не просто послухати, а я від нього отримав вказівку про перенесення. Тобто, у нас не було письмового наказу. В нас була особа, делегована президентом, яка була в матеріалі, чула доповіді, ми від нього отримали вказівку президента України", – додав Бурба.

Водночас він відмовився коментувати ймовірну мотивацію Єрмака та Зеленського щодо перенесення операції. "Це, на мою думку, неправильно розповідати у студії мотивацію. Взагалі-то, на мою точку зору, операцію неможливо було переносити. Якраз перенесення – один з варіантів, чому в нас трапився провал… Або в нас є "крот". Чому або? Цей провал операції – це тільки ланцюжок тих провалів, які у нас відбуваються за останній час. Людей звільняють, забирають документи прикриття, у командирів груп у липні місяці стріляють в Києві. Тобто, це ланцюг. І мало слідство за рік відповісти, в нас є "крот", чи немає", – зазначив екс-очільник ГУР.

На його думку, існують три ймовірні причини провалу операції. Одна з них – наявність "крота" серед керівництва ОП. "Це є провал. Які причини провалу? Перша – чи в нас є кріт, який працює на Росію. Друга причина провалу – наша погана підготовка. Третя причина провалу – гарна робота контррозвідки Білорусі. Зі свого керівного погляду можу сказати, що це є провал завдяки людям, які перебувають у владних кабінетах, та на мою думку "зливають" інформацію ворогу", – резюмував Бурба.

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...

Третя штурмова бригада ЗСУ заявила про прорив обороги противника під Авдіївкою не зважаючи на шалений опір окупантів

четвер, 28 березень 2024, 23:15

Третя окрема штурмова бригада зявила про прорив в Орлівку й інтенсивний бій у залишках селища. "Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник. Ворог відстрілювався гранатами, випуска...