Хіти тижня. "Я захотів померти, щоб не бути свідком цієї трагедії": Командувач КВІР взяв на себе відповідальність за катастрофу українського літака

Через ескалацію у відносинах між США та Іраном всі військові підрозділи Корпусу вартових ісламської революції перебували в повній бойовій готовності, нібито саме тому став можливим ракетний удар по українському цивільному літаку.

Амір Алі Гаджизаде. Фото: ЕРА.

Корпус вартових ісламської революції взяв на себе відповідальність за катастрофу українського літака 8 січня поблизу Тегерана. Про це сьогодні повідомив командувач аерокосмічних сил КВІР Амір Алі Гаджизаде. Про це інформує агентство IRNA, передають Патріоти України.

"Коли я почув про катастрофу українського літака, я захотів померти, щоб не бути свідком цієї трагедії", – заявив він. Гаджизаде нагадав, що через ескалацію напруженості між Іраном та США всі наступальні й оборонні підрозділи КВІР перебували в стані бойової готовності. Він підкреслив, що в ніч інциденту рівень готовності піднявся до "рівня війни", а інтегрована мережа оборони заявила про найвищий рівень оповіщення.

За словами Гаджизаде, він неодноразово просив, щоб у цих умовах небо над Іраном закрили. "Коли літак вилетів з аеропорту "Імам Хомейні", система засікла ціль. Він [оператор] побачив це. Згідно з інформацією, наданою оператору, він вирішив, що ситуація воєнна, думав, що було запущено крилату ракету. Боєць сил господніх визначив ціль як ракету. Оператор зобов'язаний був доповісти про це, однак систему зв'язку, очевидно, було порушено. Були перешкоди чи мережа була зайнята, але в будь-якому випадку він не зміг зв'язатися. Отже, у нього була можливість ухвалити рішення протягом п'яти секунд і скасувати запуск. На жаль, він ухвалив неправильне рішення, і ракету було випущено, а літак – уражено", – сказав генерал.

Він додав, що в Організації цивільної авіації Ірану не знали про інцидент, тому спочатку заперечували можливість ракетного удару по українському літаку. Гаджизаде повідомив, що після інциденту приїхав у Тегеран і розповів про те, що трапилося. Коли всю інформацію зібрали, влада Ірану офіційно повідомила про інцидент.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...