Хіти тижня. Ядерні держави на межі війни: На кордоні між Індією та Китаєм сталися сутички, багато загиблих

Бійки між китайськими та індійськими військовослужбовцями на кордоні двох країн траплялися й раніше, але протягом останніх 45 років таких значних жертв не було.

На кордоні між Індією та Китаю 15 і 16 червня відбулися масові військові дії між арміями двох ядерних держав. В результаті перестрілок загинули вже десятки військових з обох сторін. Про це повідомляє AFP, передають Патріоти України.

Сутички між індійськими та китайськими військовими

Конфлікт між солдатами, як стверджує влада Індії, трапився в долині Галван, що розташована в спірному регіоні Кашмір в Гімалаях.

Що відомо про обставини зіткнень та жертв

  • Джерела агентства в індійській армії анонімно розповіли, що стрілянини між військовими обох країн начебто не було. Там наполягають, що "вогнепальна зброя не застосовувалась. Це були жорстокі рукопашні бійки".
  • Індійська преса повідомляє, що місцевих солдатів "забили до смерті", та в армії цього офіційно не підтверджують.
  • Щонайменше 20 індійських військових загинули під час зіткнення з китайськими військовослужбовцями на кордоні. Спочатку повідомялося про трьох загиблих, але пізніше кількість жертв зросла за рахунок померлих від поранень.
  • Індійська армія запевняє, що жертви є і з китайського боку. Проте Китай цю інформацію заперечує.
  • Водночас за даними місцевих ЗМІ при зіткненні постраждали 43 військових з китайського боку. Туди входять, як загиблі, так і важко поранені.

Що заявили в Китаї та Індії

  • МЗС Китаю звинуватило Індію в порушенні кордону та провокаціях, які й призвели до "фізичного протистояння".
  • Водночас МЗС Індії спихає все на китайських військових, які, на думку Нью-Делі, порушили статус-кво, який зберігався протягом останніх десятиліть.

Що відомо про причини багаторічного конфлікту між Індією та Пакистаном

  • Країни мають неврегульований спірний кордон. Обидві претендують на одну й ту ж територію.
  • Нинішні зіткнення сталися на фоні зростаючої напруги між двома ядерними державами протягом останніх тижнів. Востаннє смертельні сутички між Індією та Китаєм в цьому районі відбувалися кілька десятиліть тому.
  • У 1962 році вони провели нетривалу війну на кордоні, яка закінчилася перемогою Китаю.
  • Час від часу між країнами спалахували сутички поблизу кордону, але останній постріл в цьому регіоні, як вважається, пролунав у 1975 році.

Patriot – це не "срібна куля" для України, потрібні інші системи - Ллойд Остін

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:29

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що робота над пошуком і поставкою в Україну систем Patriot триває. Про це він сказав на пресконференції за підсумками 21-го засідання контактної групи військової допомоги Україні у форматі "Рамштайн" 26 квітня, ...

У Пентагоні розповіли про далекобійну зброю, яка "не спрацювала" в Україні

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:03

Одне з видів далекобійного озброєння, яке США передали Україні в рамках військової допомоги, виявилося неефективним. Про це повідомив заступник міністра оборони США із закупівель та забезпечення Білл ЛаПланте, повідомляють Патріоти України з посиланням...