Хіти тижня. Як це зачепить Україну: Журналіст спрогнозував велику війну в Центральній Азії (відео)

У Центральній Азії ісламістський рух "Талібан" незабаром може розв'язати велику війну. Ці події торкнуться України.

Дані події торкнуться України, яка стане одним з маршрутів для потоку біженців з Афганістану до Європи. Про це розповів в ефірі програми "Сьогодні День" на телеканалі "Україна 24" журналіст Іван Яковина, повідомляють Патріоти України.

"В Афганістані розуміють, що якщо не трапиться якогось дива, то через деякий час вся країна буде під контролем руху "Талібан". Все це викликає нервозність не тільки всередині країни, але й за її межами. США нещодавно пережили багато в чому схожу історію в Іраку. У 2014 році цю країну залишили майже всі американські війська. Практично одразу після цього там з'явилася Ісламська Держава Іраку і Леванту (ІДІЛ), яка за декілька місяців ледь не захопила весь Ірак і Сирію. Зупинити ІДІЛ тоді вдалося лише величезним напруженням сил всіх сусідніх держав, а також завдяки фактичному поверненню американської армії до Іраку і Сирії", - розповів він.

За словами журналіста, зараз ситуація розвивається за схожим сценарієм:

"Після відходу США вакуум влади в країні заповнює потужна ісламістська організація, яка загрожує знищити міжнародно визнаний уряд Афганістану. Американці не хочуть повертатися в Афганістан, але якщо Кабул опиниться під контролем талібів, то, можливо, американцям доведеться втрутитися. Захоплення Кабула зробить "Талібан" абсолютно унікальним прикладом успішного антизахідного джихаду. Весь світ, особливо ісламський світ, побачить, що тактика "Талібану" проти Заходу спрацювала, і що за деякого терпіння і самовідданості можна перемогти не тільки радянських комуністів, а й американських демократів, причому у військовому протистоянні. Якщо це трапиться, то таліби і їхній успіх стануть дуже заразливим прикладом для ісламістських угруповань по всьому світу. Ці угруповання отримають не тільки поганий, але дуже заразливий приклад, але й величезне джерело натхнення".

Яковина прогнозує, що самі таліби на досягнутому не зупиняться.

"Вони взагалі не приховують, що не визнають кордонів, прокреслених у Центральній Азії колишніми колоніальними імперіями. Вони вже зараз планують розширення своїх володінь за рахунок інших країн, у першу чергу, Таджикистану, Узбекистану і Туркменістану. Думаю, найближчим часом на Центральну Азію чекають дуже погані новини й події. А Україні треба готуватися до можливого потоку біженців, тому що тікатимуть афганці, найімовірніше, до Європи, і Україна знаходиться якраз на одному зі шляхів проходження", - зазначив він.

Нагадаємо, рух "Талібан" оголосив, що контролює 85% території Афганістану. З травня таліби проводять масштабну наступальну операцію, відтісняючи урядові сили й захоплюючи під свій контроль дедалі більше районів країни. Наступ талібів збігся в часі з виведенням військ США, Великої Британії, Німеччини, інших країн-членів НАТО та їхніх партнерів з Афганістану.

Багато спостерігачів побоюються, що із завершенням виведення міжнародного військового контингенту з Афганістану рух "Талібан" знову зможе встановити контроль над переважною більшістю території країни, як це було до жовтня 2001 року, пише DW.

"Талібан" є ісламістським радикальним рухом, що має збройні загони в Афганістані та Пакистані. Таліби відповідальні за численні терористичні акти та порушення прав людини. Рух фінансується, зокрема, завдяки торгівлі наркотиками. "Талібан" заборонений, зокрема, у Євросоюзі та Росії.


Відповідав за управління майном та медичне забезпечення: Заступник Шойгу попався на хабарі

вівторок, 23 квітень 2024, 22:55

Затримано заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова - його підозрюють в отриманні хабаря. Про це з посиланням на Слідчий комітет РФ пишуть російські пабліки і ЗМІ, передають Патріоти України. ТГ-канал Mash пише, що Тимур Іванов відповідав за буд...

"Давайте говорити про це спокійніше": В ОП розповіли, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії

вівторок, 23 квітень 2024, 22:42

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний впродовж кількох тижнів має розпочати роботу на посаді посла у Великій Британії. Про це в ефірі на телеканалі "Київ" у вівторок, 23 квітня, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, передають...