Хіти тижня. Які питання порушували нардепи на зустрічі з Зеленським, кого новий президент привів з собою

На думку Ірини Геращенко, найважливіше домогтися того, щоб перезавантаження відносин з РФ, на яке так чекають і розраховують США і ЄС, не відбувалося виключно за рахунок України.

Зеленський на зустрічі із нардепами. Фото: соцмережі.

"Відбулася зустріч новообраного Президента України з керівництвом парламенту і керівниками парламентських фракцій. Зустріч тривала півтори години.Були присутні представники всіх фракцій ( на рівні керівників чи заступників), від НФ навіть чомусь 3 представника, від РПЛ - чомусь нікого. Також були присутні експерти команди новообраного президента", - пише віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Головна тема зустрічі - проведення консультацій щодо дати інавгурації, обмін думками щодо налагодження співпраці між гілками влади. Новообраний Президент звернувся з ініціативою провести інавгурацію 19 травня. Більшість керівників фракцій, присутніх на зустрічі, наголосили, що донесуть цю позицію до своїх колег , а відповідні рішення будуть прийматися на засіданні фракцій 13- 14 травня.

Як я і прогнозувала в коментарі журналістам раніше, 14 травня ВР оперативно проголосує постанову, в якій буде визначена офіційна дата інавгурації. Точну дату наразі не назву, її все ж має визначити парламент , і проголосувати. Все відбудеться в чіткій відповідності до закону і у визначені законом терміни. Вцілому зустріч пройшла в конструктивній атмосфері.

Під час зустрічі колеги з інших фракцій піднімали питання ставленння новообраного президента до виборчої системи ( мажоритарка чи списки), можливостей розпуску парламенту, законів про імпічмент і ТСК, інше.

Я зосередилася на ключовій для мене темі зовнішньої політики і зовнішньої агресії РФ проти України. Наголосила, що вже першим викликом для новообраної команди стане червень, коли в ЄС будуть дискусіі щодо продовження санкцій і важливо добитися їх пролонгації. П. Порошенко докладав для пролонгації санкцій багато дипломатичних зусиль і йому це вдавалося . Дуже важливо, щоб перезагрузка з РФ, на яку так чекають і розраховують США і ЄС, не відбувалася виключно за рахунок України. Ці ризики, якщо чесно, турбують в 100000 раз більше, ніж будь які вибори - вчасні чи довчасні.

Також поінформувала про певні нюанси мінських перемовин, які знаходяться в стагнації через деструктивну позицію РФ. Розповіла про зусилля команди президента Порошенка по звільненню заручників і інші гуманітарні та безпекові аспекти, про те, що в ВР існує неформальна Мінська платформа , дискусійний майданчик, який дозволяє знайомити депутатів з ходом переговорів і мирними ініціативами . 16 травня відбудеться чергове засідання мінської платформи в ВР , де я планую підвести підсумок своєї роботи для колег, зробити певний звіт за ці роки - як Уповноваженої президента Порошенка по мирному врегулюванню і як учасниці гуманітарної групи. Запросила експертів з зовнішньої політики новообраного президента на цю зустріч, аби поділитися певними думками і інформацією щодо мінського процесу".

У Харкові затримали ремонтників, які "полювали" на мобільні вогневі групи та оборону міста (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:41

Двоє чоловіків готували серію повітряних атак на позиції ЗСУ. Серед основних цілей були фортифікаційні споруди, укріпрайони українських військ та мобільні вогневі групи. Для удару окупанти планували застосувати надважкі керовані авіабомби, передають Па...

Готується вступити у війну? Білорусь закріпила у військовій доктрині надання допомоги союзникам

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:26

Білорусь оновила військову доктрину, в якій закріпила можливість надання допомоги союзникам. Зокрема, відправки військових. передають Патріоти України з посиланням на військову доктрину Білорусі. "Білорусь вважає за можливе надання військової допомоги ...