Хіти тижня. Коли маски скинуто, або Технологія легалізації: Навіщо Медведчук надає ефір на своєму "підбитому" телеканалі пропагандисту Шарію

Анатолій Шарій вже в контексті. Тепер його думки виходитимуть на 112-Україна.

Блогер і політик Анатолій Шарій, який у часи Петра Порошенка був на маргінесі інформаційного простору в Україні, легалізується, передають Патріоти України з посиланням на Depo.ua.

На дострокових парламентських виборах влітку його "партія Шарія" взяла 2,23% голосів і розраховувала на бюджетне фінансування, поки Верховна Рада не проголосувала за його скасування для тих, хто не подолав 5% бар'єр. Не дивлячись на це, "партія Шарія" готується до місцевих виборів, відкриває офіси у Києві, Харкові, Миколаєві, Дніпрі, Запоріжжі, Вінниці, Кривому Розі, Херсоні, Харкові та Одесі. Він має власних стрімерів, а також активістів і журналістів. Одна з них – Антоніна Белоглазова нещодавно ставила питання Володимиру Зеленському у фастфуді. Йшла у Топ-5 партії на парламентських виборах. Шарія ж недопустили.

Нещодавно активістів Шарія закидали яйцями у Харкові, а він вже традиційно зловив на цьому "хайп", як робив це під час президентської кампанії Петра Порошенка та згодом парламентської кампанії "Європейської солідарності". Бо Порошенко, чомусь, активно відповідав на провокації та обзивав Шарія зі сцени, підживлюючи інформаційну хвилю.

До останнього часу Шарій говорив про Україну переважно на російських телеканалах і у соцмережах, на власному каналі YouTube. Згодом його почали включати в ефір мураєвського "НАШ". А 24-го жовтня стало відомо, що Шарій матиме повноцінний час в ефірі медведчуківського каналу 112-Україна, де фактично говоритиме у форматі власних блогів.

Перший випуск вийшов характерним для нього. Шарій критикував генпрокурора Рябошапку, який ніяк не посадить активіста Стерненка, якого блогер-політик називав вбивцею. Щодо Стерненка меседжі Шарія звучать в унісон із заявами його товариша, скандального юриста Андрія Портнова, як і активний захист Олени Лукаш, який демонструють обидва приятелі. До слова, меседж про Стерненка так само пропагує ще одна проросійська блогерша-юристка Тетяна Монтян, і "слуга народу" Олександр Дубінський, котрий доволі непогані стосунки має із Портновим. До слова, Дубінський і Шарій не так давно разом висвітлювали тему земельного рейдерства у Василькові.

Обидва блогери використовують схожу діджитал-манеру. У своїх блогах вони критикують і піднімають антикорупційні проблеми, "мочать" владу. Грають в лідерів думок. Причому, як Шарій так і Дубінський критикують "Слугу народу", не дивлячись на те, що один з них є нардепом від цієї політсили. Але також важливо, що в меседжах немає критики особисто Володимира Зеленського, що додатково підтверджує тему міжвидової війни всередині партії і навколо неї. Так само дуже дивним є те, що Шарій атакував прем'єр-міністра Олексія Гончарука якраз тоді, коли у того вийшов на поверхню конфлікт з людьми від Коломойського, які атакують уряд. До слова, позиції Шарія, Дубінського, Портнова і багатьох сходилися якраз під час президентської кампанії, коли блогер разом з іншими протистояв Порошенку.

Але давайте повернімося до медіа складової. 112-Україна – це канал Медведчука, який здатен витягнути. І хоча Шарій каже, що він не працює з Медведчуком, дивним чином остання його критика спрямована в бік "Слуги народу", головного конкурента "ОПЗЖ" в питаннях миру і Донбасу. Шарій був відомий тим, що піарив у своїх блогах Вілкула, дуже добре відгукувався про Ахметова. Але назвати його чиєюсь людиною наразі неможливо через відсутність доказів. Медведчуку вигідний Шарій, бо його партія має перспективу росту рейтингів, як би це не виглядало.

За даними джерел Depo.ua, внутрішня соціологія однієї з проукраїнських партій в Києві свідчить, що рейтинги в Шарія столиці наразі становлять від 6 до 8%. На Донбасі, очевидно, буде більше. Бо і на парламентських виборах вони там продемонстрували помітно кращі результати (на Донеччині і Луганщині мали понад 3%). Шарій – це діджитал, конкуренція в технології, яку використовує Зеленський і його партія. Технології, яку не опанував Медведчук. Питання тільки, на чиєму боці зіграє цей персонаж. Та вже видно, що в проукраїнських сил, які зараз називають себе опозицією, немає тактики по протистоянню таким технологіям.

Незрозумілий зв‘язок Шарія з проросійськими силами, так само, як і звідки в нього гроші на партію і масштабні флешмоби у містах, мережу стрімерів. Відповідь на це має дати СБУ.

В своєму інтерв'ю Ксенії Собчак скандальний блогер не дав відповідь на питання щодо свого бізнесу, але зазначив, що вдало вклав гроші, але натякнув, що це пов'язано з "певними сайтами". У той же час в Україні працює ціла мережа Телеграм-каналів. Діє так звана "сітка Зеленського", але певні канали пов'язані у кулуарах з Андрієм Портновим та Андрієм Богданом. Наприклад, канал "Легитимный" висвітлює діяльність Шарія, той їх теж часто репостить, а після його виступу на 112-каналі "Легитимный" називає його ледь не майбутнім українським Познером.

Для тих, хто забув – Володимир Познер є радянсько-російським пропагандистом. Шарій, між іншим, не раз демонстрував своє захоплення цим персонажем.

Можна припустити, що певні анонімні інсайдерські Телеграм-канали можуть бути пов'язані із цим блогером, оскільки він спеціалізується саме на таких діджитал технологіях. Проте жодних доказів поки що немає.

Як відомо Depo.ua, у команді президента Зеленського не дуже переймаються майбутнім Шарія, його партії і потенційної загрози їм, яка йде від нього. Бо не вважають конкурентом. Втім, той самий Дубінський, який в теорії може стати конкурентом Шарія, якщо вирішить продовжити самостійну політичну кар'єру з умовною групою чи партією Коломойського (цього журналіста відносять до сфери впливу олігарха), не факт, що гратиме на боці Зеленського. Так само не варто применшувати загрози, яку несе Шарій. Наразі немає залізних доказів, що він "агент Кремля" – за останні 5 років у медіа його постійно так називали, додали в базу "Миротворця", але, на жаль, не довели фактами. В той же час, кримінальні справи проти нього в Україні досі є. Та президент Володимир Зеленський під час пресмарафону окреслив ставлення влади до нього, коли висловив готовність говорити з Шарієм про свободу слова.

Так чи інакше, вже на дострокових місцевих виборах ми можемо стати свідками заходу "партії Шарія" в місцеві ради. Її в масах вважають антисистемною, бо блогер використовує таку саму технологію спілкування з людьми через соцмережі. От тільки суспільству потрібно зрозуміти, що фінансова сторона успішного функціонування цієї партії незрозуміла, як і кінцева мета і кадрова складова. Виникає питання щодо оплати деяких акцій в рублях . Так само варто пам'ятати, що товариш Шарія Андрій Портнов не так давно заявив, що у справах Майдану варто амністувати беркутівців та судити учасників Революції Гідності… Та є в усьому цьому ще один важливий момент: ми досі не розуміємо, чому суспільство вірить таким технологіям, які використовує Шарій.

У дворі її власного будинку: Росіяни розстріляли пенсіонерку на окупованій Херсонщині

середа, 24 квітень 2024, 22:53

Російські окупанти в захоплених районах Херсонської області розстріляли 65-річну жінку. Про це повідомляє пресслужба Херсонської обласної прокуратури в Telegram, передають Патріоти України. За даними слідства, 24 квітня в одному з населених пунктів тим...

Через російські гроші: У Молдові судитимуть главу Гагаузії

середа, 24 квітень 2024, 22:43

У Молдові до суду передали справу проти башкана Гагаузії Євгенії Гуцул та керівниці головного офісу неконституційної партії Шор в Кишиневі. Про це повідомляє NewsMaker у середу, 24 квітня, передають Патріоти України. За даними Антикорупційної прокурату...