Хіти тижня. Конфіскація незаконного майна чиновників: Верховна Рада ухвалила законопроект

Законопроєкт, фактично, є відновленням закону про незаконне збагачення, раніше скасоване рішенням конституційного суду через його неконституційність.

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні та за основу законопроєкт про конфіскацію незаконних активів державних чиновників та представників органів місцевого самоврядування. Крім того, проєкт закону передбачає покарання за набуття незаконного майна, передають Патріоти України із посиланням на українські ЗМІ.

Відповідний законопроєкт під номером 1031 Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді ще у червні 2019 року. Його підтримали 316 депутатів. З-поміж іншого законопроєкт вносить зміни до законодавчих актів України про те, що за рішенням суду набуває законної сили визнання необґрунтованими набуті активи та стягнення їх у дохід держави. Йдеться про активи осіб, уповноважених на виконання державної влади та органів місцевого самоврядування.

Крім того, цей законопроєкт урегульовує визначення того, що саме є незаконним активом. Такими вважатимуться ті активи, вартість яких у понад 204 тисячі гривень перевищує доходи чиновника. Таке порушення каратиметься позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Згідно з проєктом закону, позов про визнання активів необґрунтованими подаватиме НАБУ за погодженням САП. Під дію законопроєкту також потраплятиме незаконне майно, набуте за три роки до того, як закон набуде чинності. Крім того, Верховна рада підтримала скорочену процедуру підготовки законопроєкту до другого читання. За проголосували 254 депутати.

Примітка: законопроєкт, фактично, є відновленням закону про незаконне збагачення, раніше скасоване рішенням конституційного суду через його неконституційність.




Намагалася вплинути на Європарламент: У Польщі викрили шпигунську мережу Росії

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:50

Сайт Voice of Europe, який просуває російську пропаганду, країна-агресор Росія використовувала, зокрема, для послаблення позицій Польщі в Європейському союзі. Про це повідомив "Радіо Свобода" речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Яцек ...

Є вагома причина: Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпіади у Парижі,

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:30

Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Побоювання, зокрема, викликані терактом у Підмосков'ї, передають Патріоти України з посиланням на Europe 1. Джерело видання у головному управлінні внутрішньої без...