Хіти тижня. "Кращі люди Х*йла": Як на обмін реагували ті, кого Україна віддала за своїх політв’язнів, і як їх зустрічали у Росії

У своєму щасливому майбутньому в Росії зрадники і найманці, схоже, не дуже впевнені.

У суботу, 7 вересня, відбувся грандіозний обмін полоненими між Росією та Україною. Обмін відбувся за схемою 35 на 35. Унаслідок обміну на свободу вийшли 24 українських моряки, а також ще 11 політв'язнів, серед яких і режисер Олег Сенцов. Водночас, Росії було видано також 35 осіб, переважна більшість з яких були засуджені в Україні за шпигунство або участь в незаконних збройних формуваннях. У списку також опинилися екскерівник "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський та бойовик "ДНР", фігурант справи про збиття MH17 Володимир Цемах, передають Патріоти України.

У Москві з офіційних осіб на зустріч прибув лиш директор агентства Russia Today Дмитро Кісєльов, який окрім свого підлеглого Кирила Вишинського нікого навіть не помітив. Наче інших 34 взагалі не існує. Президент Росії Путін, який власне і послав цих людей на війну проти України зайнятий – святкує і розважається на дні російської столиці.

Байдужість російської влади пояснює волонтер Вікторія Івлєва. "Це відпрацьований матеріал. Судячи з сьогоднішньої зустрічі - вони Росії не потрібні", - зазначила вона.
Можливо, це збіг, але вони виїхали з аеропорту на тих самих автобусах, на яких доставили українців з СІЗО "Лефортово". Велика ймовірність, і за тією ж адресою. Головний герой, якого дозволено показувати по російському телевізору, - Кирило Вишинський. Офіційна зірка обміну роздає численні інтерв’ю. "Я розумію ж, що мені доведеться багато говорити найближчим часом тому тут два костюми на зміну і речі", - розповідає він.

Чи захопив він з собою ще й медаль Міноборони Росії за окупацію українського Криму - не відомо. Але російські журналісти весь час йому нагадують, що він нарешті на рідній землі. В обмін на наших військовополонених, ми віддали 35 людей. Це шпигуни та диверсанти, виявлені українською контррозвідкою. Росія вимагала їхньої видачі - це свідчить про їхню цінність. Вбивця українського контррозвідника, російські військові-найманці, шпигуни, які торгували оборонними секретами України. На всіх на них чекає літак із триколором. Забираючи злочинців до Москви, а не, скажімо, до Донецька, Кремль визнає, що є стороною конфлікту, і, як на мене, пасажири цього літака геть не схожі на людей, які виграли щасливий квиток на борт із сріблястим крилом.

Вони вишикувалися на край бетонної смуги зі своїми напрочуд важкими торбами. Схожі радше на групу торгівців-човників, аніж на бойовиків та агентів ФСБ. Віктору Агеєву пощастило – міг би стати "вантажем 200", проте, українські розвідники зберегли йому життя. Саме в розмові з ТСН він вперше зізнався, що є російським солдатом-контрактником. Тим, кого, завдяки недолугій кремлівській пропаганді називали "іхтамнєтами".
- Ну, що, ще воювати сюди приїдеш?
- Та, ну, яке воювати? Додому, - каже Агеєв.
У своєму щасливому майбутньому в Росії зрадники і найманці, схоже, не дуже впевнені. Адже доля виданих росіянам у 2016 ГРУвців Александрова та Єрофєєва досі невідома. Їх спільники підозрюють, що свідків Гааги тихцем відправили на той світ. Тому подібні запитання відверто дратують пасажирів рейсу до Москви.
Сергій Лазарєв, колишній офіцер Збройних Сил України, продавав секретну інформацію російській військовій розвідці. При нас телефонував своїм кураторам, аби включили його в обмінний список.
- А не боїтеся, що можете зникнути?

- Не знаю. Якщо думати про це, то що ж робити далі? – пояснює він.

Серед пасажирів дві жінки. Одна з них , Юлія Просолова, вбила офіцера СБУ Олександра Хараберюша. Підклала вибухівку в автівку, куди дивом не сіли Сашина дружина із доньками. Наркозалежна дівчина знає небезпечно багато про тих, хто відправив її вбивати українського контррозвідника.
Станіслав Єжов в компанії зрадників чи не найбільш наближений до керівництва держави. Колишній перекладач і помічник прем’єра Гройсмана. За даними контррозвідки, був завербований росіянами під час відрядження в Сполучені Штати. Не знаю, як щодо англійської, а російською володіє віртуозно.
- Ви зараз вилітаєте до Росії?
- Так!
- А Ви впевнені, що з Вами там все буде в порядку?
- Мені пох*й, не знімайте мене!
- А Ви впевнені, що Ви не зникнете там, в Росії?
- Я повернуся!
- Ви повернетеся, так, на танках?
- Так, я повернуся на літаку або на поїзді, не знімайте мене!
Є й такі, хто відмовився від кремлівського рейсу. До останнього в списках на обмін був Олексій Лазаренко, ворожий агент на авіаційному заводі "МіГ-ремонт". Але він вирішив – краще почекати свободу дев’ять років в українській в’язниці, ніж сідати на цей російський борт.

Останнього пасажира підвезли окремим транспортом просто під сходинки трапу. Володимир Цемах, заради якого Кремль й погодився на цей обмін, прудко забігає в салон. Ймовірно, це останні кадри путінського пасажира. Бо він може знати прізвища тих, хто збив малайзійський літак.

Джерело: ТСН.ua

Скільки ще Путін продовжуватиме війну і від чого це залежить: Політолог дав пояснення

субота, 20 квітень 2024, 10:22

Повна залежність України від допомоги Заходу дає можливості Путіну продовжувати війну. Про це розповів політолог, експерт “Бюро аналізу і політики” Віктор Бобиренко в ефірі телеканалу “Еспресо”, передають Патріоти України. “Ми маємо розуміти, наскільк...

Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: Експерт дав пояснення

субота, 20 квітень 2024, 9:55

Збиття російського бомбардувальника Ту-22М3 свідчить про розширення можливостей українських Сил оборони, які можуть діставати все далі й загрожувати ворожій стратегічній авіації, передають Патріоти України. Детальніше про те, що означає збиття літака ...