Хіти тижня. "Кравчук і мільйон українців, або Навіщо Зеленський хоче звільнити від комуналки армію пенсіонерів", - експерт

"У визначеного французького історика Марка Блока є прекрасна книга "Королі-чудотворці". Можливо, колись хтось напише книгу і про українських політиків-чудотворців, які змагаються за рейтинги шаленим популізмом", - пише у своєму матеріалі Ігор Петренко, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Першою соціальною ініціативою Зеленського стане скасування комуналки для усіх, хто старше 70 років", – повідомило джерело. Що ж, передвиборча кампанія доходить до завершення, і тому піарники "Слуги народу" зайшли з козирів.

Орієнтовна оцінка даних Держстату дає змогу уявити, яка армія пенсіонерів – у разі, якщо інформація про такі наміри Банкової підтвердиться і буде реалізована – не платитиме за комуналку. "Пільгу" отримають понад 200 тисяч українців, яким на сьогодні 70 років. Якщо ж врахувати ще старших людей, то "ощасливить" ЗЕкоманда понад мільйон співгромадян. За такого розвитку подій про свої права нагадають інваліди, багатодітні, "діти війни" та інші численні групи вітчизняних пільговиків. І платити за квартиру та газ залишиться лише упослідженому середньому класу. Ну й кільком олігархам, але для них це не обтяжливо.

При цьому, з огляду на рівність всіх перед законом, комуналку повинні скасувати не лише звичайним пенсіонерам, але й отримувачам високих персональних пенсій. "Пільговиками" тоді стануть перший президент України Леонід Кравчук, другий – Леонід Кучма. Тягаря квартплати позбудуться інші заможні пенсіонери – колишні прем’єр-міністри Вітольд Фокін, Євген Марчук, Валерій Пустовойтенко, Юрій Єхануров, численні нардепи, серед яких – спікери Ради Олександр Ткаченко, Олександр Мороз, Юхим Звягільський, колишній Київський міський голова Олександр Омельченко та сотні посадовців, забезпечених великими пожиттєвими виплатами від держави. І це лише верхівка айсберга. Не забуваймо про тисячі чиновників – заслужених пенсіонерів з міністерств і відомств, обласних, міських, районних адміністрацій, правоохоронців, суддів з їх високими пенсіями…

До речі, за статистикою Мінсоцполітики, 19,2 тисяч українських пенсіонерів отримують пенсії понад 10 тисяч гривень. З них 10-20 тис. грн мають близько 18 тис. осіб, і більше 20 тис. грн – до 2 тис. пенсіонерів. За січень 2019 року, згідно з даними Мінфіну, середня щомісячна пенсійна виплата суддям сягає 28,7 тис. грн. Їх теж позбавлять тягаря сплати за компослуги?

Особливо хвилює відсутність відповіді на питання про джерело такої щедрості. Адже сума боргів жителів України з оплати житлово-комунальних послуг на червень цього року сягнула астрономічних 57,2 млрд грн. І за чий рахунок буде весь цей бенкет – незрозуміло. Навряд чи влада зможе "нагнути" всіх постачальників компослуг, серед яких багато приватних підприємств. А держбюджет цей проект точно не потягне. Доведеться включати друкарський станок.

Можливо, Банкова сподівається зекономити на скороченні Кабміну, який зараз налічує 25 членів. Заступник керівника Офісу президента Руслан Рябошапка повідомив, що після позачергових парламентських виборів у нової влади дійдуть руки і до реформування Кабінету міністрів. Це передбачатиме зменшення кількості міністерств, "скорочення членів уряду, зменшення кількості віцепрем'єрів, які не очолюють міністерства". Також заявляють бажання скоротити центральні органи виконавчої влади, "які не є міністерствами і знаходяться у сфері управління відповідних міністерств".

Такі проекти були й раніше. Братися за обрізання урядів обіцяв чи не кожен новий президент: ще свіжа в пам’яті адмінреформа від Януковича-Азарова. Усі спроби реалізації таких ініціатив на практиці виливалися в розширення кількості міністрів і створення нових органів влади для "своїх людей". Тому навряд чи за рахунок ліквідації кількох посад і навіть скорочення числа клерків можна знайти мільярди для того, щоб платити комунальні послуги за немолодих українців.

А, може, гроші нинішня влада розраховує взяти з конфіскованого майна чиновників? Бо сьогодні президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект №10461 якраз щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів. Але і ця ідея видається утопічною. Хіба її реалізовуватимуть не за законом, а за принципом експропріації експропрійованого.

Розуміючи, що йдеться про банальний передвиборчий популізм, свій хід у боротьбі за ласого на різні соціальні блага виборця сьогодні зробила досвідчений політичний гравець Юлія Тимошенко. Її команда подала до Окружного адмінсуду Києва позов щодо порушення урядом, Пенсійним фондом і Мінсоцполітики права громадян на мінімальну пенсію. Вимагають визнати незаконними всі рішення чинного уряду щодо пенсіонерів, кому платили пенсії менші за прожитковий мінімум – 3094 грн.

До виборів залишилося чотири дні. Часу на популізм у політиків ще досить. Тому чекаємо на обіцянки чуда від інших політичних гравців".

Джерело: Depo.ua

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...