Хіти тижня. Операція "шляхами перемоги" у Лівії може розпочатися в найближчі 48 годин. Жахливі наслідки окупації Тріполі. Єгипет розвернув російський лайнер

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході

Лівія: Тиша зумовлена підготовкою до наступного етапу наступу лівійської армії продовжується. В оперативному штабі сил УНЄ повідомляють про підготовку відповідного плану з операції “Шляхами Перемоги”, метою якої є встановлення контролю над всім регіоном. Подейкують, що активна фаза може розпочатися у найближчі 48 годин. Масові підкріплення продовжують прибувати на лінію зіткнення.

Турецька ANADOLU AGENCY (RU) наводить інфографіку нафтового напівмісяця. Обидві авіаційні бази Гардабія і Аль-Джафра з містами поруч Сірта та Ваддан – є першочерговими задачами лівійської армії.

Протилежна сторона готується до оборони. Здається, що вже всі червоні лінії перетнуті. Обмеження в застосуванні доступних видів озброєнь зняті. Турки проводять чергове навчання у морі поблизу берегів Лівії з застосуванням F16 і бойових кораблів. Франція, після намагань пограти м’язами, відхрестилася від приналежності до своїх ВПС багатоцільових винищувачів Rafale, які помічені у Лівії. А такі літаки є на озброєнні у Єгипту та ОАЕ.

Єдине, що випадає з загальної картини наближення буревію, так це не пропуск Єгиптом свинособачого Іл-76 RF76731 своїм повітряним просторім. Раніше, подібні рейси з Хмейміму в Сирії здійснювалися регулярно і не викликали проблем. Але цього разу, єгиптяни розвернули русню по причині відсутності дипломатичного дозволу. Справжня причина не розголошується. Хоча повторюсь, на мою думку, русня заважає усім. Їх амбітні плани на свою долю лівійського пірога є занадто завищеними.

Решта Лівії продовжує процес усвідомлення та прибирання наслідків панування хафтарівських банд та іноземних найманців. Законний уряд запросив на турецьку допомогу у розмінуванні звільнених районів Тріполі. На їх заклик прибула команда досвідчених фахівців з відповідним обладнанням і вони вже приступили до роботи.

Згідно даних урядового комітету з прав людини вже 34 людини загинули та ще 50 постраждали в результаті вибухів мін в районах, звільнених від сил Хафтара. Ці всі люди намагалися повернутися у свої оселі, в яких були обладнані пастки.

Факти масових позасудових страт мирного населення в місті Тархуна хафтарівськими бандами стають відомими міжнародній спільноті. Голова МВС Лівії Фатхі Башагі підсумував сумну статистику вже виявлених подібних фактів. За його словами знайдені 8 місць масових поховань та контейнер зі спаленими тілами. Кількість жертв йде на сотні, в тому числі дітей.

«У Тархуна знайшли піч, в якій імовірно заживо спалювали полонених. У цьому ж районі виявлено кілька масових поховань. За інформацією місцевих жителів, десятки ув’язнених були поховані тут заживо», – додав міністр.

Прем’єр-міністр визнаного ООН Уряду Національної Єдності/Згоди (GNA) Лівії Файєз аль-Саррадж провів телефонну розмову з послом Великобританії в Лівії Ніколасом Хоптона і очну зустріч з німецьким посланником в Тріполі Олівером Овча. Про це йдеться в повідомленні уряду Лівії в соцмережі.

Згідно з інформацією, в ході переговорів з послом Хоптона обговорювалися шляхи реалізації домовленостей, досягнутих в рамках Берлінської конференції по лівійському врегулювання, двосторонні відносини, нова військово-політична обстановка в країні, а також питання, що стосуються припинення втручання ззовні у внутрішні справи Лівії.

Як повідомляється, під час бесіди з головою УНЄ Олівер Овча акцентував на необхідності втілення в життя «берлінських угод». Файез аль-Саррадж, в свою чергу, висловив прихильність Тріполі до виконання рішень Берлінської конференції.

Сирія: Проіранські формування асада в провінції Дейр Ез-Зор знов розпочали вербування серед місцевих, після багатомісячного перериву. Ці підрозділи які формально підпорядковуються асаду, фактично є провідниками іранської політики в землях на західному березі Євфрату і контролюють всі сектори життя в Дейр Ез-Зорі.

Але, "внеЗАпно", приїхала русня і стала перевербовувати іранських найманців собі, для участі у лівійській війні. Кажуть, що трьохмісячні вмовляння свинособак дали результати і чисельність іранських формувань значно поменшала. Особливо вдалося в знаки, коли командири з місцевих, особисто корумповані руснею, також підключилися до розвалу своїх підрозділів.

Економічна ситуація в Ірані не давала можливостей перебити обіцянки рашиків, тому іранське командування рішуче налаштоване поповнити втрати за рахунок місцевих та поступово замінити всіх командирі сирійців на іранців.

Туреччина: Турецькі фінансові програми допомагають сирійцям на звільнених територіях покращити умови свого життя і матеріальні статки. Крім низки адміністративних реформ та запровадження соціальної допомоги бідним (продаж соціального хліба зі знижкою 50%), побудови тимчасового житла нужденним, налагодження безперебійного водопостачання, прокладання нової системи електропостачання з Туреччини (яка має повністю запрацювати через 1,5 місяці) – турки включили підконтрольні території Сирії до власної економічної зони.

Відтепер розрахунки на цих територіях будуть проводитися у турецьких лірах. Вже велика кількість готівкових грошей, включно з дрібними монетами надійшли до сирійських банківських установ.

Заробітна платня адміністрації та військовим вже виплачуватиметься лірами. Але обмін сирійського фунта на ліру чи інші валюти буде обмежений. Турки побоюються, що через падіння асадівської грошової одиниці – ділки будуть намагатися позбутися папірців з зображенням асада на вільних територіях.

Ліван: Слідом за падінням сирійської національної валюти рухнула і ліванська. Ліванський фунт догнав курсу майже 5000 за долар. Це втрата 70% своєї вартості з минулого жовтня.

Ліванці, які вже втомили від економічних та корупційних скандалів знов вийшли на вулиці. Бурхливі протистояння спалахнули ввечері в четвер між ліванською армією та протестуючими у столиці Бейруті та в містах Тріполі, Саїда, Набатія та інших районах. Палають покришки, силовики розпилюють сльозогінний газ. Прем’єр-міністр країни Хассан Діаб закликав до екстреної сесії свого кабінету.

Іран: Очільник МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф планує відвідати Анкару та москву з офіційними візитами 14 і 15 червня відповідно. Про це заявив в четвер офіційний представник іранського зовнішньополітичного відомства Аббас Мусаві.

Джерело


Опублікував: Андрій Савчук

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...