Хіти тижня. Міністерство оборони взяло під захист надсекретний український танк "Нота" з революційною баштою та гарматою

Башта без екіпажу дала можливість поставити калібр ствола, з котрим не змогла б ужитися людська обслуга, до того ж без навідника вдалося зменшити сам діаметр башти, зменшивши вразливість танку

Танк "Нота" за версією ресурсу karopka ru

Зразки найсекретнішого танку "Нота" перебазовані з полігону Башкирівка, яким опікується Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім.Морозова, на спецсховище Міністерства оборони України, повідомляють Патріоти України з посиланням на Defence Express.

Також були забрані для подальшого зберігання усі 152 мм боєприпаси до цього танку. На далі йдеться про отримання від ХКБМ документації на дослідну-конструкторську роботу "Нота", які відкрита та супроводжується Міністерством оборони. Цю інформацію підтвердили в оборонному відомстві, уникаючи інших подробиць.

У цеху заводу ім.Малишева

Можу припустити, що це рішення Міністерства оборони є упереджуючим задля мінімізації подальших ризиків - на тлі планів кластеризації/ корпоратизації підприємств "Укроборонпрому" і пропонованого злиття ХКБМ ім. Морозова, Заводу ім. Малишева та залишків ХКБД в одну структуру під проводом нових наглядових рад, налаштованих на сприймання реальності лише через комерційний вимір.

Унікальні 152-мм танкові снаряди ледь не відправили на утилізацію

Восени 2020 року керівництво Харківського конструкторського бюро з машинобудування вирішило утилізувати боєприпаси, які роками зберігались на підприємстві – причому в достатньо гарному стані. Йшлося про декілька десятків унікальних 152 мм танкових боєприпасів та складових (ПК-06-84 (16 шт.), ОФ-7731 "В" та ОФ-7732 "В" (14 та 2 шт.), 294 "Н" та К-18 "В" (7 та 4 шт.)

Макет танкового боєприпасу калібром 152 мм

Ці боєприпаси були розроблені та виготовлені для танку "Нота". Ця революційна бойова машина нового покоління розроблялась у Харкові перед розвалом СРСР, а наробітки по ній ще досі знаходяться під грифом "секретно".

Рішення про утилізацію боєприпасів після нашої публікації було призупинене. Нам тоді заявили: "Тут йдеться не лише про певну історичну спадщину, яку варто зберегти. Це один бік медалі. Важливо і інше. Досягнутий технологічний та конструкційний набуток може несподівано знадобитися в умовах та обставинах, про які сьогодні ніхто і гадки немає. Тому з такими рішеннями не варто поспішати".

Тепер, на тлі моїх питань щодо перебазування і самої залізної "Ноти" під контроль Міноборони і майбутньої долі цього проєкту, пояснення високопосадовців з оборонного відомства були такі:

"Дослідно-конструкторська робота закриватись не буде. Як така, реанімація проєкту "Нота" у тому вигляді, як він є зараз - потребуватиме значних капіталовкладень та часу, що на сьогоднішній день є малоймовірним.

Особливо враховуючи те, що Об’єкт 477 розроблявся ще у 90-і роки минулого сторіччя, і більшість вузлів та агрегатів потребують заміни елементної бази. Однак це не означає, що напрацювання у рамках дослідно-конструкторської роботи "Нота" не можуть бути використані при розробці інших зразків бронетехніки з виносним озброєнням".

Модель танку "Нота", karopka ru

"Нота". Третя танкова революція. Танки Т-34 та Т-64, які були створені у Харкові, свого часу здійснили справжні революції у танкобудуванні. А для того, щоб здійснити третю, і створювалась "Нота" - якраз перед розпадом СРСР.

Танки Т-64 у 2014 році захищали країну, де вони були створені

Цей танк четвертого покоління пройшов через декілька ітерацій, останніми з яких були об'єкти "Боксер", "Молот" та, власне, "Нота". Ці проєкти за польотом конструкторськоі думки, звісно, випередили російську "Армату", яка частково увібрала у себе напрацювання для останнього супертанку Радянського Союзу.

Т-14 "Армата"

Є чітке переконання, що для свого часу на початок 90-х харківські проєкти були концептуальними лідерами, які поєднали у собі проривні рішення з командної керованості, рухливості, захищеності і вогневої потужності.

Об’єкт 477 "Молот" у різних версіях

При розробці танку "Нота" були враховані напрацювання за такими проектами як "Боксер" та "Молот", які розроблялись в ХКБМ з 80-х років з метою створення танка майбутнього (часовий проміжок - з 1984 до 1993 року, Об’єкти 477/477А/477А1).

Безпосередньо "Нота", якщо не помиляюся, веде відлік з 1991 року, є відповідна дослідно-конструкторська робота, що відкрита Міністерством оборони України.

Об'єкт 477А, макет від karopka ru

Якщо коротко, то "Нота" створювалась як танк з надійним бронезахистом, потужною вогневою міццю, високою мобільністю, ситуаційною обізнаністю. Власне, якби цей танк був на полі бою зараз - з тими очікуваними можливостями, які закладали конструктори - йому не було б рівних.

Особливістю танку "Нота" було напіввинесена гармата калібру 152 мм.

Особливістю танку "Нота" було напіввинесена гармата калібру 152 мм. Постріл під неї мав довжину понад 1500 мм. Для зберігання і подачі боєприпасів використовувалися три барабанних магазини. При цьому новий автомат заряджання вирізнявся простотою і дозволяв зробити перший постріл всього за 4 секунди.

Башня "Ноти", макет від karopka ru

У проєкті "Нота" пропонувався на той час унікальний комплекс управління озброєнням - повні аналоги такої системи з'явилися лише в останні роки.

Комплекс включав приціли з оптичними і тепловими каналами, розвинений бортовий обчислювач, систему супутникової навігації, засоби "свій-чужий". Розроблявся автомат супроводження цілі, відпрацьовувалась можливість доповнення оптичних приладів радіолокаційною станцією. В планах конструкторів ХКБМ було створення засобів радіоуправління танком - тобто перехід на роботизовану машину.

Рішення з бронювання корпусу – цілком конкурентні й досьогодні.

Керувати "Нотою" мав екіпаж з трьох осіб. У бойовому відділенні, поруч з автоматом заряджання, перебували навідник і командир. Механік-водій розміщувався у передній частині корпусу. Всі члени екіпажу мали власні люки у даху корпусу і куполі башти, оснащеної оглядовими та прицільними приладами.

Рішення з бронювання корпусу – цілком конкурентні й досьогодні. Була передбачена "модульність" броньового захисту і можливість його заміни в польових умовах.

Танк "Нота" має семикаткове шасі

"Нота" мала семикаткове шасі. Кожен каток - з індивідуальною підвіскою на торсіонах і гідравлічних амортизаторах. Довжина машини з гарматою вперед була десь 10,5 м, висота - близько 2,5 м. Маса бронемашини впритул наблизилася до 55 т. Моторно-трансмісійне відділення в одній з версій – під новий дизельний двигун потужністю у 1500 к.с.

Деякі напрацювання та рішення по "Ноті" увійшли в БМ "Оплот"

Останнім рубежем роботи в Україні над "Нотою" став 1993 рік.

На цей час існував один повністю комплектний зразок Об’єкту 477А з двигуном 6ТД на базі вузлів ходової частини танку Т-80УД, а також Об’єкт 477А1 - на базі вузлів ходової частини від танку Т-64, та низка інших макетів за різними версіями проєкту 477. (Хоча не виключаю, що тут з індексами ще треба розбиратись й, можливо, вносити корективи - бо чув різні твердження).

Об’єкт 477А1 @btvt.narod.ru

Один з ходових макетів танка "Нота" планувалося продемонструвати у 2017 р. у Києві на День незалежності.

Звичайно, проїзд самого секретного танка по Хрещатику викликав би набагато більший фурор, ніж перший показ російської "Арматі" на Червоній площі. Але в останній момент від цієї задумки відмовилися. З огляду, як не дивно саме на секретність – хоча цій розробці понад 30 років.

Деякі напрацювання та рішення по "Ноті" увійшли в "Оплот". Але сама "Нота", здається, ще тривалий час буде залишатись таким собі Святим Граалєм для українських танкових конструкторів.

ISW підрахував, скільки території окупанти захопили в Україні з початку зимового наступу

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:50

З початку 2024 року окупаційна армія РФ змогла просунутися в Україні майже на 100 квадратних кілометрів. Як повідомляє Інститут вивчення війни, з початку свого наступу, який стартував у жовтні 2023 року, загарбники захопили вже 505 квадратних кілометрі...

Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...