Хіти тижня. Москві зірвали чергову "сделку века": Замість "не имеющего аналогов в мире" недоробла 5-го покоління Су-35 Індонезія придбає німецький "секондхенд" 4-го

"Встающая с колен" недоімперія зі все більш відсталим ВПК отримала чергового ляпасу там, де корупційний вплив Москви поступається здоровому глузду, підсиленому впливу "Дядечка Сема"

Eurofighter Typhoon

Санкції проти РФ остаточно поховали плани Кремля продати свої недоведені до ладу та серійного виробництва винищувачі Су-35 Індонезії. Попри те, що контракт вартістю 1,14 млрд доларів на 11 машин був підписаний ще у 2018 році тиск з боку США зумовило розрив цієї домовленості, зазначають Патріоти України.

Тому для посилення повітряних сил, парк яких спирається на американські F-16 та закуплені ще до 2014 року російських Су-30 та Су-27, Індонезія готова зробити доволі незвичне замовлення.

Су-30. Індонезія свого часу закупила з десяток літаків марки "Су"
"Міністр оборони Індонезії Прабово Субіанто написав листа своєму австрійському колезі Клаудії Таннер з проханням почати переговори про покупку всіх 15 Eurofighter Typhoon, що належать австрійським ВПС", - пише.

Річ у тому, що в Австрії у 2017 році було прийнято рішення відмовитись від Eurofighter Typhoon протягом 2020-2023 років. Причина: відносно висока вартість експлуатації та подальшої модернізації, що між тим, є непорівняними з тими, що у російських винищувачів 5-го покоління.

Австрійські Eurofighter Typhoon
Особливо враховуючи те, що австрійські ВПС отримали літак у найпростішій версії Tranche 1/Block 5, яка викликала у військових невдоволення своєю реальною бойовою ефективністю. Зазначимо, що Відень навіть намагався через суд стягнути з Airbus 1,1 млрд євро.

По оцінці спеціальної експертної комісії Міноборони Австрії есплуатація 15 одиниць Eurofighter Typhoon буде коштувати від 4,4 до 5,1 млрд євро протягом найближчих 30 років. Вважається, що зараз у Відні розглядають лише два варіанти: F-16 та Saab JAS 39 Gripen.

Saab JAS 39 Gripen
Водночас для Індонезії Eurofighter Typhoon є одним з варіантів отримання винищувачів найближчим часом, не чекаючи поки будуть виготовлені нові літаки. Поки вартість можливої угоди не відома. Проте 15 винищувачів для Австрії у 2007 році обійшлись у 1,96 млрд євро.
Eurofighter Typhoon виробляється у співпраці Airbus, BAE Systems та Leonardo
Цікаво, що на аналогічний крок, придбати вживані винищувачі, нещодавно пішла і Греція, яка заявила про готовність купити у Франції 18 винищувачів Rafale, 12 з яких будуть зняті з озброєння французьких ВПС. Разом з озброєнням та іншими супутніми послугами контракт оцінений у 2,8 млрд доларів.


"Зрозумійте, що вони стали насправді жертвами своєї ж пропаганди": Буданов пояснив, що зміниться для України в разі зникнення Путіна

четвер, 28 березень 2024, 18:50

Зникнення Володимира Путіна навряд чи змінить ситуацію з війною. Російське суспільство вже стало жертвою пропаганди і ненавидить Україну та колективний Захід. Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, пер...

Паніка наростає: Росіяни готуються відбивати атаки українських ДРГ у Севастополі, - "Атеш"

четвер, 28 березень 2024, 18:45

Активісти партизанського руху "Атеш" установили, що російські окупанти готуються до відбиття атак українських диверсійно-розвідувальних груп у тимчасово окупованому Севастополі. Про це інформує рух спротиву "Атеш".Партизани постійно відслідковують пере...