Хіти тижня. Може вибухнути, Зеленський не зупинить. Загроза третього Майдану: Експерти розповіли, чим можуть обернутися вибори в ОРДЛО

Вибори на тимчасово окупованому Донбасі можуть обернутися третім Майданом у випадку, якщо ватажки ЛНР-ДНР Леонід Пасічник та Денис Пушилін балотуватимуться на виборах і отримають перемогу. Про це йдеться в матеріалі "Апострофа", повідомляють Патріоти України.

У статті 9 закону "Про місцеві вибори" сказано, що не мають права бути обраними ті громадяни України, які мають непогашену судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Проти ватажка ЛНР Леоніда Пасічника в липні 2019 року ГПУ було порушено кримінальну справу відразу за кількома статтями Кримінального кодексу: керівництво терористичною організацією, захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність та недоторканність України. Але відкрити справу ще не означає засудити, а, отже, Пасічник, так само як і ватажок ДНР Денис Пушилін, матимуть цілком законне право балотуватися на місцевих виборах, наприклад, в якості мерів Луганська і Донецька. З урахуванням адмінресурсу, який збережуть на момент плебісциту в ОРДЛО Пушилін і Пасічник, результат голосування не складно передбачити.

Таку "перемогу" президенту Зеленському навряд чи вдасться продати українському суспільству. "Але поки я не бачу, щоб цей найгірший варіант реалізовувався, - запевняє "Апостроф" військовий експерт Олексій Арестович. - Це буде загроза третього Майдану, тільки він буде вже військовий, і Зеленському, разом з усією його адміністрацією і монобільшістю мало не покажеться".

Проте, на думку аналітика Українського інституту майбутнього Ігара Тишкевича, з певним відсотком нинішніх чиновників ОРДЛО доведеться змиритися і в нових органах місцевої влади на Донбасі.

"Значна частина з них, на жаль, пройде в місцеву владу, - каже "Апострофу" Тишкевич. - Але що таке місцева влада, коли вже не стріляють? Це питання каналізації, теплопостачання, медицини тощо. Для нас формат місцевих виборів припустимий за однієї ключової умови: ми не повинні легітимізувати ДНР і ЛНР. Якщо це місцева влада, то нехай вона займається місцевими проблемами. Місцеві вибори не повинні робити з неї політичного суб'єкта".

Виходом із ситуації могло б стати "розбавлення" чиновників. "У нас же проходить процес децентралізації. Що заважає стимулювати створення ОТГ, в яких два райони були б на вільній території, а один - на колишній окупованій?" - додає Тишкевич.

Втім, до моменту реальних виборів в ОРДЛО українські закони ще можна буде встигнути змінити, прописавши в них заборону для діячів калібру Пушиліна балотуватися навіть на пост глави ОСББ.

Але чи з'явиться таке законодавче обмеження - велике питання. "Це питання переговорів у "нормандському" і "мінському форматах", - повідомив "Апострофу" Богдан Яременко.

"Є конкретні "червоні лінії" щодо тих, хто вбивав. Але процес миру - непростий, і не мені його оголошувати, а президенту оголошувати його всій країні", - додав "Апострофу" член комітету ВР із питань зовнішньої політики Святослав Юраш.

Окупанти вдарили по Слов'янській ТЕС (фото)

неділя, 5 травень 2024, 18:28

«Сьогодні 5 травня о 10:35 розпочався обстріл Слов'янської ТЕС Донбасенерго. Під час обстрілу було пошкоджено ряд об'єктів на території станції», – зазначив він. Він додав, що російські військові завдали удару чотирма касетними ракетами з РСЗВ «Смерч» ...

Москва намагається тиснути на "всіх напрямках": Росія готує диверсії по всій Європі, - FT

неділя, 5 травень 2024, 17:48

Росія активно готується до проведення диверсій, зокрема, вибухів та підпалів на території Європи. При цьому, її не бентежать можливі жертви серед цивільних. Про це пише FT, передають Патріоти України. Акти саболтажу уже відбувається. Розвідки країн Євр...