Хіти тижня. "Ми можемо опинитися в патовій ситуації": Політолог розповів про більшу загрозу для Зеленського, ніж третій Майдан

Війна на Донбасі може продовжитися без будь-якої перспективи її завершення через протистояння проросійської і антиросійської частин населення, що загрожує розвалом країни. Таку думку в коментарі InfoResist висловив політолог Володимир Фесенко, передають Патріоти України.

«Ми можемо опинитися, вже традиційно, як це вже було в останні 5 років, в патовій ситуації – ні війни, ні миру. Одна меншість хоче мир за всяку ціну, інша меншість – ніякого миру, війна до переможного кінця. У підсумку вони ставлять на блокіратор не тільки один одного, але і все суспільство, весь мирний процес. Тобто ми можемо застрягти в цьому болоті надовго. Ось головна проблема. Тому справа не в третьому Майдані, а саме в тому, що у нас знову актуалізуються ось ці два полюси – одні проросійські, інші антиросійські. У результаті ми знову можемо застрягти на одному місці, знову війна може продовжитися без будь-якої перспективи її закінчення», – вважає Фесенко.

На його думку, в Україні не буде третього Майдану, оскільки для цього потрібна масовість і єдність суспільства в симпатії до такої форми протесту, як протидія владі.

«Що відбувається зараз? Ось те, що сталося вчора і що нас чекає 14 числа – це точка зору, активна позиція політичних сил і людей, які в суспільстві становлять близько чверті населення. Це я спираюся на дані соціології, це легко перевірити. Ця така войовничо-патріотична позиція, яка заперечує будь-які компроміси з Росією і будь-які компроміси щодо Донбасу. Тому “формула Штайнмайєра” це тільки привід. А ось це гасло “ні капітуляції” насправді – ні будь-яким компромісам щодо Донбасу, ні будь-яким компромісам з Росією. Але ось ця меншість, приблизно чверть населення», – зазначив політолог.

Фесенко наголосив, що існує проблема, яка полягає в агресивності людей, які мають досвід у вуличних протестах.

«Там можуть бути якісь проплачені товариші, але все-таки ядро – це люди з щирою войовничо-патріотичною або націоналістичною позицією і щирі противники Зеленського. Але вони сильні на вулиці, але в найближчій перспективі у них немає жодних шансів виграти вибори. Зеленський сильний на виборах, він має мандат громадської підтримки на даний момент. Більшість суспільства хоче миру, і в цьому плані Зеленський відображає позицію більшості українських громадян. Але він слабкий на вулиці, плюс є проблеми в інформаційній політиці, в комунікації, в активних діях», – стверджує він.

За його словами, вулиця може стати каталізатором нової політичної кризи, яка призведе до руйнування країни, або, навпаки, перетвориться в стримуючий фактор від невірних або необачних дій влади.

«Як би ми не ставилися до Зеленського, справа не в ньому. А в тому, що завдяки його феномену з’явилося домінування центристської позиції. До речі, у Порошенка адже в 2014 році теж була центристська позиція, зокрема, щодо конфлікту на Донбасі. Це потім вже, ближче до президентських виборів, він став войовничим патріотом. Але це центристська позиція. Вона, скажімо так, урівноважує. У цьому її перевага. А якщо ж домінують крайності, стінка на стінку, то ми повернемося в 2014 рік. При чому на початок 2014 року. Це ось гострий громадянський конфлікт, який може перерости у щось гірше. Але що небезпечно – велика частина людей не буде втручатися в цей конфлікт, але дві партії війни, одна з боку Росії, інша зараз уособлюється Порошенком і націоналістами, ось вони в підсумку у своїй несамовитій жадобі влади і неприйняття один одного можуть зруйнувати країну. І тоді нас всіх чекає повторення 2014 року і новий розкол країни», – підсумував Фесенко.

Джерело: InfoResist

Збиває навіть балістичні ракети: Що відомо про Aster 30, які Франція передає Україні

четвер, 25 квітень 2024, 2:35

До нового пакета військової допомоги Україні від Франції мають увійти зенітні керовані ракети Aster 30, які використовують для систем протиповітряної оборони Mamba SAMP-T. Ці комплекси здатні боротися як з авіацією, так і з крилатими та протирадіолокац...