Хіти тижня. "Ми працюємо над кардинальним рішенням проблеми... Кримським портам - "гаплик", - Клименко

Будь-яке підприємство з 150 підприємств російського військово-промислового комплексу можна підвести під жорсткі кримські санкції. І їх до деокупації не скасують

Територіальні води у берегів Криму треба закрити для мореплавства

«Ми працюємо над кардинальним рішенням проблеми. Ми хочемо зробити закритим район навколо Криму»

Головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко прокоментував поточну ситуацію з мореплавством в акваторії, яку окупувала Росія навколо Криму.

В інтерв'ю «Главкому» Андрій Клименко зазначив, що Україна може зупиняти і навіть арештовувати торговельні судна, які уникають заходів до Криму, вимикаючи GPS. проте, на його думку, потім в судах важко доводити факт порушення. «Вони ж або не ведуть суднові журнали, або ведуть, але викидають їх за борт під час перевірки, підробляють вантажні документи тощо. Але все ж таки не все так страшно, і ми всі разом, в тому числі з Прокуратурою АР Крим угробили їм бізнес в тих портах», – сказав Клименко, навівши, як приклад, схему проходження до Криму іноземних суден (крім суден РФ).

Динаміка кількості морських суден – порушників кримських санкцій ( крім РФ) Діаграма 1

Експерт зазначив, що російські судна також ходять, але зовсім мало. «У РФ тепер міст є, навіть всі пороми вже розпродали. А кримським портам – «гаплик». Зараз українське морське експертне середовище працює над кардинальним рішенням проблеми. Ми хочемо зробити закритим район навколо Криму», – зазначив Клименко.

Він пояснив, що на карті рожевим кольором позначена окупована 12-мильна зона, тобто українські територіальні води у берегів Криму, які нині окуповані РФ. «Цю зону маємо зробити узагалі закритою для мореплавства. Тобто треба вчинити так, як з літаками (в 2014 на міжнародному рівні закрили повітряний простір. І там, крім літаків РФ, ніхто не літає)», – сказав експерт.

Клименко зазначив, що Росія може шантажувати Україну лише нападом і більше нічим. «А ми їм можемо відповісти тим, що прописали у розроблених експертами пропозиціях: 1) ухваленням оновленого «Кримського пакету санкцій» – Crimean Sanctions: Upgrade; 2) веденням «Політики невизнання анексії Кримського півострову»», – сказав експерт.

«Розумієте, за шість років окупації у Криму засвітилася в некращому світлі уся Росія. Тобто будь-яке російське підприємство російського військово-промислового комплексу, а їх ми нарахували десь 150, можна підвести під жорсткі кримські санкції. І знаєте, в чому їх відмінність від усіх інших санкцій, які зараз діють? В тому, що їх до деокупації не скасують. Це може бути все російське суднобудівництво, авіабудівництво, космонавтика, вони цього всього дуже бояться», – пояснив Клименко.

Експерт зазначив, що «кримські санкції» діють, хоча й недостатньо. «А головний зашморг для РФ – санкції США. І ці санкції, разом з такими діями України, як «водна блокада» або заборона постачання до РФ турбін для військових кораблів, – це дуже серйозний важіль тиску. А розмови про включення Криму до різних форматів – то відмазки політиків», – переконаний експерт.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...