Хіти тижня. Навіть печатка українська збереглася: Лаврову на Балканах подарували ікону, вкрадену в Луганську (фото)

16 грудня посольство України направило владі ноту з вимогою пояснити, що це за ікона і як вона потрапила в Боснію і Герцеговину.

У Боснії і Герцеговині спалахнув дипломатичний скандал після того, як співпрезидент від сербської громади Мілорад Додік подарував главі МЗС Росії Сергію Лаврову 300-річну ікону, яку, ймовірно, вивезли з Луганська. Про це повідомляє BBC з посиланням на місцеві ЗМІ, передають Патріоти України.

Додік подарував ікону Лаврову на зустрічі, яка відбулася 14 грудня. Печатка на звороті свідчить, що вона була власністю Української УРСР. Журналісти наводять слова Додіка, що ікону знайшли в Луганську.

16 грудня посольство України направило владі ноту з вимогою пояснити, що це за ікона і як вона потрапила в Боснію і Герцеговину. "Про ситуацію нам відомо. Посольство України направило офіційну ноту МЗС Боснії і Герцеговини з вимогою надати пояснення і повну інформацію про обставини цієї справи. Також українська сторона очікує зустріч з офіційними представниками МЗС БіГ. Зустріч має відбутися в найближчі дні", - повідомив прес- секретар МЗС України Олег Ніколенко.

В українському МЗС дізналися про цю історію зі ЗМІ. "Хочемо отримати роз'яснення, як ікона з'явилася на території БіГ і які обставини спонукали подарувати її російському міністру", - сказав Ніколенко.

У ноті українського посольства йдеться, що Луганськ є "тимчасово окупованим Російською Федерацією", тому приховування інформації про походження ікони "означатиме підтримку агресивної політики РФ проти України". Глава МЗС Боснії і Герцоговини Бісера Туркович назвала звинувачення серйозними і зазначила, що прокуратура повинна розібратися, як українська власність опинилася в країні.

Через антисемітські гасла: Кандидатку в президенти США затримали під час пропалестинської акції

неділя, 28 квітень 2024, 20:28

Під час студентських демонстрацій в американських кампусах проти війни в Секторі Гази поліція затримала сотні людей. Серед них – кандидатка у президенти США від Партії зелених Джилл Стайн. Про це пише BBC, передають Патріоти України. Прессекретар Джилл...

У Росії знищили два тепловози - ГУР Міноборони (відео)

неділя, 28 квітень 2024, 19:44

У Росії 26 та 28 квітня невідомі спалили два тепловози, повідомляють Патріоти України. Перший тепловоз ЧМЕ-3 був знищений у Владикавказі, другий — марки 2ТЕ10М — в Оренбурзі, повідомили в ГУР Міноборони України. Українське розвідувальне відомство також...