Хіти тижня. Навіть печатка українська збереглася: Лаврову на Балканах подарували ікону, вкрадену в Луганську (фото)

16 грудня посольство України направило владі ноту з вимогою пояснити, що це за ікона і як вона потрапила в Боснію і Герцеговину.

У Боснії і Герцеговині спалахнув дипломатичний скандал після того, як співпрезидент від сербської громади Мілорад Додік подарував главі МЗС Росії Сергію Лаврову 300-річну ікону, яку, ймовірно, вивезли з Луганська. Про це у грудні 2020 року повідомляє BBC з посиланням на місцеві ЗМІ, передають Патріоти України.

Додік подарував ікону Лаврову на зустрічі, яка відбулася 14 грудня. Печатка на звороті свідчить, що вона була власністю Української УРСР. Журналісти наводять слова Додіка, що ікону знайшли в Луганську.

16 грудня посольство України направило владі ноту з вимогою пояснити, що це за ікона і як вона потрапила в Боснію і Герцеговину. "Про ситуацію нам відомо. Посольство України направило офіційну ноту МЗС Боснії і Герцеговини з вимогою надати пояснення і повну інформацію про обставини цієї справи. Також українська сторона очікує зустріч з офіційними представниками МЗС БіГ. Зустріч має відбутися в найближчі дні", - повідомив прес- секретар МЗС України Олег Ніколенко.

В українському МЗС дізналися про цю історію зі ЗМІ. "Хочемо отримати роз'яснення, як ікона з'явилася на території БіГ і які обставини спонукали подарувати її російському міністру", - сказав Ніколенко.

У ноті українського посольства йдеться, що Луганськ є "тимчасово окупованим Російською Федерацією", тому приховування інформації про походження ікони "означатиме підтримку агресивної політики РФ проти України". Глава МЗС Боснії і Герцоговини Бісера Туркович назвала звинувачення серйозними і зазначила, що прокуратура повинна розібратися, як українська власність опинилася в країні.

У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, - омбудсмен Лубінець

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:04

У тимчасово окупованому Мелітополі 14-річним вихованцям обласного центру соціально-психологічної реабілітації, які залишились без батьківського піклування, ворог примусово видав російські паспорти. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав л...

Patriot – це не "срібна куля" для України, потрібні інші системи - Ллойд Остін

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:29

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що робота над пошуком і поставкою в Україну систем Patriot триває. Про це він сказав на пресконференції за підсумками 21-го засідання контактної групи військової допомоги Україні у форматі "Рамштайн" 26 квітня, ...