Хіти тижня. ​Недоімперія набуває статус спонсора тероризму: Фігуранти справи MH17 у день знищення малайзійського Boeing спілкувалися з керівництвом Росії, - голландські ЗМІ

Нідерландські розслідувачі оприлюднили аудіозаписи розмов терориста "ДНР" Сергія Дубінського (позивний "Мрачний") із іншими російськими найманцями, у яких підтверджується факт того, що літак Boeing 777 рейсу MH17 було збито 17 липня 2014 року російським "Буком". Розмови нібито були зафіксовані українськими спецслужбами і вони, за словами фахівців, справжні. Про це повідомляє телевізійна служба Nieuwsuur на своєму сайті, відео із записами з’явилося на YouTube, повідомляють Патріоти України.

Зазначається, що ці розмови Дубінський вів із іншими терористами у липні та серпні 2014-го: до, під час та після трагедії з Boeing 777. Вони обговорювали, що хочуть атакувати українські літаки, й покладали в цьому "єдину надію" на зенітно-ракетну установку "Бук". Попередньо, росіянин, котрий зараз проходить обвинуваченим у справі авіакатастрофи, і його співрозмовники спершу могли не знати, що 17 липня на Донбасі збили саме пасажирський літак. Натомість думали, що це був винищувач.

У липні 2014-го терорист "Мрачний" скаржився іншому на розбиття рядів їхніх угруповань. Він визнавав, що нічого не може зробити "проти українських винищувачів", тому підкреслив, мовляв, добре б, якщо у них була ЗРК "Бук".

Дубінський: "Санич, я не знаю, чи витримають мої люди там. Якщо я отримаю установку "Бук" вчасно вранці, то принесу її туди. Тоді нічого страшного. Якщо ні, то я в лайні".

Згодом він повідомив своєму заступнику Олегу Пулатову, що "Бук" дійсно везуть. Пізніше Дубінському подзвонив командир батальйону "Схід" Олександр Ходаковський (позивний "Скіф"), обіцяючи прислати в підтримку війська і танки, якщо знадобиться: "Все, що у мене є, всі свої резерви, буквально до останнього солдата, я розверну і відправлю на вашу територію".

Але Дубінський відповідає: "Ну, сьогодні ввечері має прибути "Бук", і після цього всі наші проблеми в основному вирішено".

Як підкреслюють розслідувачі, вдень 17 липня російський "Бук" був помічений у Сніжному. А о 16:19 із поля неподалік міста вистрілила ракета, яка через хвилину вибухнула поряд із кабіною літака рейсу MH17. Незабаром після цього в соцмережах з'явилися повідомлення про ракету і вибухи, а терористи вважали, що збили військовий український літак.

"Ми на місці і вже збили "Сушку", – каже терорист Харченко Дубінському, вважаючи, що їм вдалося збити український винищувач.

Дубінський: "Молодці, великі хлопчики! Сушка! Молодці".

Судячи із записів, дві години потому він все ще не знає, що трапилося насправді. Це видно з розмови з чоловіком на ім’я Вадим, який вказує йому, що журналісти "засипають його запитаннями" про збитий Boeing.

Невідомий: "Мені телефонують журналісти, які говорять, що під Донецьком розбився Boeing".

Дубінський: "Йде бій?" (він, імовірно, плутає "Боїнг" із "боєм").

Невідомий: "Боїнг! Літак розбився".

Дубінський: "А, наші збили одну над Саур-Могилою, недалеко від Маринівки, наші збили "Сушку".

Розслідувачі зазначають, що інформація з цих розмов не повна, адже на початку липня у терористів уже були засоби зв'язку, які не можна було прослуховувати. Як сказав на одному із записів на початку липня Дубінський, такі були отримані від влади в Росії: "Вони проходять через ФСБ, через Москву".

Терористи знали, що їх можуть підслухати і часто говорили закодованою мовою. Однак це не завжди працювало. До того ж, іноді залучених у справу навіть не хвилювало, що про їхні плани можуть дізнатися.

Пізніше, незважаючи на всі докази, терористи заперечували існування "Бука" на Донбасі. Про це в суді говорив і єдиний підозрюваний, якому надається допомога.

"Оскільки установку перевозили серед білого дня, факти розмов у багатьох випадках можна перевірити. Переговори показують, що терористи були причетні до транспортування і стрільби. Дубінський відповідав за транспортування за погодженням зі своїм начальником Ігорем Гіркіним. Інший підозрюваний, Леонід Харченко, супроводжував "Бук", і в телефонних розмовах йому наказують прибрати зброю. Четвертий підозрюваний, Олег Пулатов, був заступником Дубінського. Він також заперечує, що що-небудь знає про "Бук". Але з підслуханих розмов видно, що він обговорює необхідність зенітної зброї й прибуття установки", – підкреслюють розслідувачі.

Британія виділила Україні рекордну військову допомогу - Зеленський

вівторок, 23 квітень 2024, 13:28

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак повідомив про виділення найбільшого досі пакета оборонної підтримки обсягом пів мільярда фунтів стерлінгів. Про це президент України Володимир Зеленський повідомив у своєму Telegram, передають Патріоти Україн...

Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська: Спливли деталі "бавовни" в Маріуполі

вівторок, 23 квітень 2024, 10:59

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що ввечері в понеділок, 22 квітня, у лівобережному районі міста Сили оборони завдали удару по великому розташуванню окупантів. Про це він розповів в етері "Еспресо", передають Патріоти Украї...