Хіти тижня. Недонадімперія в своєму репертуарі: Уся "гумдопомога" США від росіян виявилася непридатною для використання

Колишній командувач військами США в Європі генерал Бен Ходжес заявив, що доставлений з Росії вантаж - це «не подарунок Кремля, а подарунок Кремлю».

У США з новою силою спалахнув скандал навколо російської гуманітарної допомоги, доставленої в Нью-Йорк 1 квітня. Її запропонував президент Росії Володимир Путін під час телефонної розмови з президентом США Дональдом Трампом, і американський лідер прихильно погодився, передають Патріоти України.

Вантаж доставив в міжнародний аеропорт ім. Кеннеді літак Ан-124 «Руслан» ВКС РФ. Уже це викликало різку критику з боку ряду американських політиків. Вони не могли погодитися з тим, що в період дії санкцій проти Росії її військовий літак спокійно приземляється в одному з головних цивільних аеропортів США.
Наступний виток скандалу спровокувала вже 2 квітня офіційний представник Державного департаменту Морган Ортагус. Вона написала в Twitter: «США погодилися придбати у Росії необхідне медичне обладнання, включаючи апарати вентиляції легенів і засоби індивідуального захисту».
Американські ЗМІ відразу же підняли шум. Вони хотіли зрозуміти, що ж все-таки отримала Америка - гуманітарну допомогу або товар, за який треба платити бюджетними грошима? Якщо це була угода, то нехай Білий дім скаже, що уряд придбав у Росії і на яку суму.
Вашингтон і Москва почали ухилятися від відповіді. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков наполягав на тому, що це була гуманітарна допомога. Трамп особисто заявив журналістам: «Це був дуже приємний жест з боку президента Путіна, і я міг сказати: «Ні, дякую», або я міг сказати: «Спасибі», але це був великий літак медичних поставок дуже високої якості, і я сказав : «Я це прийму».
Тоді ж у скандалу з'явився ще один важливий аспект. Виявилося, що ШВЛ, надіслані Росією, виготовив Уральський приладобудівний завод. Всього 45 апаратів «Авента-М». Проблема полягає в тому, що завод входить до складу концерну «Радіоелектронні технології» (КРЕТ), який знаходиться під санкціями з літа 2014 року.

В історії з усією цією скандальною гумдопомогою розбиратися західним ЗМІ довелося рівно місяць. І ось 2 травня картина прояснилася. Вперше стало відомо, скільки коштував весь московський вантаж. Телеканал ABC домігся від Агентства з надзвичайних ситуацій США (FEMA) повного опису того, що доставив 1 квітня «Руслан». Серед отриманих каналом копій документів виявився і рахунок на 659 тисяч 283 долари! Значить, це була угода?

FEMA дало пояснення. Це загальна сума, в яку оцінено вантаж. Вона необхідна для звітності. Однак, згідно з домовленістю між Вашингтоном і Москвою, агентство отримає гроші з бюджету і оплатить половину вартості вантажу.
Як з'ясувалося в Москві, іншу половину вже давно оплатив Російський фонд прямих інвестицій (РФПІ). ABC здивувався - РФПІ знаходиться в списку санкцій! Всім американським компаніям і організаціям категорично заборонено вести з ним будь-які справи.
FEMA послалося на Державний департамент США. Мовляв, вони відповідають за контроль над виконанням санкцій. Вони оформляли документи на російський вантаж. Значить, дозвіл на участь РФПІ в постачанні було отримано.
ABC взявся вивчати опис. Ось що там було написано: 4 тисячі промислових протигазів М-95, які повністю закривають обличчя, 15 тисяч респіраторів, 80 тисяч упаковок антисептика, 400 тисяч різних предметів медичного одягу, включаючи захисні комбінезони, і 30 тисяч рукавичок, а також 45 ШВЛ «Авента- М».
Телеканал став з'ясовувати, як був використаний московський вантаж, чи знадобився він. Адже Білий дім і Кремль в один голос твердили, що все, що доставив «Руслан», мало суто медичне призначення.
Перше, про що відразу вдалося дізнатися, - рукавички. Приблизно половина з них виявилася не хірургічними, а звичайними гумовими, які використовують господині, миючи посуд або прибираючи на кухні.
Друга проблема - протигази. Експерти заявили ABC, що промислові протигази М-95, надіслані російською стороною, «відповідають вимогам військових із захисту від хімічної і біологічної загрози, але не використовуються в медичних установах». Там вони не приносять користі.
Нарешті, третя проблема - все ті ж злощасні уральські ШВЛ. Потрібно розуміти, що апарати штучної вентиляції легенів - це дуже складна і дорога медична техніка. «Авента-М» працюють при напрузі 220 вольт. У США використовується повсюдно напруга 110 вольт. ABC так і не вдалося з'ясувати, підключили в Нью-Йорку або Нью-Джерсі хоча б один з російських ШВЛ чи ні. Або їх відразу відправили на склад і забули? Представник FEMA дуже обережно повідомив телеканалу: «Наскільки мені відомо, з апаратами вентиляції легенів були проблеми...».
Колишній командувач військами США в Європі генерал Бен Ходжес заявив, що доставлений з Росії вантаж - це «не подарунок Кремля, а подарунок Кремлю». Він упевнений, що вся ця затія Путіна з нібито гуманітарною допомогою є черговою «пропагандистською пасткою» Кремля.

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...

На Бахмутський напрямок окупанти перекинули армійську авіацію, ЗСУ не вистачає ППО: У Нацгвардії розповіли про ситуацію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:30

На Бахмутському напрямку ЗСУ зараз дуже важко. Після Авдіївки, противник перекинув туди основні зусилля, зокрема бронетехніку, живу силу та армійську авіацію. Про це розповів Офіцер секції планування бригади "Рубіж", Майор НГУ Дмитро Кожубенко в етері ...