Хіти тижня. "Нех*й шастать!": Боснія і Герцеговина не пустила до себе російських військових медиків

Військові лікарі з РФ повинні були потрапити в місто Мостар, розташований в боснійсько-хорватської частини країни, проте російські фахівці ще на початку квітня прибули в Республіку Сербську, ентитетів (освіта) в складі Боснії і Герцеговини.

Влада Боснії і Герцеговини відмовили військовим лікарям з Російської Федерації в доступі на основну частину території країни. Про це йдеться в заяві прес-служби міністерства безпеки республіки, передають Патріоти України.

Спочатку присутність російських військових медиків в країні була обумовлена на вищому рівні: росіяни повинні були потрапити в місто Мостар для проведення дезінфекції від коронавіруса приміщення місцевої лікарні. Однак у справу втрутилися велика політика і дипломатія: місто Мостар знаходиться в боснійсько-хорватській частині держави, а російські фахівці ще на початку квітня приїхали в Республіку Сербську, ентитет (утворення) в складі Боснії і Герцеговини.

Не виключено, що в Сараєво сприйняли такі дії росіян як спробу міжнародного визнання сербського анклаву, тому російським лікарям було відмовлено в доступі на основну частину країни.

Республіка Сербська з'явилася на карті Балкан на початку 1990-х років під час розпаду Югославії: більшість населення там склали православні серби, вони оголосили про свою незалежність від Боснії і Герцеговини, яку населяють католики-хорвати і боснійці-мусульмани. У 1992-1995 роках край пережив масштабні бойові дії, в ході яких загинули десятки тисяч людей з обох сторін. У конфлікт втрутилися США і країни НАТО: Росія офіційно не брала участі у війні, але підтримувала боснійських сербів зброєю, технікою і живою силою у вигляді найманців і добровольців. У 1995 році, після укладення Дейтонського перемир'я, Республіка Сербська була реінтегрована до складу Боснії в якості "держави в державі".

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...