Хіти тижня. Нема чого більше "мендальничати" з диктатором: Після видачі "вагнерівців" Росії МЗС України виступило з різкою заявою щодо Лукашенка. РНБО додала

У Зеленського зрозуміли, що Лукашенко їх використовував лише щоб краще домовитись з Кремлем

Немає жодних доказів участі українців у дестабілізації ситуації в Білорусі, про що у п'ятницю, 14 серпня, заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко. Водночас, є докази в участі у терористичній діяльності 28 найманців ПВК "Вагнера", які були передані Росії. Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України щодо окремих заяв керівництва Республіки Білорусь, зазначають Патріоти України.

"МЗС України висловлює занепокоєння заявами керівництва Республіки Білорусь щодо участі громадян України в організації, наголошуємо, мирних протестів у зв'язку з результатами президентських виборів. Ми обурені тим, що президент дружньої нам держави звинувачує українців у дестабілізації ситуації в Білорусі. Цьому немає жодних доказів", - йдеться в повідомленні.

Водночас, в відомстві зазначили, що є докази в участі у терористичній діяльності 28 найманців ПВК "Вагнера", затриманих у Білорусі.

"І вони були детально викладені у запитах про видачу, які українська сторона направила до Мінську - щоб злочинці понесли справедливе покарання. Натомість "вагнерівці", з благословення білоруської влади, повертаються в РФ. Щоб і надалі здійснювати злочини на території суверенних держав", - резюмується в повідомленні.

Зі свого боку секретаріат РНБО випустив заяву, в котрій наголошується, що повернення білоруською владою бойовиків «Вагнера» у Росію є недружнім кроком стосовно України. Рішення не відповідає духу двосторонніх відносин. Про це повідомляє пресслужба РНБО.

"На жаль, влада Білорусі ухвалила не правове рішення, яке не відповідає духу двосторонніх взаємовідносин, і є не дружнім кроком по відношенню до України», – заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

Зокрема, він зазначив, що нажаль це рішення негативно позначиться на відносинах двох держав, оскільки Україна зібрала достатньо доказів щодо участі бійців «Вагнер» у збройному конфлікті на Донбасі в складі незаконних збройних формувань Російської Федерації.

Офіс Генерального прокурора України ще 11 серпня звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб, затриманих 29 липня 2020 року правоохоронними органами Білорусі. Всім цим 28 особам, серед яких 9 громадян України, було обґрунтовано повідомлено про підозру в участі у терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України).

В РНБО зазначили, что закон і повага до правових процедур вимагали від білоруської сторони іншого рішення щодо бійців «вагнерівців».

«Зі своєї сторони хочемо зазначити, що Україна знайде час і можливість, маючи доказову базу, притягувати всіх винних у скоєнні злочинів на нашій території до кримінальної відповідальності, в якій би далекій країні вони не переховувалися», – наголосив Секретар РНБО України".

Грабуть все: З Донеччини окупанти вивозять промислове обладнання під виглядом металобрухту

середа, 17 квітень 2024, 0:55

За даними національного спротиву, російські загарбники під виглядом металобрухту вивозять з окупованих територій Донецької області у Росію обладнання промислових підприємств, передають Патріоти України. Дослівно: "Чергова хвиля аудиту промислових підпр...

Президент Казахстану втер носа Путіну в ситуації з рекордним паводком

вівторок, 16 квітень 2024, 23:28

Глава Казахстану Касим-Жомарт Токаєв прибув з робочою поїздкою у Північно-Казахстанську область. Він здійснив обліт Кизилжарського району, околиць Петропавловська та Сергіївського водохранилища – територій, які потерпають від весняної повені. Натомість...