Хіти тижня. Несподіваний аргумент: Історик пояснив, чому Росію не варто називати "Московія"

Вживати назву "Московія" відносно територій Російської Федерації зараз не є цілком коректним. Таку думку озвучив кандидат історичних наук, доцент Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Павло Сацький, повідомляють Патріоти України.

Так він прокоментував заяву радника президента з політичних питань Микити Потураєва, який запропонував перейменувати Російську Федерацію на Московію. Це, на його думку, допоможе їй "повернути історичну різноманітність".

Історик Павло Сацький пояснив, що назва "Московія" дійсно тривалий час застосовувалась у дипломатичному обігу і картографії у період XVI-VIII ст. Це не була самоназва держави, її використовували європейські дипломати для зручності означення вотчини монарха, титул якого був "Цар Московський і всея Русіі".

Поняття "Русіа" вживалося в сенсі претензії на суверенітет і спадкоємність усіх земель, котрі носили назву Русь і перебували під суверенітетом нащадків князів Київських. Саме така титулатура була присутня на печатці спочатку Великого князя, а з 1547 року вже – царя Московського. Петро І, іще не взявши титул імператора, видав 1709 року указ, яким зобов’язав дипломатів наполягати на застосуванні у дипломатичному обігу "Росія" замість назви "Московія", – сказав історик.

При цьому, за його словами, вживати назву Московія зараз не є цілком коректним. Країна-агресор має назву Російська Федерація, під цією назвою вона визнана та фігурує у міжнародному праві.

"Вживання Україною іншої назви матиме наслідком нікчемність її актів та дій, у яких фігуруватиме запроваджена в односторонньому порядку назва Росії. Подібні заяви можуть розглядатися більш як ідеологічні, для внутрішнього використання. Безумовно, така ініціатива викликатиме роздратування в Росії у певних колах політикуму та інтелігенції. Але реалізувати цю ініціативу не реально. Тому це буде зайва пожива для російської пропаганди та привід для троллінгу аналогічного характеру", – додав Сацький.

Джерело: 24 канал

"Донька кричала, мамо, я помираю": Моторошні подробиці про удар окупантів по Дніпру

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:53

Російська окупаційна армія 19 квітня завдала масованого ракетного удару по Дніпропетровській області. Через ворожу атаку загинуло семеро людей, двоє з них - діти. Понад три десятки мешканців поранені. У Дніпрі окупант влучили у житловий будинок та залі...

Діти вчать в основному російську мову та історію: Окупанти на ТОТ створили орган контролю пропаганди у школах

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:32

Російські загарбники створили на тимчасово окупованих територіях орган контролю пропаганди у школах. Про це повідомляє Центр національного спротиву, передають Патріоти України. На тимчасово окупованих територіях Кремль запускає черговий фейковий держав...