Хіти тижня. Несподіваний поворот у справі MH17: У сепаратистів могло бути дві установки "Бук" (відео)

9 березня на суді у справі про катастрофу малайзійського "Боїнга" над Донбасом 17 липня 2014 року прокурор представив обвинувальний висновок.

На процесі у справі про загибель рейсу MH17 сторона звинувачення заявила, що в 2014 році на Донбас були відправлені щонайменше дві зенітно-ракетні установки "Бук". Одна з цих установок не доїхала до пункту призначення через поломки, повідомляють Патріоти України.

Група Bellingcat в 2018 році повідомила, що транспортуванням "Бука", з якого був збитий малайзійський "Боїнг", займався офіцер ГРУ Олег Іванніков. Однак, як звертає увагу Бі-бі-сі, на засіданні суду в Нідерландах прокурори заявили, що "Бук", пересування якого контролював Іванніков, насправді до самопроголошеної "ДНР" не доїхав. А "Бук", який збив літак, - це інша зенітно-ракетна установка.

9 березня на суді у справі про катастрофу малайзійського "Боїнга" над Донбасом 17 липня 2014 року прокурор представив обвинувальний висновок. Міжнародна слідча група, яка розслідувала катастрофу "Боїнга", дійшла висновку, що він був збитий з установки "Бук", яка прибула на схід України з російської військової частини.

Звинувачення пред'явлені трьом громадянам Росії - це Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський, Олег Пулатов, і одному громадянину України - Леоніду Харченку. Всі вони мали відношення до підтримуваних Росією сепаратистів на Донбасі, які вели бої проти української армії. Гіркін в момент катастрофи був командувачем силами сепаратистів. Дубинський був його підлеглим і очолював розвідку. Пулатов і Харченко, як вважає слідство, мають відношення до переправлення "Бука" на Донбас.

Жоден з обвинувачених не присутній в суді. Одного з них - Олега Пулатова - представляють адвокати. В обвинувальному висновку, оприлюдненому на сайті нідерландської прокуратури, містяться два звинувачення - у власне знищенні літака і у вбивстві.

У документі зазначено, в яких саме діяннях підсудних обвинувачення вбачає склад злочину. Зокрема, там міститься твердження, що обвинувачені (особисто або опосередковано) сприяли тому, що в Україну був доставлений російський "Бук" з екіпажем. Виступаючи в суді, представник звинувачення заявив, що розслідування триває і слідчі намагаються встановити особи екіпажу "Бука", а також тих, хто віддавав їм накази.

Також в обвинуваченні йдеться, що підсудні віддавали розпорядження про те, де саме розмістити "Бук", а також сприяли тому, щоб установка була вивезена з території України назад до Росії.

Четверо обвинувачених, на думку слідства, зіграли ключову роль в операції з "Буком", хоча, як заявив прокурор, "кнопку натискали не вони, а екіпаж". У звинуваченні також не говориться, чи навмисне був збитий "Боїнг" або помилково. Виступаючи в суді, прокурор сказав, що це не так важливо, оскільки людину, яка застрелила би випадкового перехожого, переплутавши його зі своїм ворогом, все одно судили б за вбивство.

Прокурор також заявив, що свідки звинувачення залишаться засекреченими, оскільки побоюються переслідування з боку Росії і сепаратистів. Троє з чотирьох обвинувачених, з ким вдалося зв'язатися журналістам, - Стрєлков, Дубинський і Пулатов - заперечують свою провину. На процесі в Нідерландах представлений тільки Пулатов. Його захищають двоє нідерландських адвокатів. Вони заявили в суді, що Пулатов заперечує свою причетність до катастрофи "Боїнга". За словами адвокатів, справа вимагає додаткового розслідування.

Справа про державний заколот: Верховний суд США виніс рішення щодо можливості участі Трампа у президентських виборах

неділя, 5 травень 2024, 4:15

Верховний суд США дозволив експрезиденту Дональду Трампу брати участь у праймеріз у штаті Колорадо. Це рішення суду надає йому можливість бути висунутим як кандидат від Республіканської партії під час виборів наступного глави держави. Про це у суботу, ...

Вражаючий результат царювання Путіна: В Підмосков'ї розширять головне військове кладовище Росії - ЗМІ

неділя, 5 травень 2024, 2:35

При відкритті меморіалу 2013 року планувалось, що первісної території під 40 тисяч поховань вистачить на наступні 200 років. Проте тепер усвідомили потребу екстреного розширення. При тому, що елітарного поховання удостоюють тут далеко не всіх "героїв СВО"