Хіти тижня. Оголошено вирок майору ЗСУ, котрий застрелив солдата за те, що видав окупантам позиції підрозділу на Донбасі

Колишнього начальника відділення зв’язку штабу військової частини В0849 Віталія Винника засудили на 5 років позбавлення волі за вбивство бійця ЗСУ Олега Томашука, який показав у Instagram позиції українських бійців на Донбасі. Про це повідомляє “Судовий репортер” із посиланням на вирок від 27 серпня, зазначають Патріоти України.

Вирок виніс Красноармійський районний суд Донецької області. Відомо, що навесні 2017 року солдати поїхали на стрільби на бойовій машині. Коли вони виїжджали з заводу в місті Авдіївка, де була розташована військова частина, Томашук почав знімати відео на телефон. У ролику, який він опублікував разом зі знімками в Instagram, було видно позиції військових ЗСУ.

Після цього Томашуку дзвонили, писали і дякували, що він “здав свої позиції”. 20 березня в YouTube з’явилося відео під назвою “український боєць-інстаблогер розкрив становище секретних позицій ЗСУ”. Ця інформація швидко дійшла до штабу.

Зокрема, Виннику зателефонував помічник начальника штабу і нецензурно вилаяв за те, що його бійці “засвітили” позиції і це вже обговорюють вороги. Майор вибудував бійців під кабінетом і почав питати, хто з них виклав відео зі стрільб. Пізніше він запросив до себе в кабінет чотирьох солдатів. Там він включив відео, яке поширили вже на російському ресурсі і активно коментували.

Винник запитав Томашука, чи розуміє той, що такі дії можна прирівняти до державної зради. Потім майор взяв пістолет, перезарядив перед обличчям солдата і вистрілив в голову, від чого Томашук помер. За словами свідків, боєць встиг лише попросити майора не робити цього і спробував ухилитися від пострілу, але не встиг.

У суді Винник визнав, що вбив солдата, але не погодився з кваліфікацією злочину, запевняючи, що не хотів цього робити і це сталося випадково. Майор заявив, що під час розмови з бійцем згадав літо 2014 року під Амвросіївкою, коли бойовики обстрілювали позиції ЗСУ. Потім виявилося, це сталося, зокрема, через публікації військовими знімків у соцмережах. Тодішня ситуація нібито нагадала йому ті події і змусила передбачити можливі наслідки.

Постріл у Томашука він пояснив миттєвим психологічним фактором і додав, що не пам’ятає, як заряджав пістолет. При цьому стаціонарна експертиза встановила, що обвинувачений усвідомлював свої дії, хоча і перебував у стані вираженого емоційного збудження.

При винесенні вироку суд врахував як пом’якшувальні обставини щире каяття і вчинення злочину в стані афекту. Остання виникла несподівано у відповідь на реальну загрозу життю його особисто і його підлеглих через дії потерпілого. Зазначається, що в день винесення вироку Винник все ще не відшкодував батькові вбитого матеріальний збиток.


"Бамблять" своїх: Російська авіація скинула ракету X59 на Бєлгородську область

вівторок, 23 квітень 2024, 10:53

У Бєлгородській області Росії біля села Красне в полі виявили ракету X59, передають Патріоти України з посиланням на ASTRA. Деталі: За інформацією російських журналістів, ракета "нештатно" зійшла за 92 км від кордону з Україною. Її знайшли 19 квітня....

Не приховував симпатій до Кремля: Трамп називав Україну "тотально корумпованою" і "частиною Росії"

вівторок, 23 квітень 2024, 10:30

За часів свого президентства Дональд Трамп критикував Україну за корупцію і підтримував історичні претензії Росії на частину її території. Про це йдеться у публікації The Wall Street Journal, передають Патріоти України. Колишні й нинішні посадовці адм...