Хіти тижня. "Особливий геморой почнеться зараз у Туркменістану, Узбекистану та Таджикистану. І фокус у тому, що всі вони - союзники Росії", - Дмитро Вовнянко

"Таліби заявили про взяття під контроль всієї території Афганістану. Президент Афганістану зрікся влади. Буде сформований тимчасовий уряд за участі лідерів «Талібану». По факту, «Талібан» здобув практично все озброєння, залишене американцями для армії Афганістану", - пише блогер та журналіст Дмитро Вовнянко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Що це все означає і чому американці пішли? Для початку, що таке «Талібан». Аби просто, таліби – це ісламські більшовики. Фанатики, що марять новим «новим миром» - лише не за Марксом, а за шаріатом. Зараз ці дивовижні люди, які всі останні 20 років не училися нічому крім як воювати, захопили величезні запаси зброї і територію з чималим мобілізаційним ресурсом. Що станеться далі?
Те саме що сталося з більшовиками у 1917 р. Вони почали експансію на землі які вважали своїми – Україна, Дон, Урал… Таліби зараз стануть грандіозним гемороєм для країн-сусідів. Для Ірану, Пакістану, і навіть для Китаю – через Ваханський коридор. Тепер таліби будуть не американським, а їхнім спільним гемороєм. І вже повірте, приходу Талібану до них, керівники Ірану та Пакістану не хочуть так само, як польські соціалісти у 1920 р. не хотіли приходу більшовиків.
Але особливий геморой почнеться зараз у Туркменістану, Узбекістану та Таджикістану. І фокус в тому, що всі вони – союзники Росії. Ба-більше, Узбекістан, Таджикістан і Росія щойно провели біля кордонів з Афганістаном спільні навчання. Якраз через загрозу талібів. От тільки проводити навчання і реально воювати з талібами – речі принципово різні. Один раз Москва ув’язалася в війну проти афганських ісламських фанатиків, для неї це завершилося руїною імперії.
Москва це розуміє, і тому намагається з талібами порозумітися вже зараз – саме через те у Москві нещодавно приймали делегацію Талібану, на секундочку – членів організації, визнаної в Росії терористичною. Москва намагається з талібами домовитися. А це приблизно… Ви собі уявляєте році щось так у 1919-му, угоду між більшовиками і країною, керівництво якої більшовики зневажають? От приблизно це й буде.
І відкрутитися Москва не зможе, бо в країнах Середньої Азії ударно посилює свою присутність Китай. У Казахстані китайців уже дуже багато. Відмова Росії виступити проти талібів кине ці країни в обійми китайців… США цілком влаштує, якщо Китай захопиться війною з талібами через свій вплив у Середній Азії. Що при цьому станеться в стосунках Китаю і Росії – від перспектив голова обертом.
Я вже бачив пости окремих блогерів різної міри зеленості, мовляв – Байден програв в Афганістані. Шановні, при чому тут Байден? Вивести війська з Афігану було рішенням президента Трампа. А якщо чесно – то взагалі до лампочки, хто був би президентом. Американська система вибудувана так, що персоналія президента принципового значення не має. Якщо США вирішили вивести війська з Афгану, це тому що так вирішила більшість політичної еліти США, з усіх партій.
Це – реальна політика, ласкаво прошу. У ній нема вічних друзів, є лише вічні інтереси. Аби США з тобою дружили, треба бути для них або дуже потрібним, або правильно їх до дружби примушувати. Петру Порошенко це вдавалося. Президентам Афганістану (вже колишньому) і України (наразі чинному) вдається не дуже. Таке до них і ставлення.
Хоча траур грантожерів я чудово розумію – їхніх афганських колег щойно злили в унітаз. Когось евакуювали разом з американцями, а більшості помахали ручкою і сказали «Гуд лак!» Це найбільший для них удар, після того як вірменські грантожери ущент програли війну Азербайджану. Ну, нічого не поробиш. Якщо афганські грантожери обростали садибками і земелькою як наші, і так само гнобили своїх керівників-державників – не дивно, що таліби захопили Афганістан аж так швидко. Далі – наслідки".

За вбивство громадянки США: В Конгресі закликали притягнути Ізраїль до відповідальності

неділя, 8 вересень 2024, 15:03

Демократи в Конгресі приєдналися до Організації Об’єднаних Націй, щоб засудити вбивство громадянки США на Західному березі річки Йордан у п’ятницю. Вони закликали притягнути Ізраїль до відповідальності на тлі зростання напруженості через розширення пос...

"Моя миротворча місія ще не закінчена": Орбан направив лідерам ЄС свій "план"

неділя, 8 вересень 2024, 14:53

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що продовжує роботу над так званою миротворчою місією, в межах якої намагається "запобігти ескалації" повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це він сказав журналістам у суботу, 7 вересня, перед уч...