Хіти тижня. Підірвались на "російській міні": Австрійський уряд у повному складі відправлено у відставку

27 травня парламент Австрії висловив недовіру федеральному канцлеру Себастьяну Курц і його уряду. Голосування ініціювала Соціал-демократична партія Австрії (СПА). Її підтримали опозиційна партія «Сейчас» і Австрійська партія свободи (АПС).

Це перший випадок в післявоєнній історії Австрії, коли парламент висловив вотум недовіри канцлеру. Тепер президент країни Александер Ван дер Беллен повинен буде призначити нового канцлера і привести до присяги його уряд, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Політична криза в Австрії виникла раптово. 17 травня німецькі видання Spiegel і Süddeutsche Zeitzung оприлюднили відеозапис, зроблений прихованою камерою під час таємної зустрічі на Ібіці між відомими австрійськими політиками і якоюсь росіянкою, яка видавала себе за племінницю мільярдера. Це були лідери АПС Хайнц-Крістіан Штрахе і Йоганн Гуденус. Вони пообіцяли бізнес-леді вигідні будівельні контракти в разі свого успіху на парламентських виборах в обмін на щедре фінансування АПС. Укладена угода була грубим порушенням законодавства Австрії.

АПС дійсно показала дуже хороший результат на парламентських виборах 2017 року. Вона не тільки пройшла в парламент, а й змогла укласти коаліційну угоду з Австрійською народною партією, яку привів до перемоги Курц. Він в результаті став федеральним канцлером, Штрахе отримав крісло віце-канцлера, а Гуденус очолив фракцію АПС в парламенті.

Відеозапис був справжнім. Курц оголосив про відставку Штрахе і розрив коаліційної угоди. Він звернувся до президента Австрії з пропозицією провести дострокові парламентські вибори, і Ван дер Беллен його підтримав. Голосування призначили на вересень.

Здавалося, Курц зумів вийти з вкрай неприємної ситуації. Однак скандалом скористалася СПА. Її представники заявили, що уряд Курца не в змозі управляти країною в ситуації, що склалася. Вотум недовіри був поставлений на голосування в парламенті після того, як стали відомі попередні підсумки виборів до Європарламенту. В Австрії найбільше голосів отримала АНП. Але це не врятувало Себастьяна Курца. В результаті скандал з відеозаписом виявився на руку політичним противникам канцлера.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...