Хіти тижня. "Подзвоніть Паші": Хто стоїть за командою Зеленського в Харкові? - "Схеми"

Аналізуючи переможців на парламентських виборах у мажоритарних округах Харкова й області, журналісти виявили, що всі уповноважені особи, які представляли інтереси кандидатів «Слуги народу», працюють у фірмах Вадима Слюсарєва.​

«Подзвоніть Паші». Саме це порадив Володимир Зеленський журналістам «Схем», коли вони вирішили розібратися у цій цікавій історії та розпитати президента особисто, зазначають Патріоти України.

Журналісти запитали у президента: що пов’язує партію «Слуга народу» і Вадима Слюсарєва? Саме цю людину в ЗМІ називали «тіньовим куратором» штабу СН на Харківщині. А розслідники виявили його зв'язок із щонайменше чотирма мажоритарниками від «Слуги народу». Президент же заявив, що це ім'я йому знайоме і що Слюсарєв дійсно «допомагав» керівнику виборчого штабу «Слуги народу» Павлові Сушку. Але як саме – не уточнив. Натомість порадив запитати у Сушка напряму.

Who is Mr. Sliusarev?

Вадим Слюсарєв – колишній прикордонник. У 2002 році він очолив відділення прикордонного контролю на контрольно-пропускному пункті «Гоптівка», що розташований у Харківській області на кордоні з Росією. Згодом, у 2006 році, він став начальником відділу прикордонного контролю «Дергачі», який об’єднав «Гоптівку» і «Козачу Лопань». Через три роки Слюсарєв пішов на підвищення і отримав посаду начальника відділу внутрішньої безпеки Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

Приблизно в ті ж роки Слюсарєв був помічником на громадських засадах народного депутата 5-го і 6-го скликання (у 2006–2012 роках) від Партії регіонів Артема Пшонки – сина колишнього генерального прокурора України Віктора Пшонки, який після Революції гідності втік до Росії. Дописувач сайту «Цензор.нет» називає Слюсарєва другом дитинства Пшонки-молодшого – вони обидва народилися у Краматорську.

Але найстрімкіший кар’єрний зріст Слюсарєва припав на президентство Віктора Януковича. Вже у 2011 році харківський прикордонник переїхав до столиці, де став начальником департаменту персоналу внутрішньої безпеки адміністрації Державної прикордонної служби України. У 41 рік він отримав звання генерал-майора.

В адміністрації ДПСУ Слюсарєв пропрацював до 2014 року – після подій на Майдані він звільнився з прикордонної служби і пішов у бізнес. Колишня державна служба не перестала бути для нього джерелом доходу навіть після звільнення. Тепер прикордонники платять фірмі Слюсарєва бюджетні гроші за оренду приміщення для розташування свого прикордонного пункту, яке нині у його приватних руках. Всього ж Слюсарєв є співвласником 9 компаній – через які простежуються зв’язки з мажоритарниками від «Слуги народу» в регіоні.

«Схеми» виявили кілька неоднозначних фактів щодо бізнесу Слюсарєва.

У 2017 році Слюсарєв став співвласником фірми «Фронтера», яка займається управлінням орендованим майном. Ця компанія примітна тим, що за часів роботи Вадима Слюсарєва в адміністрації ДПС придбала майновий комплекс «Дружба» – триповерхову адміністративну будівлю одразу біля КПП «Гоптівка». Тепер на третьому поверсі цієї будівлі розміщується Харківський прикордонний загін, у якого немає власного приміщення. Через це з бюджету щороку прикордонники мають сплачувати фірмі Слюсарєва сумарно 900 тисяч гривень орендної плати.

Із компанією Слюсарєва «Фронтера» пов’язана ще одна суперечлива історія.

У 2013 році ця компанія отримала земельні ділянки поблизу «Гоптівки», де зараз розміщуються магазини продовольчих товарів і пункти страхування. Одну з цих ділянок поблизу кордону з Росією «Фронтера» використовує як паркінг. Опікується нею батько Слюсарєва – приватний підприємець, на рахунки якого надходить оплата за послуги паркування.

Іще одна земельна ділянка, яка теж тепер належить «Фронтері» Слюсарєва і яка розташовується там само на «Гоптівці», ставала предметом судового розгляду. Її у 2011 році купила фірма «Онікс-2006», яка займається орендою і управлінням нерухомістю і якою нині співволодіє Вадим Слюсарєв (на 96%), напряму у Дергачівської райдержадміністрації. З цільовим призначенням – для розміщення торговельного павільйону продовольчих і непродовольчих товарів.

У Службі автомобільних доріг у Харківській області тоді вирішили, що передача цієї земельної ділянки, яка перебувала у її веденні, відбулася з порушенням, тому звернулися до суду з позовом – визнати недійсним договір купівлі-продажу. Суд відкрив провадження у справі. Але на той час начальник Служби автомобільних доріг у Харківській області Костянтин Микуленко скасував довіреність юристові, який представляв інтереси служби у суді. Тож представляти службу стало нікому, і суд залишив справу без розгляду. Більше у Службі доріг до суду з цим питанням не зверталися.

«Схеми» надіслали запит до Держгеокадастру у Харківській області, щоб дізнатися – на якій підставі землю державної власності, яка перебувала в користуванні харківської Служби автомобільних доріг, отримала фірма Слюсарєва? Відповіді у відомстві поки не надали.

Але земельні питання – це не все, чим встигли відзначитися компанії Слюсарєва. Одна із його фірм, якою він володіє на 50%, ТОВ «Дьюті-Фрі Одеса», фігурувала у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України, відкритому у січні 2017-го, щодо контрабанди цигарок. Саме вона отримувала великі партії тютюнової продукції невідомого походження з Росії.

Слідчі Генпрокуратури виявили схему, за якою у 2014–2017 роках група осіб ввозила з Росії в Україну цигарки в обхід митниці. Завдяки цьому їм вдалося ухилитися від сплати необхідних податків і зборів «в особливо великих розмірах».

Слідчі обшукали одну з вантажівок, залучену до схеми, і виявили там 675 тисяч пачок контрабандних цигарок. Звідки походять ці цигарки і якої насправді вони якості – встановити не вдалося, жодних супровідних документів правоохоронці не знайшли.

Однак «Дьюті-Фрі Одеса», відповідно до даних із судової ухвали, відмовилася від отримання цих цигарок і перенаправила вантажівку іншим фірмам. Виходить, що все-таки отримувачем цих тютюнових виробів була саме фірма, співвласником якої є Вадим Слюсарєв? І чи можлива була така плідна робота експрикордонника, а нині бізнесмена Слюсарєва без узгодження з боку місцевої влади?

Тікай, Федорович, тікай... На головному пропагандистськоу телешоу путіна раптово рознесли Януковича

середа, 24 квітень 2024, 6:24

На росТБ пропагандисти договорилися до того, що Янукович також був фашистом й русофобом. Його обзивали останніми словами, хоча самі просували цю кандидатуру. Про це говорить журналіст Денис Казанський. Один із гостей ефіру, який перейшов на бік ворога,...

Байден з підписом обіцяє не тягнути: Сенат США підтримав проголосований палатою Представників законопроект Джонсона про допомогу Україні

середа, 24 квітень 2024, 5:48

Вночі 24 квітня (за Києвом) Сенат США схвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню, де на підтримку України передбачено понад 60 млрд доларів. . Як стало відомо з трансляції засідання, законодавці схвалили цей пакет переважною більшістю голосів. ...