Хіти тижня. Президентське подружжя у День вишиванки вбралось у російські "косоворотки". Придворний дизайнер виправдовується - експерти нищать доводи

Як вказують етнографи, інколи в українській традиції розріз дійсно траплявся збоку, однак орнамент вишивки при цьому завжди залишався по центру сорочки.

20 травня Володимир Зеленський опублікував фотографію, на якій він стоїть разом з дружиною Оленою Зеленською в сорочці, схожій на російську косоворотку, повідомляють Патріоти України.

Цей одяг має відмінну рису - стоячий комір, що застібається на гудзики збоку, а не як у традиційних українських чоловічих сорочок - посередині. Користувачі Мережі обурилися роботою стилістів президента, а російські ЗМІ вже пишуть, що Зеленський нібито привітав українців з Днем вишиванки в російській косоворотці.

Вишиванки для президента Володимира Зеленського та його дружини Олени було створено на основі українських традицій крою. А хейт навколо них є невмотивованим. Про це в коментарі ЗМІ заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк. За його словами, їх розробив дизайнер Артем Климчук.

"Українська культура значно багатша, ніж зашорені і виховані ще за радянськими лекалами уявлення про неї. Українська вишиванка – це не один якийсь образ, не один візерунок, не одна модель. Бувають техніки вишивки, варіанти крою. Це різні регіональні особливості та сучасні їхні інтерпретації", – пояснив радник глави ОП.

Зі свого боку Климчук додав, що за основу було узято національний костюм дніпропетровського регіону. "Для сходу України бічний розріз на сорочці був широко поширеним елементом. Він був дуже популярний у XIX столітті, але втратив свою актуальність після всього того, що з нашою країною зробив Радянський Союз. Також ми використовували традиційні орнаменти регіону і характерний виріз на сорочці для жінок квадратної форми. Ми стилізували трохи візерунки, вишили їх хрестиком і ретязем, переосмислили дизайн і осучаснили вишиванку, хоча вона створена за мотивами історичних сорочок, які зберігаються в музеях", – підкреслив дизайнер.

Разом з тим, етнографи та дизайнери "хором" викривають "зраду" придворного дизайнера, а українці не жаліють уїдливих дотепів щодо президентського подружжя.

"Такі сорочки косовороткового типу були більш поширені в Росії й Білорусі. Традиційно в нас таких не було", - повідомила дизайнерка Олена Дідик, яка спеціалізується на вишиванках.

За словами етнологині Оксани Косміної, зміщений убік комірець - не завжди є ознакою саме російської косоворотки.

"Щодо зміщеної вбік застібки й того, що це неодмінно російська косоворотка - ні, не обов'язково. Такий крій був характерний і для традиційних українських вишиваних сорочок. Як чоловічих, так і жіночих. Тобто в самому крої немає нічого такого, про що можна було б говорити, що це щось не наше, а російське", - прокоментувала вона.

Проте навіть в українських традиціях за зміщеним убік комірцем вишивка залишалася в центрі сорочки.

"У цьому випадку вишивкою збоку підкреслили ось цей крій. І такий спосіб шиття справді був характернішим для російських традиційних сорочок. Тому дійсно, це колосальний ляп у роботі команди президента. Такий варіант дійсно більше сприймається як російська косоворотка", - пояснила Косміна.

За її словами, убрання першої леді Олени Зеленської має вигляд цілком "по-нашому". Проте для традиційної вишиванки занадто глибоке декольте й не зовсім правильно розташований декор.

Тим часом дотепники поширюють свою народна творчість у мережі:

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...