Хіти тижня. Ракета "Тор" уразила лайнер у нижню передню частину фюзеляжу, просто під кабіною пілотів, - Бутусов

У процесі розслідування катастрофи українського літака в Ірані члени комісії з розслідування встановили, що ракета поцілила в нижню передню частину фюзеляжу.

Російська зенітна ракета "Тор" уразила український літак у нижню передню частину фюзеляжу, просто під кабіною пілотів. Про це головному редакторові видання "Цензор.НЕТ" Юрію Бутусову розповів неназваний представник української державної комісії з розслідування інциденту, який перебуває в Ірані, передають Патріоти України.

"Учора майже добу експерти української комісії в Тегерані вдень і вночі при світлі прожекторів (які "на всяк випадок" узяли співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій) розбиралися у звезених на майданчик фрагментах літака. Варто зазначити, що всі без винятку члени комісії самовіддано працюють для якнайшвидшого встановлення причин аварії літака, проводять величезний обсяг робіт", – пише Бутусов на своїй сторінці у Facebook.

Інформатор розповів йому про прослухані переговори пілотів літака МАУ з диспетчерським центром Тегерана. "Стандартний радіообмін. Диспетчер дає команду вийти на ешелон 2500 метрів і прощається, командир корабля спокійно спілкується. Важливо було зрозуміти одне: жодних несправностей не було, екіпаж нічого не турбувало, диспетчер не попереджав про повітряну загрозу і про початок бойових дій. Після останньої команди запис обривається. Більше не було нічого. Жодних спроб вийти на зв'язок, жодних переговорів. Найповніша інформація про політ має бути у другій чорній скриньці. Але нам її обіцяли надати сьогодні, будемо дивитися вже спільно з канадськими експертами. Вони прилетять зі своєю апаратурою", – розповів представник комісії.

За його словами, довгий час фахівці не могли виявити пошкоджень на знайдених деталях літака, однак після викладення всіх фрагментів літака стало очевидно, що не вистачає нижньої частини кабіни літака. "Серед уламків удалося ідентифікувати фрагменти верхньої частини кабіни. І тут нарешті сталася знахідка – приблизно о 22.00. На фрагменті кабіни ми виявили пробоїни вражальних елементів бойової частини ракети, які прошили обшивку. Ми знайшли! В нас уперше з'явилися прямі докази у цій справі, які давали можливість довести, що стало причиною загибелі літака. Для нас це був переломний момент", – сказав експерт.

Він розповів про попередні підсумки розслідування: "Російська зенітна ракета "Тор" уразила лайнер у нижню передню частину фюзеляжу, просто під кабіною пілотів. Пряме влучання – і кабіна спалахнула зсередини. Миттєво від'єднався транспондер літака, який подає сигнали про політ. Одразу зник зв'язок. Поки немає даних, одна чи дві ракети завдали таких пошкоджень. Імовірно, що друга ракета також уразила фюзеляж знизу близько до першої. Але все це ще потрібно уточнити".

За його словами, сьогодні розслідувачі мають дістати доступ до всіх даних об'єктивного контролю. "Щодо співпраці з іранськими колегами – у нас виникає враження, що ті, хто контактує з нами, щиро хочуть допомогти і самі розібратися – загалом проблем немає. Будемо сподіватися, що такий настрій і робочі контакти у нас збережуться і тепер", – додав експерт.

Намагалася вплинути на Європарламент: У Польщі викрили шпигунську мережу Росії

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:50

Сайт Voice of Europe, який просуває російську пропаганду, країна-агресор Росія використовувала, зокрема, для послаблення позицій Польщі в Європейському союзі. Про це повідомив "Радіо Свобода" речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Яцек ...

Є вагома причина: Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпіади у Парижі,

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:30

Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Побоювання, зокрема, викликані терактом у Підмосков'ї, передають Патріоти України з посиланням на Europe 1. Джерело видання у головному управлінні внутрішньої без...