Хіти тижня. Росіяни мобілізували тисячі ботів на підтримку Зеленського, - політолог

Президент живе історією, що для нього найбільшою проблемою є не Росія, не економіка, не бідність, а Петро Порошенко. Це дуже небезпечна стратегія.

Сьогодні відбулася безпрецедентна з часу першого і другого туру президентських виборів мобілізація ботів у соцмережах. Про це в інтерв'ю розповів екс-депутат, політолог Вадим Денисенко, передають Патріоти України.

- Сьогодні на акцію "Червоні лінії" проти капітуляції прийшло близько 10 тис. людей. Як вважаєте, це багато чи мало? І чи вплине мітинг на стратегію Банкової на "нормандській зустрічі"?

- З моєї точки зору, це абсолютно очікувана цифра. Бо розраховувати на те, що сьогодні прийде 50-60 тис., було б неправильно. Вся акція побудована на тому, що ще нічого не сталося – це просто попередження. З цієї точки зору – це не успіх і не поразка. Тому, все абсолютно нормально. Головне питання насправді в тому, чи вплине це якось на ОП. На Банковій, безумовно, напружаться. Зрозуміють, що сьогоднішні 10 тис. може екстраполюватися в майбутні 100 тис. Сьогоднішня цифра отримана без великої мобілізації, без звезення людей, це виключно кияни, які вийшли на акцію протесту в той момент, коли ніякої загрози ще не існує. Тобто, це достатньо серйозна цифра.

- В той же час по соцмережах сьогодні достатньо активно ганяється історія, що в Україні оголошено жалобу, а опозиція влаштувала "танці на кістках"…

- В принципі, ми повинні говорити, що сьогодні відбулася безпрецедентна з часу першого і другого туру президентських виборів мобілізація ботів у соцмережах. Такої кількості ботів ми не спостерігали з часів найактивнішої фази президентської виборчої кампанії. На моє глибоке переконання, така кількість ботів неможлива була б без активної участі російських ботоферм.

Я вважаю, що сьогодні це ще не пікова історія, а початок цієї кампанії. Її пік розпочнеться завтра з нормандського формату. І вона буде активно розгортатися як мінімум у .найближчі тижні. Ми можемо сказати, що сьогодні в соцмережах працюють, з однієї сторони українські боти, а також активно залучені російські боти. І кількість ботоакаунтів ми можемо оцінювати не менше, ніж у 5-10 тис.

Під час президентської кампанії в пікові моменти працювала саме така кількість ботоакаунтів, причому треба розуміти, що безпосередньо Зеленський не мав своїх ботоферм. Всі ботоферми, які працювали поруч, – це були ботоферми тих, хто його реально і офіційно підтримував. Але разом з ними (не думаю, що в прямій координації) працювали росіяни, які дуже активно включилися з певного моменту. І зараз ми бачимо ту саму історію. Відразу хочу сказати, Зеленський не займався створенням своїх ботоферм після того як став президентом. Принаймні, я про це не чув нічого. Зараз просто знову піднялися всі ботоферми, які працювали раніше. Чи координуються росіяни з Банкової чи Банковою? Підтвердження цьому нема.

- Себто, можна сказати, що має місце не лише використання російських технологій, а й залучення самих росіян?

- Я б не назвав це російськими технологіями. Просто росіяни дуже активно включилися в розгонку меседжу про те, що, по-перше, це "танці на крові; в країні траур, а тут нібито щось святкують". Ну це є маячнею, якщо подивитися на те, що відбувається. Друга теза – це "ви не хочете миру, ви хочете війни". І третя теза – це те, що у всьому винен Порошенко. Це три основних тези, які розганяються на сьогоднішній момент у соцмережах.

Я написав сьогодні абсолютно невинний пост. Просто показав фотографію, де я на Майдані, розказав свої думки з приводу нинішньої ситуації. Я не пам’ятаю такого, щоб мені довелося видалити більше десяти коментів від людей, в яких немає жодного написаного поста. Тобто, типових ботів.

- Виходить, що Росія підключилася сама по собі, чи можуть бути якісь домовленості?

- Неможливо точно відповісти на це питання. Але те, що Росія, а саме Ольгіно, підключилося до цієї історії, не викликає жодних сумнівів.

- Кілька днів тому суспільство гуділо через обшуки у нібито Медведчука і через накриття СБУ ботоферми. Чи пов’язані ці історії з майбутньою "нормандською зустріччю"?

- Зараз можна більш-менш реалістично говорити про велику конкуренцію між кількома групами впливу. І так звана група Медведчука зараз програє так званій групі радника президента Єрмака. Тому що Єрмак є головним переговорником із Російською Федерацією. Власне кажучи, на цю історію треба дивитися як на внутрішньовидову війну, коли певні групи впливу воюють між собою. Чи мають ці історії відношення до сьогоднішнього дня? Очевидно, що так. Бо внутрішньовидова війна завжди є найбільш жорстокою. І ніхто не може сказати, що навіть люди по одну сторону барикад не будуть переступати певні межі у внутрішньовидовій війні. З цієї точки зору, історія має відношення до сьогоднішнього дня.

- А як ви ставитися до версії, що такими обшуками Банкова ніби показує Путіну, що може взяти Медведчука в заручники?

- Я думаю, що це міфологія. І говорити про те, що хтось на сьогоднішній момент може взяти Медведчука в заручники, – це міф. Та версія, що його можна дещо "покусати" – це факт.

- Також бачимо, як проросійські діячі – Портнов, Лукаш, Шарій – активно займаються дегероїзацією наших воїнів і учасників Революції гідності. Поширюють у соцмережах меседжі, спрямовані на те, щоб перетворити Майдан 2013 – 2014-го на фейк. Як ви думаєте, чи може влада з цим щось зробити? Або ж їй це вигідно?

- В принципі, це абсолютно невигідно Зеленському – в цій історії він не грає в свою гру. Безумовно, влада може щось робити, але найближчим часом Зеленський з цього приводу нічого робити не буде. Він живе у своєрідній розтяжці. З однієї сторони, його оточення розповідає йому, що він найближчим часом може отримати Нобелівську премію миру. З іншої, його ж оточення говорить про те, що зараз існують плани нібито перевороту. І цей переворот змете його фізично. Тобто, з одного боку він живе в ореолі майбутньої слави, а з іншого – в страху, що щось може з ним фізично статися.

Тому навколо цього і будується його внутрішня українська політика. Я маю на увазі не Донбас, який на сьогодні став політикою не стільки внутрішньою, скільки зовнішньою. А саме внутрішню українську політику.

Саме через це він настільки зациклений на Порошенку. Тому він зробив усе від себе залежне, щоб Порошенко став головним опозиціонером до Зеленського і став найвпливовішим опозиційним політиком.

Президент живе історією, що для нього найбільшою проблемою є не Росія, не економіка, не бідність, а Петро Порошенко. З цієї точки зору, він навіть боїться подумати про те, що героїзація "Беркута" зіграє саме з ним страшний жарт. З ним, а не з кимось іншим.

"Довгий Нептун" у дії: Україна у 10 разів наростила виробництво ракети, яка стала фатальною для ЧФ РФ

середа, 24 квітень 2024, 9:55

"Нептун" став улюбленою ракетою України для знищення Чорноморського флоту Росії. Все більше і більше таких ракет сходить з виробничої лінії. Як йдеться у матеріалі Forbes, зустріч "Нептуна" з багатьома російськими суднами закінчилася фатально для ворож...

"Кращі" кадри: Окупанти призначають директорами навчальних закладів лаборантів і двірників, - ЦНС

середа, 24 квітень 2024, 9:52

У зв'язку з дефіцитом педагогічних працівників на окупованих територіях, загарбники призначають директорами навчальних закладів лаборантів і двірників, передають Патріоти України з посиланням на Центр національного спротиву (ЦНС). Зазначається, що поп...