Хіти тижня. Сенсаційне розслідування. Має друзів у владі? Олігарх Путіна добуває в Україні рідкісний ресурс для "оборонки" РФ (відео)

Олігархи, наближені до президента країни-агресора Володимиру Путіна, добувають українські кварцити і відправляють ресурс на оборонні підприємства РФ, незважаючи на санкції. Про це йдеться в розслідуванні "Схеми. Корупція в деталях", передають Патріоти України.

За даними журналістів, олігарх Олег Дерипаска володіє кар’єром кварцитів у Сумській області, ресурс якого, необхідний для створення російського зброї.

Незважаючи на те, що розробкою родовища формально займається українське ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів», її співробітники носять уніформу з символікою російської компанії «Русал», що належить Дерипасці.

«Форму «Русала» там носять не випадково. Власником ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів» з 2011 року є кіпрська United Company Rusal Silicon Limited. А це – «дочірня компанія» російського «Русала». Тобто з надр України цінну сировину під час війни з Росією безперешкодно видобуває російська фірма – і заробляє на цьому», – йдеться в розслідуванні.


Зазначається, що більшу частину видобутих мінералів відправляють до РФ, і лише мала частина продається українським компаніям.

У 2018 році покупцями українського кварциту стали два російські підприємства. Майже половина видобутку поставляється на завод «Кремній-Урал», який відноситься до об’єднаної компанії Дерипаски. І ще близько половини кварцитів їде на Новолипецький металургійний комбінат іншого російського олігарха, мільярдера Володимира Лісіна.

Однак, Глухівський кар’єр – не єдиний актив Дерипаски в Україні. Він досі володіє майже десятком підприємств алюмінієвої галузі України. Найбільше з них – Миколаївський глиноземний завод, який виробляє глинозем для алюмінієвих заводів російського олігарха.

Така бізнес-активність відбувається на тлі антиросійських санкцій, які введені РНБО. Так, у травні 2018 року російського олігарха внесли у цей санкційний список. Дерипасці заборонено в’їзд в Україну, заблоковані його активи, заборонено виводити з них гроші. Однак десятки юросіб, що входять до складу «Русала» – дочірні, материнські та афілійовані з нею компанії – вільно працюють в Україні.

«Пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до Олега Дерипаски і пов’язаних з ним юридичних осіб були винесені на розгляд РНБО Службою безпеки України», – прокоментували ситуацію в РНБО.

При цьому в СБУ не змогли пояснити цю обставину.

Заслужили на премію Дарвіна: На Херсонщині росіяни на моторці підірвались на своїй ж міні (відео)

четвер, 28 березень 2024, 10:45

На лівобережжі Херсонської області окупанти на моторці підірвались на протичовній міні. Її встановили вони ж, передають Патріоти України. "При спробі окупантів встановити протичовнову міну, їх моторку знесло течією на таку ж міну, встановлену раніше", ...

Тактика стала "гнучкою": Росія перехопила ініціативу на фронті, але ЗСУ демонструють "стійку оборону", - німецький генерал

четвер, 28 березень 2024, 9:57

Глава ситуаційного центру по Україні при міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг оцінив поточну ситуацію на фронті, вказавши, що росіяни перехопили ініціативу на суші та в повітрі, однак українські сили демонструють "стійку та ст...