Хіти тижня. Скрипалі-2, або Німці "на гальмах" не спустять: Стало відомо більше про "чекіста" Путіна, який вчинив гучне політичне вбивство у Берліні

Спецслужби США стверджують, що мають свідоцтва причетності до злочину російських спецслужб.

На місці вбивства у Берліні. Фото: Німецька хвиля.

Німецька поліція веде роботу щодо встановлення особи передбачуваного вбивці 40-річного громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі в центрі Берліна (Німеччина). Про це повідомляє видання Deutsche Welle, передають Патріоти України.

Можливого кілера було затримано в день вбивства, 23 серпня, завдяки свідченням двох підлітків. При собі у нього були три тисячі євро готівкою, дві пластикові картки від номерів в готелі і недавно виданий біометричний паспорт на ім'я громадянина РФ Вадима Андрійовича Соколова. Слідство вважає, що документ - підроблений.

Однак є й інша версія про особу кілера. Через кілька днів після злочину слідчі отримали анонімне електронне послання. Лист був відправлений за допомогою поштового сервісу ProtonMail, що використовує елементи електронного шифрування. Коротке послання було написано поганою англійською. В одній з розвідслужб, визнали, що є підстави говорити про правдоподібність викладених у посланні відомостей.

Автор листа, зокрема, прогнозував, що підозрюваний відмовиться від дачі показань, і висловлював припущення щодо його особи. За версією відправника, мова може йти про громадянина РФ Володимира Олексійовича Степанова. Він, імовірно, утримувався у виправній колонії (ІК-11) в місті Бор Нижегородської області, де відбувають покарання переважно колишні співробітники правоохоронних органів і розвідки, засуджені за тяжкі злочини.

Також в листі було посилання на ресурс Obzorcity. Там було зазначено, що в ході судового процесу в Москві Степанов в 2005 році був засуджений до 24 років тюремного ув'язнення. При цьому автор листа висловлював припущення, що чоловік був звільнений достроково з метою вчинення нападів в Берліні. В отриманому слідчими посланні Степанов, зокрема, згадувався як "найманий вбивця".

У вивчених журналістами матеріалах в різних ЗМІ, майор міліції Володимир Степанов фігурував в справах про вбивство виконуючого обов'язки гендиректора оборонного підприємства "Алмаз-Антей" Ігоря Климова, застреленого в червні 2003 року на Кримському валу в Москві, і глави петербурзької компанії "Проммашінструмент" Олени Нещерет, зарізаної в під'їзді свого будинку в жовтні того ж року.

За даними слідства, старший оперуповноважений ГУВС Санкт-Петербурга Володимир Степанов входив до складу організованого злочинного угруповання, яке здійснило не одне вбивство. Він був позбавлений судом звання майора і засуджений до максимально можливого терміну в 24 роки. Крім того, Степанов покривав членів угруповання і надавав їм логістичну підтримку. Як уточнює видання, він був безпосередньо залучений у вбивство Нещерет і використовував нагородну зброю, отриману їм за участь в одній з чеченських кампаній.

Співробітник поліції однієї з європейських країн, що спеціалізується на роботі з технологією розпізнавання осіб, звірив фото Степанова, імовірно зроблені в суді, зі знімками передбачуваного вбивці Зелімхана Хангошвілі, і дійшов висновку, що з 90% ймовірністю мова йде про одне й те ж обличчя.

Тим часом німецькі слідчі поки не можуть однозначно ідентифікувати підозрюваного як Степанова. Слідство звернулося до російських офіційних осіб з проханням уточнити, чи продовжує останній відбувати термін в ІК-11. Запит був залишений російською стороною без відповіді.

При цьому берлінські слідчі органи не виключають, що анонімне послання було відправлено з метою навести на помилковий слід. Зв'язатися з автором листа їм поки не вдалося. За однією з версій, вбивство колишнього чеченського польового командира в Берліні було замовним. Спецслужби США стверджують, що мають свідоцтва причетності до злочину російських спецслужб.

Нагадаємо, Зелімхан Хангошвілі був застрелений в парку Малий Тіргартен в самому центрі Берліна 23 серпня. У Росії влада оголосила його в розшук за звинуваченням у тероризмі. У Німеччині чеченець шукав притулку після кількох скоєних на нього замахів.

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...