Хіти тижня. Смоленська катастрофа: Оприлюднено важливі результати експертизи, Росії не "відмитись"

Згідно з висновками Смоленської підкомісії, причиною катастрофи президентського літака Ту-154М у квітні 2010 року стали вибухи. Про це пише "Польське радіо" з посиланням на слова голови Підкомісії з питань повторного розслідування авіакатастрофи неподалік Смоленська Антоні Мацєревича, повідомляють Патріоти України.

Голова підкомісії наголосив, що тезу про вибух на борту літака підтвердили також британські експерти з Forensic Explosives Laboratory (Лабораторія судово-вибухових речовин) при Міністерстві оборони Великої Британії.

"Не пілоти, не якісь дії осіб, котрі були на борту, призвели до тієї трагедії, а вибух. Сьогодні вже завдяки британцям ми це знаємо. Ми не визначаємо характер вибуху. Ми знаємо напевно, що у цьому вибуху брав участь тротил, що не означає, що нам відомо, якою була формула цього вибуху", - сказав Мацєревич.
Професор Казімєж Новачик, заступник голови Підкомісії з питань повторного розслідування смоленської катастрофи, уточнив, що проведене Центральною поліцейською криміналістичною лабораторією дослідження кінця лівого крила Ту-154М показало наявність вибухових матеріалів.
"Ці дослідження містять графіки, які можна використовувати для оцінки місця виявлення вибухових речовин і того, які це були вибухові речовини. Цей аналіз дозволив нам зробити ці висновки і повідомити прокуратуру, бо у червні минулого року про результати цих аналізів ми поінформували прокуратуру", - додав він.
У повідомленні, серед іншого, написано, що комісія вивчила дослідження, проведені в 2013 році Центральною поліцейською криміналістичної лабораторією, що показали наявність слідів вибухових матеріалів у 107 із 215 взятих зразків.
Підкомісія, своєю чергою, вже направила до прокуратури клопотання про можливість скоєння злочину екс-головою Комісії з розслідування авіакатастроф Єжи Міллєром та членами тієї комісії періоду з’ясування причин смоленської катастрофи у 2010 році.

Чомусь прозвали "Покидьком": Українські танкісти розповіли про плюси і мінуси Challenger 2 у бою

четвер, 25 квітень 2024, 7:39

Велика Британія передала Україні 14 танків Challenger 2. Бійці 82-ї окремої десантно-штурмової бригади розказали про застосування машин на полі бою. Про це йдеться у репортажі hromadske, передають Патріоти України. Військові кажуть, що Challenger 2 — ц...

"Кожен день я чую новини з фронту": Боєць ГУР різко висловився про те, що потрібно змінити в армії

четвер, 25 квітень 2024, 7:30

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” повернувся у стрій після 13 місяців перебування у російському полоні та продовжує виконувати завдання по знищенню окупантів. В ексклюзивному інтерв’ю для TSN.UA військовий відповів, які зміни ...